! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Zorgverzekering en chronisch-ziek?

Als je een chronische ziekte hebt, maak je vaak flink wat zorgkosten. Gelukkig krijg je veel kosten vergoed vanuit het basispakket, maar daarvoor wordt wel je eigen risico aangesproken. Hoe kies je als chronisch zieke een goede maar niet te dure zorgverzekering?

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

chronisch-ziek-zorgverzekering

Eigen risico

Tot 2014 kregen chronisch zieken nog een compensatie voor het eigen risico. Die regeling is inmiddels afgeschaft. Als je veel gebruik maakt van zorg, moet je al snel het volledige bedrag aan eigen risico betalen. Het is goed om te weten dat je bij je zorgverzekeraar wel een regeling kunt treffen om je eigen risico in termijnen terug te betalen.

Basisverzekering kiezen bij chronische ziekte

Als je een chronische ziekte hebt, wil je zeker goed verzekerd zijn van zorg. Voor de basisverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen te accepteren. Je hebt dus de vrije keus om te kiezen uit het aanbod van zorgverzekeraars het soort verzekering. Besparen op de basisverzekering kan door te kiezen voor een naturaverzekering. Let er daarbij wel op of jouw zorgverleners wel een contract hebben met de betreffende zorgverzekeraar. Anders loop je het risico geen volledige vergoeding te krijgen.
Als je volledig vrij wilt zijn in het kiezen van je behandelaars, kun je beter een restitutiepolis kiezen. Die zijn vaak wel iets duurder dan naturapolissen. 

Acceptatie aanvullende verzekering bij chronische ziekte

Voor de aanvullende zorgverzekering zijn zorgverzekeraars niet verplicht je te accepteren. Sommige verzekeraars hanteren een medische acceptatieprocedure. Maar dat betekent niet dat je als chronisch zieke nooit geaccepteerd wordt voor een aanvullend pakket. De meeste zorgverzekeraars stellen geen aanvullende vragen als je kiest voor een aanvullende verzekering met een beperkte vergoeding, bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen. Wil je een uitgebreider pakket, dan kun je wel te maken krijgen met een acceptatieprocedure.

Lees meer over de vragen die zorgverzekeraars stellen tijdens de acceptatieprodedure.

Aanvullende verzekering kiezen

Mensen met een chronische ziekte kiezen vaak voor een pakket met fysiotherapie, een vergoeding voor de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en/of  een tandartsverzekering. Wees wel kritisch bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen: soms kan het voordeliger zijn om zelf te sparen voor bijvoorbeeld fysiotherapie dan om er maandelijks een premie voor af te dragen. En let ook bij aanvullende verzekeringen op de uitsluitingen.

Langdurige zorg

Sinds 2015 is de langdurige zorg die voorheen onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) viel, opgedeeld en ondergebracht bij:

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg vergoedt hoge medische kosten voor mensen met ernstige beperkingen of een chronische ziekte.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Mensen die thuis blijven wonen, maar hulp nodig hebben bij de huishouding of zaken in het dagelijks leven, kunnen een beroep doen op de Wmo. Deze is gericht op ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. Ook mantelzorgers kunnen een beroep doen op de Wmo.

Basispakket van de zorgverzekering

De zorgverzekeraar vergoedt vanuit het basispakket verpleging en verzorging die je thuis ontvangt (wijkverpleging).

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering