icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Aanvullend pakket soms duurder voor oudere verzekerde

Je leeftijd kan bepalen hoeveel premie je betaalt voor een aanvullende zorgverzekering. Vaak geldt: hoe ouder je bent, hoe hoger je premie.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:23 december 2019

zorgverzekering-ouderen

Hoe ouder, hoe hoger de premie

Sommige verzekeraars doen aan premiedifferentiatie. De premie die ze rekenen is afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde. Vaak is zo'n leeftijdsafhankelijke premie nadelig voor ouderen.

Meestal geldt namelijk: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie die je betaalt. Ouderen gebruiken vaak meer zorg en zijn daarom risicovoller voor verzekeraars. Een hogere premie beperkt het risico.

Anders dan in de aanvullende verzekering is een leeftijdsafhankelijke premie in de basisverzekering verboden.

Premiedifferentiatie bij de grote 4 zorgverzekeraars

Van de grote 4 zorgverzekeraars doen alleen CZ en Zilveren Kruis aan leeftijdsafhankelijke premies:

CZ

Bij CZ betalen verzekerden van 30 jaar en ouder €7 meer voor het aanvullende pakket Jongeren. 30-plussers betalen €27,50 voor dit pakket. Verzekerden onder de 30 jaar betalen €20,50.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis rekent voor 8 aanvullende verzekeringen een leeftijdsafhankelijke premie. Het gaat om de verzekeringen Aanvullend 1 t/m 4 sterren en de Aanvullend Tand 1 t/m 4 sterren.

Verzekerden vanaf 30 jaar betalen meer voor deze pakketten. De premie-opslag is €0,75 per maand voor Aanvullend 1 ster tot €15,75 per maand voor Aanvullend 4 sterren.

Menzis en VGZ

Menzis en VGZ doen niet aan premiedifferentiatie. Bij Menzis TandVerzorgd 750 geldt wel dat je €15 moet betalen per meeverzekerd kind van 10 tot 18 jaar. 

Omgekeerde wereld

FBTO past bij verschillende modules leeftijdsafhankelijke premies toe. Eén daarvan kent een afwijking.

Bij de meeste modules betaal je meer premie als je ouder wordt. Maar bij de module 'Gezinsplanning' van FBTO betaal je als 50-plusser €5,50 per maand, terwijl verzekerden van 27 tot 50 jaar €14,75 betalen. Ook onder de 27 jaar ben je goedkoper uit. Dan betaal je €11,50 per maand voor deze module.

Grote prijsverschillen

Bij de meeste verzekeraars betalen ouderen een aantal euro's meer. Er zijn ook aanvullende verzekeringen waar het verschil €10 of meer bedraagt. 

Voorbeelden zijn De Amersfoortse Uitgebreid en Zilveren Kruis Aanvullend 4. Voor De Amersfoortse Uitgebreid betaal je €44,25 per maand als je 55 of ouder bent. En maar €32,25 als je jonger bent dan 25. Voor Zilveren Kruis Aanvullend 4 sterren betaal je vanaf 30 jaar €72,25 per maand. Terwijl je onder de 30 jaar €56,50 aan maandpremie betaalt. 

Alleen afsluitbaar voor jongeren

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden en onder welke voorwaarden. Zo kunnen ze ervoor kiezen om een aanvullende verzekering alleen aan te bieden aan bepaalde verzekerden. In 2020 kom je bij Stad Holland alleen onder de 27 jaar in aanmerking voor het pakket Jongeren.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

Zorgalet Ipad met bol 1200x800

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering