icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding. En je hebt meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. Maar net als bij naturapolissen sluiten veel verzekeraars hierbij wel contracten af met zorgverleners. Wij vertellen je hoe een restitutieverzekering precies werkt.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 november 2022

zorgverzekering-fysio-restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding. Je hebt dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je bij deze verzekering vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.

Helemaal vrij om te kiezen

Bij een zuivere restitutiepolis ben je helemaal vrij in het kiezen van je eigen zorgverlener. Het kan wel zo zijn dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar.

Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, dan hoef je niet voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het bedrag heel erg hoog is. 

Zorgverzekeraars met een restitutiepolis

Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2023:

Zorgverzekeraar

Naam polis

a.s.r.

Basisverzekering Restitutie

Aevitae

Basisverzekering Restitutie

CZ

Zorgkeuzepolis

IZZ (CZ voor de Zorg)

Zorgkeuzepolis

Menzis

Menzis Basis Vrij

Stad Holland

Zorgpolis

Zilveren Kruis

Basis Exclusief

In deze analyse zijn de volgende verzekeraars meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, AZVZ, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ (door CZ) en IZZ (door VGZ), Jaaah, Just, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PNOzorg, Pro Life, Salland, Stad Holland, Univé, VGZ, VinkVink, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ZorgDirect, Zorgverzekeraar UMC.

Gebruik de keuzehulp

Ben je benieuwd of een restitutiepolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen. Dit heeft dan geen invloed op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een deel van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijg je bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg helemaal vergoed. Tenzij de rekening heel erg hoog is.  

Voor niet-gecontracteerde zorg geldt dat een verzekeraar deze vergoedt tot de wettelijk vastgestelde vergoeding. Als er geen wettelijk tarief geldt, dan vergoedt de zorgverzekeraar volgens het marktconforme tarief. Om te bepalen wat marktconform is, moeten verzekeraars kijken naar de vergoeding voor de zorg bij:

  • eigen gecontracteerde zorgverleners, en
  • gecontracteerde zorgverleners van andere zorgverzekeraars, en
  • de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Restitutie in aanvullende verzekering?

Let op: als we het hebben over een restitutiepolis of restitutieverzekering dan gaat het over de basisverzekering. Bij een restitutieverzekering wordt de zorg uit je eventuele aanvullende verzekering niet altijd op basis van restitutie vergoed. Het kan dus zijn dat je voor de verzekerde zorg uit de aanvullende verzekering niet bij elke zorgverlener 100% vergoeding krijgt.

Verschillen per verzekeraar

Zorgverzekeraars gaan hier verschillend mee om. Verzekeraars kunnen ook sommige zorgsoorten uit de aanvullende verzekering wél op basis van restitutie vergoeden en andere weer niet.

Sluit je een restiutieverzekering af als basisverzekering én neem je een aanvullende verzekering? Check dan goed of de vergoeding op restitutiebasis ook voor de aanvullende verzekering geldt.