icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Oudere betaalt soms meer voor aanvullend pakket

Je leeftijd kan bepalen hoeveel premie je betaalt voor je aanvullende zorgverzekering. Vaak geldt daarbij: hoe ouder je bent, hoe hoger je premie.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:13 november 2018

zorgverzekering-ouderen

Ouderen de dupe

Een leeftijdsafhankelijke premie pakt vaak in het nadeel uit van de oudere verzekerde. Vaak geldt namelijk: hoe ouder de verzekerde, hoe hoger de premie die hij of zij moet betalen. Ouderen gebruiken vaak meer zorg en zijn daarom risicovoller voor verzekeraars. Door de premie te verhogen wordt het risico beperkt. 

Anders dan in de aanvullende verzekering is een leeftijdsafhankelijke premie in de basisverzekering verboden.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Leeftijdsafhankelijke premie bij de 4 grootste zorgverzekeraar

  • Van de grote 4 zorgverzekeraar is Menzis de enige die geen leeftijdsafhankelijke premies toepast. 
  • CZ laat verzekerden van 30 jaar en ouder voor het pakket ‘Jongeren’ maandelijks €7 meer betalen dan 30-minners.
  • Bij het CZ-label Just gaan, zodra je 30 jaar bent, de kosten voor de tandartsverzekering ‘Just Smile’ met €2 omhoog. 
  • VGZ rekent voor ouderen hogere premies voor 3 aanvullende verzekeringen (Aanvullend Goed, Beter en Best) en 3 tandartsverzekeringen (Tand Goed, Beter en Best).
  • Ook Zilveren Kruis laat consumenten vanaf 30 jaar meer betalen voor aanvullende verzekeringen (Aanvullend 1 t/m 4 sterren) en tandartsverzekeringen (Aanvullend Tand 1 t/m 4 sterren).

Omgekeerde wereld

FBTO past bij verschillende modules leeftijdsafhankelijke premies toe. Eén daarvan kent een afwijking. Waar de premie van de meeste modules toeneemt als de leeftijd stijgt, betaal je bij de module 'Gezinsplanning' als 50-plusser een lagere maandpremie dan verzekerden tot 50 jaar.

Amersfoortse: grootste prijsverschil

Het grootste prijsverschil is te vinden bij De Amersfoortse. Verzekerden vanaf 55 jaar betalen bij de meest uitgebreide verzekering 'Optimaal' €22,75 per maand meer dan jongeren van 18 tot 25 jaar. Op jaarbasis hele jaarbasis is dat €273 meer.

Zorgverzekeringen vergelijken

Benieuwd geworden naar wat voor gevolgen jouw leeftijd heeft op de maandpremies van verschillende verzekeringen? Met onze Zorgvergelijker kun je de verschillende zorgverzekeringen vergelijken en in één oogopslag zien wat een zorgverzekeringspakket voor jou kost. Zo kies je uiteindelijk de best passende zorgverzekering. 

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering