icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45

Basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten, tot je 18de hoef je hiervoor geen premie te betalen. De premie én de inhoud van het pakket kan ieder jaar veranderen. Je kunt je op verschillende manieren verzekeren, namelijk via een naturapolis en een restitutiepolis.
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Basis 2 1200x800Basis 2 1200x800

De basisverzekering is verplicht

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar worden op de polis van 1 van de ouders of verzorgers bijgeschreven. Hierdoor zijn kinderen gratis meeverzekerd en voor hen geldt geen eigen risico. Vanaf het 18e jaar betaal je wel premie voor de zorgverzekering. In tegenstelling tot een aanvullende zorgverzekering, zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering.

Wat zit er in het basispakket?

Met de basisverzekering ben je onder meer verzekerd voor:

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. In de polisvoorwaarden staat ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en of je een eigen bijdrage moet betalen. De overheid bepaalt per jaar wat in het basispakket is opgenomen.

Verschillende zorgverzekeringen 

De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop je de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Bij een naturapolis krijg je alleen de maximale vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar. Als dat niet zo is, moet je vaak zelf een deel van de kosten betalen. Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener kiezen. Je krijgt dan de kosten vergoed bij alle aanbieders (tenzij het tarief excessief is), ongeacht of de aanbieder gecontracteerd is of niet. Vaak is een restitutiepolis duurder dan een naturapolis. Een derde vorm is de combinatiepolis. Bij dit type polis is er sprake van recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en van recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Zelf betalen: eigen risico en de eigen bijdrage

Als je zorg nodig hebt die onder de basisverzekering valt, moet je de kosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betalen. Dit geldt niet voor:

  • zorg door de huisarts
  • verloskundige zorg
  • kraamzorg
  • bruikleenartikelen
  • de griepprik voor risicogroepen
  • gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
  • (tandheelkundige) zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
  • wijkverpleging

Verder kan het zijn dat je voor zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen.

Lees meer:

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.Kies de beste zorgverzekering

Nu een zorgverzekering nodig? Kies hier je verzekering.

Wie wil je verzekeren?