icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
Laat je review achter

Goedkoopste zorgverzekering 2023

Zoek je een goedkope zorgverzekering in 2023? De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus gelijk bij iedere zorgverzekeraar. Het verschil tussen zorgverzekeraars zit in de keuzevrijheid van zorgverleners en de premie die betaald moet worden.
Sandra Mul

Sandra Mul     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 22 november 2022

zorg polis

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2023?

De goedkoopste basisverzekering van 2023 is de budgetpolis Gewoon ZEKUR Polis van zorgverzekeraar ZEKUR. Deze verzekering kost €122,95 per maand bij een eigen risico van €385.

Of de goedkoopste zorgverzekering voor jou ook de beste zorgverzekering is, hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Het is daarom altijd belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van jouw wensen.

Top 3 goedkoopste naturapolissen

Zorgverzekeraar

Polis

Maandpremie in 2023

ZEKUR

Gewoon ZEKUR Polis (budgetpolis)

€122,95

VinkVink

Basisverzekering

€125,00

FBTO

Zorgverzekering Basis

€126,95

Top 3 goedkoopste restitutiepolissen

Zorgverzekeraar

Polis

Maandpremie in 2023

Stad Holland Zorgverzekeraar 

Zorgpolis

€140,75

CZ Zorgkeuzepolis

€149,00

Zilveren Kruis

Basis Exclusief

€152,75

KADER ZORG E-MAILS

Verhoging eigen risico voor korting premie

Verwacht je weinig kosten te maken uit de basisverzekering? Dan kun je een vrijwillige verhoging van het eigen risico overwegen. Je krijgt dan korting op je premie. Het is wel belangrijk dat je geld achter de hand hebt, voor het geval je toch (hoge) zorgkosten hebt.

Dezelfde inhoud

Als je in Nederland woont of werkt, dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een goedkope basisverzekering heeft dezelfde dekking als een dure. De inhoud van het basispakket is namelijk wettelijk vastgesteld en bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Premies zijn hierdoor goed te vergelijken. 

Hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering?

Via onze Zorgvergelijker vind je de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw wensen. Vul in onze vergelijker je wensen in voor het eigen risico en de gewenste dekking uit de aanvullende verzekering.

Je krijgt dan een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij je wensen. De goedkoopste polis vind je bovenaan.

Filteren op type verzekering en zorgverlener

In het overzicht kun je filteren op het type basisverzekering. Ook kun je aangeven bij welke zorgverleners je terecht wil kunnen. 

Welke basisverzekering is het voordeligst?

Er zit wel verschil tussen basisverzekeringen in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Hierop zijn de basisverzekeringen in te delen in verschillende categorieën:

Naturapolissen zijn meestal goedkoper dan restitutiepolissen. Een restitutiepolis heeft als voordeel dat je zelf je zorgverlener kunt kiezen. Dit heeft dan geen invloed op de vergoeding van zorg.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Een combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Wel verschil in prijs

Tussen polissen van verzekeraars van dezelfde maatschappijen zit weinig verschil. Maar de prijzen zijn wel verschillend. Van bijna alle verzekeraars hebben wij de premies op een rij gezet.

Lagere premie door verhogen eigen risico

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten uit de basisverzekering? Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je eigen risico verhogen is niet slim als je veel zorgkosten uit de basisverzekering verwacht. Of als je geen geld hebt om het hele verhoogde eigen risico te betalen als dat toch nodig is.  

Best passende aanvullende zorgverzekering

Wat de best passende aanvullende zorgverzekering is verschilt per persoon. Dat hangt namelijk af van de dekking die je nodig hebt en je persoonlijke situatie. Zo heeft een vrouw met een gezin meestal andere wensen dan een senior of student. Wat voor jou de voordeligste zorgverzekering is ontdek je door je zorgverzekering te vergelijken.

Bij de verschillende dekkingsopties leggen we uit wanneer het handig is om je daar wel of niet voor te verzekeren. Maak je weinig gebruik van een aanvullende verzekering, dan kun je ook overwegen om de aanvullende verzekering te schrappen. Of te kiezen voor een minder uitgebreid pakket. Je bent dan goedkoper uit. 

Korting op je zorgverzekering

Vergelijk je zorgverzekeringen en sluit je je nieuwe verzekering af via de Zorgvergelijker? Dan kun je soms nog meer voordeel halen. Met sommige zorgverzekeraars hebben wij kortingspercentages afgesproken. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.