icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering studenten

Vanaf je 18e ben je niet meer gratis verzekerd voor zorg. Jij of je ouders moet(en) vanaf dan betalen voor de zorgverzekering. Gelukkig zijn er voor studenten mogelijkheden om de kosten daarvoor te verlagen.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

student-zorgverzekering

Besparen op zorgkosten

  • Kies een zorgverzekeraar die korting geeft op de premie aan studenten.
  • Kijk goed naar aanvullende verzekeringen. 
  • Zoek een studentenzorgverzekering.
  • Verhoog je eigen risico.
  • Vraag een zorgtoeslag aan bij een laag inkomen. 

Goedkope basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Heb je weinig te besteden? Kijk dan wat de goedkoopste zorgverzekering is en of deze voldoet aan jouw wensen.

Maar staar je niet blind op de premie. Kijk altijd of een verzekering ook je zorgwensen dekt. Bij een goedkopere polis wordt misschien maar een deel van de zorg vergoed. Let hier dus op en vergelijk de opties goed.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Studenten zijn vaak gezond en een aanvullende zorgverzekering is dan lang niet altijd nodig.

Vergelijk verzekeringen

Wanneer je zorgverzekeringen wilt vergelijken kun je in onze vergelijker ook aanvinken dat je een zorgverzekering voor studenten zoekt.

Kies je voor zekerheid, dan kun je kijken naar aanvullende verzekeringen met de volgende dekkingen:

Studentenzorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale studentenverzekeringen. Zo bieden verschillende verzekeraars aanvullende pakketten voor studenten. 

Collectieve verzekering voor studenten

Soms kun je als student ook korting krijgen op een verzekering via een collectiviteit.

  • Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn bijvoorbeeld een zorgcollectief gestart onder de naam 'Studenten Goed Verzekerd'.
  • Via een sportclub kun je je soms ook aansluiten bij een collectiviteit om studentenkorting te krijgen op je zorgverzekering.

Of zulke studentenverzekeringen voor jou interessant zijn, hangt af van je zorgwensen. Misschien past een zorgverzekering die niet speciaal gericht is op studenten beter bij je. Zorgverzekeringen vergelijken is daarom altijd verstandig.

Eigen risico verhogen?

Korting op je premie kun je ook krijgen door een vrijwillige verhoging van je eigen risico. Dit kun je overwegen als je weinig gebruik maakt van betaalde zorg uit het basispakket. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €385.

Je kunt dit eigen risico met maximaal €500 verhogen, in ruil voor premiekorting. Heb je toch zorg nodig die met je eigen risico wordt verrekend, dan moet je dat bedrag wel in 1 keer terug kunnen betalen. 

Zorgtoeslag

Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, heb je tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Als je hiervoor in aanmerking komt, moet je deze zorgtoeslag zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Zorgverzekering bij studeren in het buitenland

Als je in het buitenland gaat studeren, blijf je als student verzekerd voor de Nederlandse zorgverzekering als je Wlz-verzekerd blijft. Of dit voor jou geldt, kun je het beste navragen bij de Sociale Verzekeringsbank

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering