icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Soorten zorgverzekeringen

Welke keuzes heb je als je een basisverzekering afsluit? En voor welke zorg is een aanvullende verzekering handig? We zetten de verschillende soorten zorgverzekeringen voor je op een rijtje.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 februari 2019

doktors bezoek

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de meeste medisch nodige zorg, zoals de huisarts en een behandeling in het ziekenhuis. Dit basispakket is voor iedereen in Nederland verplicht. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen:

  • Naturapolis 
  • Restitutiepolis
  • Combinatiepolis
  • Budgetpolis 

Naturapolis

Bij een naturapolis krijg je niet alle zorgkosten uit het basispakket vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de zorg als de behandelaar en zorgverzekeraar met elkaar afspraken hebben gemaakt over de prijs en de kwaliteit. Ga je naar een dokter of behandelaar die geen afspraken met de zorgverzekeraar hebben, dan krijg je niet alle kosten vergoed. De verzekeraar betaalt dan maar een bepaald deel van de rekening. Het andere deel moet je zelf betalen. Bij een naturapolis kun je dus niet zelf kiezen naar welke dokter, ziekenhuis of behandelaar je gaat.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering bij alle behandelaars. Het is wel mogelijk dat je de rekening eerst zelf moet betalen. Later kun je het bedrag van de rekening terugvragen bij de zorgverzekeraar. Een restitutieverzekering noem je ook wel een verzekering met vrije keuze. Je mag met een restitutiepolis zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen. Dit laatste geldt niet als de rekening overdreven hoog is). 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je juist weer recht op een vergoeding op restitutiebasis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal ziekenhuizen terecht, dan bij een normale naturapolis.

Aanvullende zorgverzekering

Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan dat de basisverzekering vergoedt. Je een aanvullende zorgverzekering is dan een mogelijkheid. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering nemen zijn bijvoorbeeld:

  • tandartskosten
  • fysiotherapie
  • alternatieve geneeswijzen.

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak korting op de premie. Er bestaan zowel collectieve basisverzekeringen als collectieve aanvullende verzekeringen. Een collectieve verzekering hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Een verzekering zonder korting kan soms meer kosten vergoeden of toch een lagere premie hebben.

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering