icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkoopste zorgverzekering 2024

Zoek je een goedkope zorgverzekering voor 2024? De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus in principe gelijk bij iedere zorgverzekeraar. Het verschil tussen zorgverzekeraars zit vooral in de keuzevrijheid van zorgverleners en de premie die betaald moet worden.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:8 april 2024

Goedkoopste zorgverzekering 2023

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2024?

De goedkoopste basisverzekering van 2024 is de selecte naturapolis Basis van zorgverzekeraar FBTO. Deze polis kost €131,95 per maand bij een eigen risico van €385.

Of de goedkoopste zorgverzekering voor jou ook de beste zorgverzekering is, hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Het is daarom altijd belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van jouw wensen. 

Top 3 goedkoopste naturapolissen en combinatiepolissen

Zorgverzekeraar

Type

Naam polis

Maandpremie in 2024

FBTO Natura Zorgverzekering Basis €131,95
VinkVink Combinatie Basisverzekering €132,90
De Friesland Natura select Zelf Bewust Polis €136,95

Top 3 goedkoopste restitutiepolissen

Zorgverzekeraar

Naam polis

Maandpremie in 2024

Aevitae

Basisverzekering Restitutie €160,95
Menzis Menzis Basis Vrij €161,75
a.s.r. Eigen Keuze

€170,95

 

In onze check staan alleen verzekeraars die zich niet richten op een speciale doelgroep. En we keken dan alleen naar individuele polissen en open collectieven. Gesloten collectiviteiten voor speciale groepen zijn dus niet meegenomen.

De volgende verzekeraars zijn bij deze check meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, CZ, CZdirect, De christelijke zorgverzekaar, De Friesland, DSW, FBTO, HEMA, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, inTwente, Just, Menzis, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, Stad Holland, United Consumers, Univé, VGZ, VGZbewuzt, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid.

Benieuwd naar de premies van andere polissen? Bekijk onze pagina Premieoverzicht basisverzekeringen.

Verhoging eigen risico voor korting premie

Verwacht je weinig kosten te maken uit de basisverzekering? Dan kun je nadenken over een vrijwillige verhoging van het eigen risico. Je krijgt dan korting op je premie. Het is wel belangrijk dat je geld achter de hand hebt, voor het geval je toch (hoge) zorgkosten hebt.

Dezelfde inhoud

Als je in Nederland woont of werkt, dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een goedkope basisverzekering heeft dezelfde dekking als een dure. De inhoud van het basispakket is namelijk wettelijk vastgesteld en bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Premies zijn hierdoor goed te vergelijken. 

Hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering?

Via onze Zorgvergelijker vind je de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw wensen. Vul in onze vergelijker je wensen in voor het eigen risico en de gewenste dekking uit de aanvullende verzekering.

Je krijgt dan een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij je wensen. De goedkoopste polis vind je bovenaan.

Filteren op type verzekering en zorgverlener

In het overzicht kun je filteren op het type basisverzekering. Ook kun je aangeven bij welke zorgverleners je terecht wil kunnen. 

Welke basisverzekering is het voordeligst?

Er zit wel verschil tussen basisverzekeringen in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Hierop zijn de basisverzekeringen in te delen in verschillende categorieën:

Naturapolissen zijn meestal goedkoper dan restitutiepolissen. Een restitutiepolis heeft als voordeel dat je zelf je zorgverlener kunt kiezen. Dit heeft dan geen invloed op de vergoeding van zorg.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Een combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten. En recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Wel verschil in prijs

Tussen polissen van verzekeraars van dezelfde maatschappijen zit weinig verschil. Maar de prijzen zijn wel verschillend. Van bijna alle verzekeraars hebben wij de premies op een rij gezet.

Lagere premie door verhogen eigen risico

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten uit de basisverzekering? Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je eigen risico verhogen is niet slim als je veel zorgkosten uit de basisverzekering verwacht. Of als je geen geld hebt om het hele verhoogde eigen risico te betalen als dat toch nodig is.  

Best passende aanvullende zorgverzekering

Wat de best passende aanvullende zorgverzekering is verschilt per persoon. Dat hangt namelijk af van de dekking die je nodig hebt en je persoonlijke situatie. Zo heeft een vrouw met een gezin meestal andere wensen dan een senior of student. Wat voor jou de voordeligste zorgverzekering is ontdek je door je zorgverzekering te vergelijken.

Bij de verschillende dekkingsopties leggen we uit wanneer het handig is om je daar wel of niet voor te verzekeren. Maak je weinig gebruik van een aanvullende verzekering, dan kun je ook overwegen om de aanvullende verzekering te schrappen. Of te kiezen voor een minder uitgebreid pakket. Je bent dan goedkoper uit. 

Korting op je zorgverzekering

Vergelijk je zorgverzekeringen en sluit je je nieuwe verzekering af via de Zorgvergelijker? Dan kun je soms nog meer voordeel halen. Met sommige zorgverzekeraars hebben wij kortingspercentages afgesproken.