icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Restitutiepolis 2024

Bij een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding. En je hebt meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. Maar net als bij naturapolissen sluiten veel verzekeraars hierbij wel contracten af met zorgverleners. Wij vertellen je hoe een restitutieverzekering precies werkt.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

zorgverzekering-fysio-restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis wordt ook wel een polis met vrije keuze in zorgverleners genoemd. Met een restitutieverzekering krijg je namelijk bij elke zorgverlener een volledige vergoeding voor je zorg uit de basisverzekering. Of een vergoeding tot 100% van het wettelijke of marktconforme tarief. Behalve als het tarief onredelijk hoog is. Let op: een wettelijke eigen bijdrage of het eigen risico betaal je wel zelf. 

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een restitutiepolis verschilt dus van een naturapolis. Bij een naturapolis krijg je geen volledige vergoeding bij alle zorgverleners. Als je naar een zorgverlener zonder contract gaat, betaal je met een naturapolis een bepaald percentage van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak duurder dan een naturaverzekering.

Rekening voorschieten

Ga je naar een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan moet je bij een restitutieverzekering vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren. Als je je zorg afneemt bij een zorgverlener mét contract, dan hoef je de rekening niet voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het bedrag onredelijk is. 

Zorgverzekeraars met een restitutiepolis

Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2024:

Zorgverzekeraar

Naam polis

a.s.r. Eigen Keuze
Aevitae Basisverzekering Restitutie
Menzis Menzis Basis Vrij

In onze check staan alleen verzekeraars die zich niet richten op een speciale doelgroep. En we keken dan alleen naar individuele polissen en open collectieven. Gesloten collectiviteiten voor speciale groepen zijn dus niet meegenomen.

De volgende verzekeraars zijn bij deze check meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, CZ, CZdirect, De christelijke zorgverzekaar, De Friesland, DSW, FBTO, HEMA, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, inTwente, Just, Menzis, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, Stad Holland, United Consumers, Univé, VGZ, VGZbewuzt, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid.

Gebruik de keuzehulp

Ben je benieuwd of een restitutiepolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Marktconform tarief

Voor niet-gecontracteerde zorg geldt dat een verzekeraar deze vergoedt tot de wettelijk vastgestelde vergoeding. Als er geen wettelijk tarief geldt, dan vergoedt de zorgverzekeraar volgens het marktconforme tarief. Om te bepalen wat marktconform is, moeten verzekeraars kijken naar de vergoeding voor de zorg bij:

  • eigen gecontracteerde zorgverleners, en
  • gecontracteerde zorgverleners van andere zorgverzekeraars, en
  • de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Aanvullend verzekerd?

Let op: als we het hebben over een restitutiepolis of restitutieverzekering dan gaat het over de basisverzekering. Bij een restitutieverzekering wordt de zorg uit je eventuele aanvullende verzekering niet altijd op basis van restitutie vergoed. Het kan dus zijn dat je voor de verzekerde zorg uit de aanvullende verzekering niet bij elke zorgverlener 100% vergoeding krijgt.

Verschillen per verzekeraar

Zorgverzekeraars gaan hier verschillend mee om. Verzekeraars kunnen ook sommige zorgsoorten uit de aanvullende verzekering wél op basis van restitutie vergoeden en andere weer niet.

Sluit je een restiutieverzekering af als basisverzekering? En neem je een aanvullende verzekering? Check dan goed of de vergoeding op restitutiebasis ook voor de aanvullende verzekering geldt.