! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Aanvullend pakket soms duurder voor oudere verzekerde

Je leeftijd kan bepalen hoeveel premie je betaalt voor een aanvullende zorgverzekering. Vaak geldt: hoe ouder je bent, hoe hoger je premie.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:8 december 2020

zorgverzekering-ouderen

Hoe ouder, hoe hoger de premie

Sommige verzekeraars doen aan premiedifferentiatie. Dat betekent dat de premie die ze rekenen afhankelijk is van de leeftijd van de verzekerde. Vaak is zo'n leeftijdsafhankelijke premie nadelig voor ouderen.

Meestal geldt namelijk: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie die je betaalt. Ouderen gebruiken vaak meer zorg en zijn daarom risicovoller voor verzekeraars. Een hogere premie beperkt het risico.

Anders dan in de aanvullende verzekering is een leeftijdsafhankelijke premie in de basisverzekering verboden.

Premiedifferentiatie bij de grote 4 zorgverzekeraars

Van de grote 4 zorgverzekeraars doen alleen CZ en Zilveren Kruis aan leeftijdsafhankelijke premies:

CZ

Bij CZ betalen verzekerden van 30 jaar en ouder €6,75 per maand meer voor het aanvullende pakket Jongeren. 30-plussers betalen €26,50 voor dit pakket, verzekerden onder de 30 betalen €19,75.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis rekent voor 8 aanvullende verzekeringen een leeftijdsafhankelijke premie. Het gaat om de verzekeringen Aanvullend 1 t/m 4 sterren en de Aanvullend Tand 1 t/m 4 sterren.

Verzekerden vanaf 30 jaar betalen meer voor deze pakketten. De premie-opslag varieert van €0,50 voor Aanvullend 1 ster tot €15,75 voor Aanvullend 4 sterren.

Menzis en VGZ

Menzis en VGZ doen niet aan premiedifferentiatie. Bij Menzis TandVerzorgd geldt wel dat je €16 moet betalen per meeverzekerd kind van 10 tot 18 jaar.

Grote prijsverschillen

Bij de meeste verzekeraars betalen ouderen een aantal euro’s meer. Er zijn ook aanvullende verzekeringen waar het verschil per maand €10 of meer bedraagt.

Voorbeelden zijn De Amersfoortse Optimaal en Zilveren Kruis Aanvullend 4. Als 55-plusser betaal je voor De Amersfoortse Optimaal een maandpremie van €77,50, terwijl verzekerden tot 25 jaar €55 per maand moeten betalen; een verschil van €22,50. En Zilveren Kruis Aanvullend 4 kost je €58,50 per maand voor verzekerden tot 30 jaar, maar €74,25 voor 30-plussers; een verschil van €15,75.

Ontvang het laatste zorgnieuws

Wil jij als eerste weten wat er verandert rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert. We houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

Zorg - ZorgAlert

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering