icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding. En je hebt meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. Maar net als bij naturapolissen sluiten veel verzekeraars hierbij wel contracten af met zorgverleners. Wij vertellen je hoe een restitutieverzekering precies werkt.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

zorgverzekering-fysio-restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding. Je hebt dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je bij deze verzekering vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.

Helemaal vrij om te kiezen

Bij een zuivere restitutiepolis ben je helemaal vrij in het kiezen van je eigen zorgverlener. Het kan wel zo zijn dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar.

Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, dan hoef je niet voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het bedrag heel erg hoog is. 

Gebruik de keuzehulp

Ben je benieuwd of een restitutiepolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijg je bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg helemaal vergoed. Tenzij de rekening heel erg hoog is.  

Voor niet-gecontracteerde zorg geldt dat een verzekeraar deze vergoed tot de wettelijk vastgestelde vergoeding. Als er geen wettelijk tarief geldt, dan vergoedt de zorgverzekeraar volgens het marktconforme tarief. Om te bepalen wat marktconform is, moeten verzekeraars kijken naar de vergoeding voor de zorg bij:

  • eigen gecontracteerde zorgverleners, en
  • gecontracteerde zorgverleners van andere zorgverzekeraars, en
  • de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Wie bieden een restitutiepolis in 2022?

Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2022:

Zorgverzekeraar Naam polis
a.s.r. Basisverzekering Restitutie
Aevitae Basisverzekering Restitutie
CZ Zorgkeuzepolis
FBTO Zorgverzekering Basis Vrij
IZA IZA Eigen Keuze
IZZ (CZ voor de Zorg) Zorgkeuzepolis
IZZ (VGZ voor de Zorg) IZZ Basisverzekering Restiutie
Menzis Menzis Basis Vrij
Stad Holland Zorgpolis
Univé Zorg Vrij Polis
VGZ VGZ Eigen Keuze
ZEKUR Gewoon ZEKUR Zorg Vrij
Zilveren Kruis Basis Exclusief
Zorgverzekeraar UMC UMC Eigen Keuze

In deze analyse zijn de volgende verzekeraars meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, AZVZ, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ (door CZ) en IZZ (door VGZ), Jaaah, Just, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PNOzorg, Pro Life, Salland, Stad Holland, Univé, VGZ, VinkVink, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ZorgDirect, Zorgverzekeraar UMC.

Restitutie in aanvullende verzekering?

Let op: als we het hebben over een restitutiepolis of restitutieverzekering dan gaat het over de basisverzekering. Bij een restitutieverzekering wordt de zorg uit je eventuele aanvullende verzekering niet altijd op basis van restitutie vergoed. Het kan dus zijn dat je dan voor de verzekerde zorg uit de aanvullende verzekering niet bij elke zorgverlener 100% vergoeding krijgt.

Verschillen per verzekeraar

Zorgverzekeraars gaan hier verschillend mee om. Verzekeraars kunnen ook sommige zorgsoorten uit de aanvullende verzekering wél op basis van restitutie vergoeden en andere weer niet.

Sluit je een restiutieverzekering af als basisverzekering én neem je een aanvullende verzekering? Ga dan goed na of de vergoeding op restitutiebasis ook voor de aanvullende verzekering geldt.

Ook interessant:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering