icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wachtlijstbemiddeling

Een ziekenhuisbehandeling is meestal niet iets om naar uit te kijken. Maar als het dan toch nodig is, dan wil je er geen maanden op moeten wachten. Zorgverzekeraars kunnen uitkomst bieden met wachtlijstbemiddeling.
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

ok-operatiekamer-zorgverzekering

Treeknormen ziekenhuis

Bij spoedeisende hulp kun je direct in het ziekenhuis terecht. Maar bij niet-acute, planbare zorg kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een wachtlijst. Om de wachttijden niet de spuigaten uit te laten lopen, zijn er in 2000 afspraken gemaakt over de maximaal aanvaardbare wachttijden in de zorg. Treeknormen noemen we die. Voor ziekenhuiszorg gelden de volgende Treeknormen:

Type wachttijd

Maximale wachttijd

Wachttijd voor eerste polikliniekbezoek

4 weken

Wachttijd voor diagnostiek

4 weken

Wachttijd voor een poliklinische behandeling

6 weken

Wachttijd voor een klinische behandeling

7 weken


Sinds 1 januari 2018 zijn zorgverleners verplicht om de patiënt te informeren over de mogelijkheid van wachtlijstbemiddeling door de zorgverzekeraar, als de wachttijd langer is dan de Treeknorm. De zorgverzekeraar heeft een zorgplicht en moet zorgen dat je als patiënt op tijd kwalitatief goede zorg ontvangt. Bij lange wachttijden kun je je zorgverzekeraar daarom vragen om voor je te bemiddelen.

Hoe werkt wachtlijstbemiddeling?

Met wachtlijstbemiddeling probeert de zorgverzekeraar eerder zorg voor de patiënt te regelen. Deze service is gratis. En is de bemiddeling beschikbaar voor behandelingen met wachttijden bínnen de Treeknorm.

Aanvragen wachttijdbemiddeling

Als verzekerde kun je telefonisch of digitaal wachtlijstbemiddeling aanvragen bij je verzekeraar. Bel je de verzekeraar met een verzoek tot wachtlijstbemiddeling, dan zal een zogenoemde zorgcoach of zorgadviseur tijdens een gesprek je situatie en wensen in kaart brengen. Zo zal hij bijvoorbeeld vragen wat je huidige wachttijd is en hoe ver je zou willen reizen. 

Mogelijkheden in andere ziekenhuizen

De zorgverzekeraar onderzoekt daarna de wachttijden in verschillende andere ziekenhuizen. Vaak krijg je binnen 2 werkdagen informatie over de mogelijkheden.  Je kunt dan zelf beslissen of je ook behandeld wilt worden in 1 van de voorgestelde ziekenhuizen of klinieken.

Meestal wordt via wachtlijstbemiddeling de wachttijd voor zorg in het oorspronkelijke ziekenhuis niet verkort. Soms gaat een verzekeraar bij jouw ziekenhuis na of er eerder plek is door een uitgevallen afspraak. Maar het uitgangspunt is dat er gezocht wordt naar een ander ziekenhuis.

Haken en ogen

Met wachtlijstbemiddeling kun je soms weken eerder aan de beurt zijn voor je ziekenhuisbehandeling. Maar het is niet voor iedereen een oplossing. Wie een sterke voorkeur heeft voor een ziekenhuis of specialist, staat niet te springen om een behandeling bij een ander voort te zetten. 

Andere zaken om rekening mee te houden bij het aanvragen van wachtlijstbemiddeling:

  • Bedenk dat een behandeling in een ander ziekenhuis vaak een langere reistijd betekent en extra reiskosten.
  • Hou er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de overdracht van je medische gegevens. De zorgverzekeraar kan dit niet voor je doen vanwege privacywetgeving. 
  • Je hebt voor de behandeling in het nieuwe ziekenhuis een verwijzing van je huisarts of huidige medisch specialist nodig.
  • Bekijk goed of wachtlijstbemiddeling je genoeg voordeel oplevert. Voor een operatie in een ander ziekenhuis moet je misschien opnieuw bepaalde onderzoeken ondergaan. Dat neemt ook weer tijd in beslag.

Tips bij lange wachttijden

  • Wil je eerder geholpen worden in het ziekenhuis van je keus? Vraag het ziekenhuis je te informeren als er een plek vrijkomt door het uitvallen van een behandeling.  
  • Een overzicht van de wachttijden per specialisme in Nederlandse ziekenhuizen vind je op de website Volksgezondheidenzorg.info. Kijk voor de meest actuele wachttijden op de websites van ziekenhuizen. 
  • Zijn de wachttijden in heel Nederland erg lang, overweeg dan een behandeling in het buitenland. In België bijvoorbeeld zijn de wachttijden minder lang. Informeer bij de zorgverzekeraar naar de voorwaarden voor vergoeding van geplande zorg in het buitenland.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering