icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering aanvragen

Aan het einde van ieder kalenderjaar kun je een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Waar moet je rekening mee houden? En kun je ook een zorgverzekering voor een ander aanvragen?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

overzicht-zorgverzekeraar

Tot wanneer kun je een zorgverzekering aanvragen?

Je kunt een nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari aanvragen als de oude uiterlijk 31 december is opgezegd. Je nieuwe verzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Vraag je voor 1 januari een nieuwe verzekering aan? Dan wordt de oude verzekering door de nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Lees meer:
Overstappen van zorgverzekering

Basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering apart aanvragen

Het is vaak mogelijk de basisverzekering en de aanvullende verzekering apart aan te vragen. Dat wil zeggen: je kunt je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basispolis. Vaak gelden er dan wel aanvullende voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een premieopslag.

Medische acceptatie bij aanvraag aanvullende zorgverzekering

Let op! Bij de aanvraag van een aanvullende zorgverzekering kun je te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Anders dan bij basisverzekeringen, zijn zorgverzekeraars bij aanvullende zorgverzekeringen namelijk niet verplicht je te accepteren. Wacht dus met het opzeggen van je oude verzekering tot je zeker weet dat je geaccepteerd wordt bij de nieuwe.

Lees meer: 
Bij welke aanvullende verzekeringen gelden acceptatieprocedures?

Zorgverzekering aanvragen voor een ander

In principe sluit iedereen een zorgverzekering voor zichzelf af. Er zijn situaties waarbij je wel een zorgverzekering voor een ander kunt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan iemand van wie jij de curator, bewindvoerder of mentor bent. Ook voor familieleden, cliënten of patiënten is het soms mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Alleen is hier dan wel toestemming voor nodig.

Minderjarige kinderen

Ouders moeten ook voor hun minderjarige kinderen een zorgverzekering afsluiten. Baby’s moet je binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de zorgverzekeraar. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. In de meeste gevallen is dit ook gratis voor de aanvullende verzekering. Het is daarom vaak verstandig het kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Voor enkele aanvullende verzekeringen zijn je kinderen niet gratis meeverzekerd.

Lees meer:
Extra betalen voor meeverzekerde kinderen

Zorgverzekering aanvragen buitenland

In principe ben je in Nederland verzekerd zolang je hier woont en/of werkt. Ook bij vakanties in het buitenland. Ga je wonen of werken in het buitenland? Dan verandert er mogelijk iets aan je verzekeringsplicht in Nederland. Je moet misschien een zorgverzekering in het buitenland aanvragen. Het CAK helpt je hierbij verder.

Lees meer:
Zorgverzekering buitenland