! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding en heb je meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. Maar net als bij naturapolissen sluiten veel verzekeraars wel contracten af met zorgverleners. Wij vertellen je hoe een restitutieverzekering precies werkt.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

zorgverzekering-fysio-restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding en heb je dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.

Bij een zuivere restitutiepolis ben je volledig vrij om je eigen zorgverlener te kiezen. Het is wel mogelijk dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar.

Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, hoef je niets voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het tarief excessief hoog is. 

Benieuwd of een restitutiepolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit van invloed is op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijg je bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg volledig vergoed, tenzij het in rekening gebrachte tarief excessief hoog is. 

De omschrijving door verschillende verzekeraars van wat de restitutiepolis inhoudt loopt echter erg uiteen. Zo krijg je bij sommige restitutiepolissen maximaal 100% van het in Nederland marktconforme tarief en bij andere restitutiepolissen 100% van het wettelijk maximumtarief. 

Kijk dus in de polisvoorwaarden goed welke voorwaarden jouw zorgverzekeraar hanteert.

Wie bieden een restitutiepolis in 2021?

Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2021:

ZorgverzekeraarNaam polis
AevitaeBasisverzekering restitutie
AONBasis Exclusief
CZZorgkeuzepolis
De AmersfoortseBasisverzekering Restitutie
FBTOZorgverzekering (Restitutie)
IZAEigen Keuze
IZZ (CZ)Zorgkeuzepolis
IZZ (VGZ)Basisverzekering Restitutie
MenzisBasis Vrij
Nationale-NederlandenZorgverzekering Restitutie
OHRAZorgverzekering
PMABasis Vrij
Stad HollandZorgpolis
Studenten Goed VerzekerdBasis Exclusief
United Consumers VGZ Eigen Keuze
UnivéZorg Vrij polis
VGZVGZ Eigen Keuze
ZEKURGewoon ZEKUR Zorg Vrij
Zilveren KruisBasis Exclusief
Zorg en ZekerheidZorg Vrij polis
Zorgverzekeraar UMCUMC Eigen Keuze

Restitutie in aanvullende verzekering?

Let op: als we het hebben over een restitutiepolis of restitutieverzekering is dit van toepassing op de basisverzekering. Als je een basisverzekering afsluit van het type restitutie, dan wordt de zorg uit je eventuele aanvullende verzekering niet altijd ook op basis van restitutie vergoed. Het kan dus zo zijn dat je dan voor de verzekerde zorg uit de aanvullende verzekering niet bij elke zorgverlener 100% vergoeding krijgt.

Zorgverzekeraars gaan hier verschillend mee om. Verzekeraars kunnen ook sommige zorgsoorten uit de aanvullende verzekering wél op basis van restitutie vergoeden en andere weer niet.

Sluit je een restiutieverzekering af als basisverzekering én neem je een aanvullende verzekering? Ga dan goed na of de vergoeding op restitutiebasis ook voor de aanvullende verzekering geldt.

Ook interessant:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering