icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wijzigingen in huidige zorgverzekering doorvoeren

Bij een aantal zorgverzekeraars kun je nog in januari wijzigingen in je huidige polis doorvoeren of de hoogte van je eigen risico aanpassen. Ook kun je bij een enkeling gedurende het verzekeringsjaar de aanvullende verzekering aanpassen. Lees er hier meer over.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 oktober 2021

zorgverzekering-wijzigen-na-januari

Wat kun je wijzigen binnen je huidige zorgverzekering?

Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar (of label) verandert uiteraard je polis. Maar ook als je bij dezelfde verzekeraar (hetzelfde label) blijft, kun je aanpassingen in je polis doorvoeren. Bij verzekeraars die verschillende soorten basisverzekeringen aanbieden, is het type basispolis te wijzigen. Ook kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, opzeggen of wijzigen. En natuurlijk heb je ieder jaar de keuze om de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering aan te passen.

Tot wanneer kun je je huidige zorgverzekering wijzigen?

Bekijk in het schema tot en met welke datum een wijziging van je zorgverzekering mogelijk is. De gegevens gelden voor de zorgverzekering van 2022.

Benieuwd onder welk concern jouw zorgverzekeraar valt? Bekijk het overzicht van zorgverzekeraars.

  Type wijziging
Concern Soort basisverzekering Eigen risico Aanvullende verzekering
Achmea 31 december 2021 31 december 2021 31 januari 2022*
ASR 31 januari 2022 31 januari 2022 31 januari 2022
CZ 31 december 2021 31 december 2021 31 december 2021
DSW 31 januari 2022 31 januari 2022 31 januari 2022
Eno n.v.t.** 12 januari 2022 12 januari 2022
EUcare 31 december 2021 31 december 2021 31 januari 2022
Menzis 31 januari 2022 31 januari 2022 31 januari 2022
ONVZ 31 december 2021 31 januari 2022 31 januari 2022
VGZ 31 januari 2022 31 januari 2022 31 januari 2022
Zorg en Zekerheid 7 januari 2022 7 januari 2022 7 januari 2022

* Dit is de uiterste datum waarop klanten bij Achmea hun aanvullende verzekering kunnen wijzigen (van de een naar de ander), niet de uiterste datum waarop de aanvullende verzekering kan worden opgezegd. Dat laatste kan alleen tot en met 31 december 2021.

** De zorgverzekeraars onder het concern Eno bieden één type polis aan: zorgverzekeraar Salland heeft alleen een naturapolis, ZorgDirect alleen een combinatiepolis. Het type basisverzekering wijzigen kan daar dus niet.

Aanvullende verzekering gedurende het jaar aanpassen

Er zijn enkele uitzonderingssituaties waarbij je gedurende het verzekeringsjaar over kunt stappen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je ook je aanvullende polis wijzigen tijdens het lopende verzekeringsjaar. Ook hierover zullen we je na 12 november verder informeren.

 • Achmea:
  • Bij FBTO is het mogelijk om bepaalde aanvullende modules gedurende het jaar aan te zetten. Het gaat om Tandongeval en Zorg in het buitenland (Europa of Wereld). 
  • Bij De Friesland kan een verzekerde die in de loop van een kalenderjaar zwanger raakt en volgens de berekening in hetzelfde kalenderjaar bevalt, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari de aanvullende verzekering wijzigen. Dat kan van AV Standaard naar AV Extra of AV Optimaal, of van AV Extra naar AV Optimaal. Dit geldt niet als de verzekerde een Zelf Bewust Polis heeft. Een verklaring van de verloskundige met daarin de vermoedelijke datum van de bevalling is noodzakelijk.
 • CZ:
  • Bij alle labels van CZ kun je waar nodig aanpassingen aan de aanvullende verzekering doen na instroom in de Wlz.
  • Bij Nationale Nederlanden en OHRA kun je één keer per jaar je aanvullende verzekering veranderen. Dat kan bij de volgende gebeurtenissen (maar geldt niet voor tandverzekeringen en  luxe verpleging):
   • Zwangerschap
   • Geboorte
   • Adoptie/pleegkinderen
   • Scheiding
   • Samenwonen
   • Huwelijk
   • Verlies van uw baan
   • Kinderen het huis uit
   • Overlijden van partner of kind
   • Pensionering
   • Verhuizing
     
 • Menzis: als je kind 9 of 10 jaar wordt, mag je de tandartsverzekering van je kind wijzigen. Lees er meer over op de website van Menzis
 • Zorg en Zekerheid: verzekerden die al een aanvullende verzekering hebben bij Zorg en Zekerheid kunnen in geval van zwangerschap tussentijds switchen naar AV-GeZZin. 

Daarnaast zijn wijzigingen vaak toegestaan in speciale situaties. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt, als militair uit dienst treedt of wisselt van werkgever en daardoor van collectief van collectief gaat. Lees meer over tussentijds overstappen

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.