icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Tot je 18de is de basisverzekering gratis. Hoeveel je voor de basisverzekering betaalt én de inhoud van het pakket kan ieder jaar veranderen. Je kunt je op verschillende manieren verzekeren, namelijk via een naturapolis en een restitutiepolis. 

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:3 mei 2018

Artikel basisverzekering

Wat is een basisverzekering?

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering voor de kosten van zorg uit het basispakket. De overheid bepaalt welke kosten in het basispakket zitten. 

Wat kost een basiszorgverzekering?

Kinderen tot 18 jaar worden op de polis van 1 van de ouders of verzorgers bijgeschreven. Hierdoor zijn kinderen gratis meeverzekerd en voor hen geldt geen eigen risico. Vanaf je 18e jaar betaal je wel premie voor de zorgverzekering. In tegenstelling tot een aanvullende zorgverzekering, zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering.

Wat zit er in de basisverzekering?

Met de basis zorgverzekering ben je onder meer verzekerd voor:

Op de website van het Zorginstituut staat een volledig overzicht van de inhoud van de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. In de polisvoorwaarden staat ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en of je een eigen bijdrage moet betalen. De overheid bepaalt per jaar wat in het basispakket is opgenomen.

Identieke polissen maken kiezen lastig

De ruim 50 zorgverzekeraars bieden allemaal één of meerdere basisverzekeringen aan, die veel op elkaar lijken en vaak zelfs hetzelfde zijn. Kloonpolissen noemen we die. Deze verschillende basisverzekeringen worden ook nog eens aangeboden door tientallen volmachten en duizenden collectiviteiten, waardoor kiezen erg lastig wordt. 

Daarom voeren wij actie tegen deze schijnkeuze. Precies dezelfde polissen moeten onder dezelfde naam worden aangeboden, ongeacht wie ze aanbiedt.

Zodra de polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen in 2019 bekend zijn, zullen we de kloonpolissen van de verschillende zorgverzekeraars op deze pagina plaatsen. 

Verschillende zorgverzekeringen

De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop je de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Lees meer over de verschillende soorten verzekeringen.

Zelf betalen: eigen risico en de eigen bijdrage

Als je zorg nodig hebt die onder de basisverzekering valt, moet je de kosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betalen. Dit geldt niet voor:

  • zorg door de huisarts
  • verloskundige zorg
  • kraamzorg
  • bruikleenartikelen
  • de griepprik voor risicogroepen
  • gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
  • (tandheelkundige) zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
  • wijkverpleging

Verder kan het zijn dat je voor zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Lees meer: