icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering aanvragen

Aan het einde van ieder kalenderjaar kun je een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Waar moet je rekening mee houden? En kun je ook een zorgverzekering voor een ander aanvragen?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

overzicht-zorgverzekeraar

Tot wanneer kun je een zorgverzekering aanvragen?

Je kunt een nieuwe zorgverzekering uiterlijk 31 januari aanvragen, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt opgezegd. Je nieuwe verzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Vraag je uiterlijk 31 december een nieuwe verzekering aan? Dan wordt de oude verzekering door de overstapservice van je nieuwe zorgverzekeraar automatisch opgezegd.

Lees meer over het overstappen van zorgverzekering

Kan ik de basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering apart aanvragen?

Het is vaak mogelijk de basisverzekering en de aanvullende verzekering apart aan te vragen. Dat wil zeggen: je kunt je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basispolis. Vaak gelden er dan wel aanvullende voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een premieopslag.

Medische acceptatie bij aanvraag aanvullende zorgverzekering

Let op! Bij de aanvraag van een aanvullende zorgverzekering kun je te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Anders dan bij basisverzekeringen, zijn zorgverzekeraars bij aanvullende zorgverzekeringen namelijk niet verplicht je te accepteren. Wacht dus met het opzeggen van je oude verzekering tot je zeker weet dat je geaccepteerd wordt bij de nieuwe.

Lees meer over welke bij welke aanvullende verzekeringen acceptatieprocedures gelden

Kan ik een zorgverzekering aanvragen voor een ander?

In principe sluit iedereen een zorgverzekering voor zichzelf af. Er zijn echter situaties waarbij je een zorgverzekering voor een ander kunt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan iemand van wie jij de curator, bewindvoerder of mentor bent. Ook voor familieleden, cliënten of patiënten is het in sommige gevallen mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Alleen is hier dan wel toestemming voor nodig.

Minderjarige kinderen

Ouders moeten ook voor hun minderjarige kinderen een zorgverzekering afsluiten. Baby’s moeten binnen 4 maanden na de geboorte aangemeld worden bij de zorgverzekeraar. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. In de meeste gevallen is dit ook gratis voor de aanvullende verzekering. Het is daarom vaak verstandig het kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Zorgverzekering aanvragen buitenland

In principe ben je in Nederland verzekerd zolang je hier woont en/of werkt. Ook bij vakanties in het buitenland. Ga je wonen of werken in het buitenland? Dan verandert er mogelijk iets aan je verzekeringsplicht in Nederland. Je moet misschien een zorgverzekering in het buitenland aanvragen. Het CAK helpt je hierbij verder.

Lees meer over zorgverzekering buitenland

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering