icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten zorgverzekeringen

Welke keuzes heb je als je een basisverzekering afsluit? En voor welke zorg is een aanvullende verzekering handig? We zetten de verschillende soorten zorgverzekeringen voor je op een rijtje.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  28 februari 2018

doktors bezoek

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de meeste medisch noodzakelijke zorg (zoals zorg door de huisarts en het ziekenhuis) en is voor iedereen in Nederland verplicht. Zorg uit het basispakket wordt verrekend met het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen:

  • Naturapolis 
  • Restitutiepolis
  • Combinatiepolis
  • Budgetpolis 

Naturapolis

Bij een naturapolis krijg je alleen volledige vergoeding voor de zorgkosten uit het basispakket als je arts of behandelaar een contract met je zorgverzekeraar heeft afgesloten. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed en betaalt de verzekeraar een bepaald percentage van de rekening. 

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van zorg uit de basisverzekering bij alle zorgverleners, tenzij het tarief excessief hoog is. Het is wel mogelijk dat je de rekening moet voorschieten en deze daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar. Een restitutieverzekering wordt vaak een verzekering met vrije zorgkeuze genoemd. Je mag met een restitutiepolis namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat zonder daarvoor bij te hoeven betalen (tenzij het gehanteerde tarief excessief hoog is). 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat er voor sommige zorgsoorten recht is op een vergoeding op naturabasis en voor andere zorgsoorten op een vergoeding op restitutiebasis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een uitgeklede naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een kleiner aantal ziekenhuizen terecht dan bij een normale naturapolis.

Aanvullende zorgverzekering

Voor mensen die meer zorg nodig hebben dan de basisverzekering dekt, kan een aanvullende zorgverzekering uitkomst bieden. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering afsluiten zijn bijvoorbeeld:

  • tandartskosten
  • fysiotherapie
  • alternatieve geneeswijzen.

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Je krijgt met een collectieve zorgverzekering vaak korting op de premie. Er bestaan zowel collectieve basisverzekeringen als collectieve aanvullende verzekeringen. Een collectieve verzekering hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Een verzekering zonder korting kan soms een beter passende dekking hebben of toch een lagere premie.

Lees ook:

Kies de beste zorgverzekering