icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering en chronisch ziek?

Als je een chronische ziekte hebt, maak je vaak flink wat zorgkosten. Gelukkig krijg je veel kosten vergoed vanuit het basispakket, maar daarvoor wordt wel je eigen risico aangesproken. Hoe kies je als je chronisch ziek bent een goede maar niet te dure zorgverzekering?
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Zorgverzekering en chronisch ziek

Eigen risico

Als je veel gebruikmaakt van zorg, betaal je al snel het complete eigen risico. Met je zorgverzekeraar kun je een regeling treffen om het eigen risico in termijnen terug te betalen.

Basisverzekering kiezen bij chronische ziekte

Als je een chronische ziekte hebt, wil je zeker goed verzekerd zijn van zorg. Voor de basisverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen te accepteren. Je hebt dus de vrije keus om te kiezen uit het aanbod van zorgverzekeraars en het soort verzekering.

Naturaverzekering

Besparen op de basisverzekering kan door te kiezen voor een naturaverzekering. Let dan wel op dat jouw zorgverleners een contract hebben met de zorgverzekeraar. Anders loop je het risico dat je geen volledige vergoeding krijgt.

Vrije keus met een restitutiepolis

Als je volledig vrij wilt zijn in het kiezen van je behandelaars, dan kun je beter een restitutiepolis kiezen. Die zijn vaak wel iets duurder dan naturapolissen. 

Acceptatie aanvullende verzekering bij chronische ziekte

Voor de aanvullende zorgverzekering zijn zorgverzekeraars niet verplicht je te accepteren. Sommige verzekeraars gebruiken een medische acceptatieprocedure. Maar dat betekent niet dat je als chronisch zieke nooit geaccepteerd wordt voor een aanvullend pakket.

Meestal geen vragen bij beperkte vergoeding

De meeste zorgverzekeraars stellen geen aanvullende vragen als je kiest voor een aanvullende verzekering met een beperkte vergoeding. Bijvoorbeeld bij 9 fysiotherapiebehandelingen. Wil je een uitgebreider pakket, dan kun je wel te maken krijgen met een acceptatieprocedure.

Lees meer over de vragen die zorgverzekeraars stellen tijdens de acceptatieprodedure.

Aanvullende verzekering kiezen

Mensen met een chronische ziekte kiezen vaak voor een pakket met fysiotherapie, een vergoeding voor de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en/of  een tandartsverzekering.

Wees wel kritisch bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Soms kan het goedkoper zijn om zelf te sparen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, dan maandelijks premie te betalen. En let bij aanvullende verzekeringen ook op de uitsluitingen.

Langdurige zorg

De langdurige zorg is opgedeeld en ondergebracht bij 1 van de volgende wetten. 

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg vergoedt hoge medische kosten voor mensen met ernstige beperkingen of een chronische ziekte.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Mensen die thuis blijven wonen, maar hulp nodig hebben kunnen een beroep doen op de Wmo. Bijvoorbeeld voor de huishouding of zaken in het dagelijks leven. De Wmo is gericht op ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. Ook mantelzorgers kunnen een beroep doen op de Wmo.

Basispakket van de zorgverzekering

De zorgverzekeraar vergoedt vanuit het basispakket verpleging en verzorging die je thuis ontvangt, wijkverpleging.