icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. 

Zelfde medicijn, ander merk

Op aandringen van de overheid die de kosten van de zorg wil drukken, schrijven artsen meer en meer alleen een werkzame stof voor. Zo'n stof wordt door verschillende fabrikanten gemaakt en geleverd. Hetzelfde middel is dan verkrijgbaar onder verschillende merken.

Tot enkele jaren terug onderhandelden apothekers zelf over de prijs en behielden ze de kortingen meestal ook zelf. Tegenwoordig onderhandelt een aantal verzekeraars met fabrikanten. De prijzen van de meest gangbare middelen daalden daardoor sterk.

Medicijnbeleid

Een zorgverzekeraar mag zelf bepalen hoe hij zijn medicijnbeleid uitvoert. Hij moet dit wel in de polisvoorwaarden vermelden. Op hoofdlijnen zijn er 3 mogelijkheden, elk met eigen - vaak lastige - gevolgen voor de consument. Een overzicht:

1. De verzekeraar bepaalt

Preferentiebeleid

 • Voor iedere groep middelen met dezelfde werkzame stof kiest de verzekeraar 1 fabrikant (meestal degene bij wie hij de laagste prijs heeft bedongen). De apotheker moet dat merk leveren aan de verzekerden. Dit heet 'labelpreferentie'.
 • De patiënt krijgt van de verzekeraar geen vergoeding voor medicijnen van andere producenten, tenzij de arts aangeeft dat een bepaald merk medisch noodzakelijk is. De voorschrijver moet dan ‘medische noodzaak’ (‘MN’) op het recept van het niet-preferente middel vermelden.
 • Er zijn verzekeraars die vaker dan 1 keer per jaar van fabrikant wisselen. Daardoor kan een verzekerde medicijnen krijgen die er steeds anders uitzien. De apotheker heeft geen keus, want de verzekeraar bepaalt. 
 • Het aantal preferente middelen verschilt per verzekeraar. Verzekeraars moeten op hun website aangeven van welke fabrikant zij medicijnen vergoeden. Soms vallen de preferente middelen niet onder het eigen risico. (Dit is in 2017 bij zorgverzekeraar VGZ het geval.)

2. Apotheker en patiënt bepalen

Geen preferentiebeleid

Als de verzekeraar geen voorkeursbeleid voert, kiest de apotheker het merk. De patiënt kan ook voor andere, duurdere medicijnen een vergoeding krijgen.

3. De apotheker bepaalt

Apothekers bepalen binnen gemaakte afspraken met zorgverzekeraars welk middel ze uitgeven. Dit kan op verschillende manieren:

 • Laagsteprijsgarantie
  De apotheker bepaalt welk middel hij uitgeeft, maar de zorgverzekeraar vergoedt alleen de prijs van het goedkoopste merk. Soms worden er nog prijsafwijkingen - van bijvoorbeeld 5% van de laagste prijs - geaccepteerd voor vergoeding. De afspraken tussen apotheek en leverancier gelden vaak langere tijd.
  Als bij een verzekeraar met deze regeling het uiterlijk en de verpakking van de medicijnen toch steeds veranderen, ligt dat aan het inkoopbeleid van de apotheker; de verzekeraar staat erbuiten.
   

 • Pakjesmodel of IDEA-contract
  Zorgverzekeraars kunnen ook met het grootste deel van de gecontracteerde apothekers een vaste, gemiddelde vergoeding per verpakking afspreken. Ongeacht soort medicijn, merk, inkoopprijs en medische noodzaak. Die afspraak geldt voor 2 jaar en wordt het 'pakjesmodel' of 'Idea-contract' genoemd.
  Hierbij bepaalt de apotheker zelf welk middel hij uitgeeft. Op sommige medicijnen kan de scherp inkopende apotheker verdienen, op zeldzame en dure medicijnen legt hij toe.
   
 • Historische prijzen
  De vergoeding van de zorgverzekeraar is bepaald op basis van de prijs van het geneesmiddel in het verleden. Als de prijs gedaald is, profiteert de verzekeraar. Als de prijs gestegen is, legt de apotheek erop toe.

Medicijnbeleid per zorgverzekeraar

Zorgverzekeraar

Medicijnbeleid

Wie kiest het merk?

ONVZ, VvAA, PNOzorg

Geen preferentiebeleid

Apotheker/patiënt

VGZ*, Univé*, ZEKUR*, Bewuzt*, IZZ*, IZA*, UMC zorgverzekeraar*, De Goudse*

Labelpreferentie

Verzekeraar

DSW, Stad Holland, inTwente, Ditzo, De Amersfoortse, De Friesland, Kiemer, Salland, ZorgDirect, Zorg en Zekerheid

Laagste prijsgarantie

Apotheker

Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro Achmea, OZF, Pro Life, FBTO, ZieZo

Apotheker kiest voor:
pakjesmodel (PM) of labelpreferentie (LP)

PM: Apotheker
LP: Verzekeraar

CZ, CZdirect, Delta Lloyd, OHRA, Menzis, Anderzorg, HEMA, PMA

Deels laagste prijsgarantie (LPG), deels labelpreferentie (LP)

LPG: Apotheker
LP: Verzekeraar

*Preferente medicijnen vallen bij deze verzekeraar niet onder het eigen risico.

Vragen over het preferentiebeleid

Het voorkeursbeleid roept veel vragen op bij patiënten. Mag een apotheker bijvoorbeeld afwijken van het recept van de arts? En hoe weet je of jouw geneesmiddel wel het voorkeursmerk van jouw zorgverzekeraar is?

Om duidelijkheid te scheppen hebben organisaties van zorgverzekeraars, zorgaanbieder en consumenten, waaronder de Consumentenbond, een lijst samengesteld met deze en andere veelgestelde vragen over het preferentiebeleid en de bijbehorende antwoorden. 

Tips voor vergoeding van medicijnen 

 • Op www.mijnmedicijnvergoeding.nl staat per middel welke vergoedingen zorgverzekeraars verstrekken.
 • Wie benadeeld wordt door een zorgverzekeraar die in de loop van het jaar de voorkeursmedicijnen verandert, heeft het recht om over te stappen naar een andere verzekeraar. Stuit dit op problemen bij de eerste verzekeraar? Klagen kan bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.
 • Wisselt een apotheek steeds van leverancier? Overstappen kan, maar controleer of de nieuwe apotheek een contract heeft met de verzekeraar.

Wat vindt de Consumentenbond?

Beleidsmedewerker Carl Jakobs: 'De Consumentenbond heeft er bij de verzekeraars op aangedrongen hun voorkeursmiddelen maximaal 1 keer per jaar te veranderen en dit tegelijk met de nieuwe polisvoorwaarden bekend te maken, zodat consumenten er rekening mee kunnen houden bij hun keuze. De arts moet verantwoordelijk zijn en blijven voor alle medicatieaspecten.'

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert tablet met bol

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.

Alle verzekeraars

Van deze verzekeraar bieden de volgende aanvullende verzekeringen de onderstaande dekking