icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wijzigingen in huidige zorgverzekering doorvoeren

Bij een aantal zorgverzekeraars kun je nog in januari wijzigingen in je huidige polis doorvoeren of de hoogte van je eigen risico aanpassen. Ook kun je bij sommigen de aanvullende zorgverzekering aanpassen tijdens het verzekeringsjaar.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:4 december 2023

zorgverzekering-wijzigen-na-januari

Wat kun je binnen je huidige zorgverzekering wijzigen?

Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar (of label) verandert uiteraard je polis. Maar ook als je bij dezelfde verzekeraar blijft, kun je aanpassingen in je polis doorvoeren. Bij verzekeraars die verschillende soorten basisverzekeringen aanbieden, is het type basispolis te wijzigen. Ook kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, opzeggen of veranderen. En natuurlijk heb je ieder jaar de keuze om de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering aan te passen.

Benieuwd onder welk concern jouw zorgverzekeraar valt? Bekijk het overzicht van zorgverzekeraars.

Bekijk in het schema tot en met welke datum een wijziging van je zorgverzekering mogelijk is. De gegevens gelden voor de zorgverzekeringen van 2024.

Let op: hieronder vind je de uiterste data waarop bestaande verzekerden hun basisverzekering, eigen risico en aanvullende verzekering kunnen wijzigen. Het gaat dus niet om de uiterste datum waarop je deze verzekeringen kunt opzeggen.  

 

Type wijziging

Concern

Soort basisverzekering

Eigen risico

Aanvullende verzekering

Achmea

31 december 2023 31 december 2023 31 januari 2024

ASR

31 januari 2024 31 januari 2024 31 januari 2024

CZ

31 december 2023 31 december 2023 31 december 2023

DSW

31 januari 2024 31 januari 2024 31 januari 2024

Salland

N.v.t.* 31 december 2023 31 januari 2024

EUcare

31 december 2023 31 december 2023 31 januari 2024

Menzis

31 januari 2024 31 januari 2024 31 januari 2024

ONVZ

31 december 2023 31 januari 2024 31 januari 2024

VGZ

31 januari 2024 31 januari 2024 31 januari 2024

Zorg en Zekerheid

7 januari 2024 7 januari 2024 7 januari 2024

* Zorgverzekeraar Salland biedt 1 type polis aan. Het type basisverzekering wijzigen kan daar dus niet.

Aanvullende verzekering gedurende het jaar aanpassen

Er zijn enkele uitzonderingssituaties waarbij je gedurende het verzekeringsjaar over kunt stappen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je ook je aanvullende polis wijzigen tijdens het lopende verzekeringsjaar. 

Mogelijk om aanvullende verzekering tussentijds aan te passen

Bij de volgende concerns is het mogelijk om een aanvullende verzekering gedurende het jaar aan te passen:

 • Achmea:
  • De Friesland: Bij zwangerschap kunnen klanten met een AV Standaaard gedurende het jaar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari upgraden naar AV Extra of AV Optimaal. Voorwaarden zijn dat je in het verzekeringsjaar zwanger bent geworden en ook in het verzekeringsjaar uitgerekend bent. Voor die laatste voorwaarde is een verklaring van de verloskundige nodig. 
  • FBTO: De Module buitenland (Europa of wereld) en de Module Tandongevallen kunnen gedurende het jaar aangezet worden. De module gaat dan in per de eerste van de volgende maand en blijft aanstaan tot en met 31 december.
 • CZ:
  • Bij alle labels van CZ kun je waar nodig aanpassingen aan de aanvullende verzekering doen na instroom in de Wlz.
  • Nationale-Nederlanden en OHRA kennen een Meegroeiservice. Dat betekent dat je als verzekerde 1 keer per jaar de aanvullende zorgverzekering kunt veranderen, bij verschillende gebeurtenissen. Bekijk de gebeurtenissen waarvoor de Meegroeiservice geldt voor Nationale-Nederlanden en OHRA.
   De Meegroeiservice geldt bij beide verzekeraars niet wanneer je nog geen aanvullende verzekering hebt, en ook niet op tandartsverzekeringen. Bij Nationale-Nederlanden geldt de Meegroeiservice daarnaast niet voor de aanvullende verzekeringen behorende bij de basisverzekering Zorg Voordelig, en niet voor de aanvullende verzekering Luxe Verpleging. De Meegroeiservice geldt bij OHRA niet als je de aanvullende verzekeringen Comfort Verpleging en Zelfverzekerd Compact hebt.
 • Menzis:
  • Anderzorg: Verzekerden kunnen gedurende het jaar de module Buitenland & Tandongeval afsluiten. Ook kunnen klanten verzekerd bij Anderzorg met de module Buitenland & Tandongeval gedurende het jaar deze verzekering aanvullen met de aanvullende verzekering Flex.
  • Menzis: Verzekerden kunnen de tandartsverzekering voor een meerverzekerd kind wijzigen als het kind 9 of 10 jaar wordt.
 • Zorg & Zekerheid:
  • Als een verzekerde bevalt en al een aanvullende verzekering heeft (m.u.v. de Gemak-verzekeringen), dan kan de verzekerde gedurende het jaar overstappen naar een AV-GeZZin. 

Niet mogelijk om aanvullende verzekering tussentijds aan te passen

Bij de volgende concerns is het niet mogelijk om een aanvullende verzekering gedurende het jaar aan te passen (op de wettelijke mogelijkheden tot wijzigen van de verzekering in bepaalde situaties na):

 • ASR
 • Achmea (m.u.v. De Friesland en FBTO)
 • DSW
 • Salland
 • EUcare
 • ONVZ
 • VGZ