icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering afsluiten

Aan het eind van het jaar kun je een ander zorgverzekering afsluiten. In uitzonderlijke situaties kan dit ook gedurende het jaar. Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:9 april 2024

Zorgverzekering afsluiten voor 2023

Hoe snel moet je je zorgverzekering afsluiten?

Halverwege november zijn alle zorgverzekeringspremies voor het jaar erop bekend. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan is dit het moment.

Stap je uiterlijk 31 december over naar een een andere zorgverzekering? Dan wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Heb je nog wat meer tijd nodig? Dan kun je alvast je huidige zorgverzekering opzeggen. Je kunt dan tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Lees meer:
Overstappen van zorgverzekering

Kun je je zorgverzekering tussentijds wijzigen of overstappen?

Bij sommige zorgverzekeraars kun je tussentijds wijzigingen aanbrengen in je aanvullende verzekering. In uitzonderlijke situaties kun je ook gedurende het jaar wisselen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt en je je eigen zorgverzekering moet afsluiten. Of als je een collectieve zorgverzekering had via je oude werkgever en je overstapt naar een nieuwe werkgever. 

Wat heb je nodig om een zorgverzekering af te sluiten?

Kies je ervoor om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de volgende gegevens nodig:

  • Burgerservicenummer
  • Rekeningnummer
  • Geldig woonadres

Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

Zorgverzekeraars mogen jaarlijks de inhoud van hun pakketten wijzigen. Hierdoor kan de premie en inhoud van de (aanvullende) zorgverzekering anders zijn. Kies een verzekering die past bij jouw wensen en situatie.

Vul onze Zorgvergelijker in en vergelijk zorgverzekeringen op:

  • Premies
  • Voorwaarden
  • Gecontracteerde partijen

Welke zorgverzekering je kiest hangt onder andere af van je gezondheid. Ook kun je rekening houden met je huidige levensfasen.

Lees ook:
Waar moet je op letten tijdens het kiezen van een zorgverzekering?

Kan iedereen een zorgverzekering afsluiten?

In Nederland is een basisverzekering verplicht. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Kom je in Nederland wonen of werken? Sluit dan zo snel mogelijk een zorgverzekering af. Dit is verplicht en moet uiterlijk binnen 4 maanden.