icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering: wat verandert er in 2019?

Net als de premies van de basisverzekeringen stijgen ook de premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen. Ook kunnen de voorwaarden en vergoedingen veranderen. Wij bekeken de zorgpolissen van aanvullende pakketen van de 10 grootste zorgverzekeringen. Dit zijn de opvallendste veranderingen.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:18 december 2018

zorgverzekeraars-formulieren

Conclusie: check je zorgpolis en vergelijk

Wij adviseren om de nieuwe zorgpolis van je zorgverzekering te controleren. Lees in de checklist nieuwe zorgpolis waar je op moet letten. Een grote kans dat de maandpremie stijgt, maar de dekking voor je zorg verslechtert.

CZ

De premie van het aanvullende pakket CZ Start blijft gelijk. De andere aanvullende pakketten kennen een premieverhoging van €0,15 tot €1,45 per maand. Dit kan op een heel jaar €17,40 meer kosten.

Opvallend is dat CZ in 2019 niet alle alternatieve geneeswijzen meer vergoeden. In 2018 dekte CZ bij veel meer alternatieve geneeswijzen de kosten.

VGZ

VGZ verhoogt ook de premies van de aanvullende pakketten. De laagste stijging bedraagt €0,30 per maand (VGZ Jong) en de hoogste €4,60 per maand (VGZ Gezinnen Uitgebreid).

Heb je een aanvullende verzekering bij VGZ en wil je in 2019 een vaccinatie halen? Let dan op waar je naar toe gaat, want in 2019 vergoedt VGZ alleen vaccinaties bij gecontracteerde aanbieders.

Zilveren Kruis

De premies voor de aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis stijgen, variërend van €0,30 tot €3,45 per maand. In 2018 kenden de aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis een vergoeding voor de eigen bijdrage voor medicijnen (GVS) en ADHD-middelen. Dat is in 2019 niet meer het geval.

Sluit je voor het jaar 2019 voor het eerst Aanvullend 3 of Aanvullend 4 af? Dan is er een wachttijd van 1 jaar voor orthodontie tot 18 jaar. Dit betekent dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn voordat je recht hebt op vergoeding van orthodontie.

Menzis

De premies van de pakketten Extra Verzorgd 1 of Extra Verzorgd 3 blijven gelijk. Voor andere pakketten ga je in 2019 €0,55 tot €1,55 per maand meer betalen.

In sommige pakketten vervalt het mantelzorgarrangement. Nieuw in de pakketten Extra Verzorgd 1, 2 en 3 is in 2019 het kraampakket.

DSW

DWS verhoogt de premies niet voor AV-compact. De andere 2 aanvullende pakketten stijgen met €0,50 en €1,00 per maand. Let erop dat bepaalde tandartsvergoedingen tot 18 jaar zijn aangepast, soms voordeliger en soms onvoordeliger.

ONVZ

ONVZ valt op omdat de premie voor het pakket Vrije Keuze Start Fit met €0,45 per maand omhooggaat, terwijl er geen wijzingen zijn de polisvoorwaarden. Je betaalt dus meer, maar krijgt niets extra’s ten opzichte van 2018.

De Friesland

Opvallend bij De Friesland Zorgverzekeraar is het pakket AV Extra, want de premie wordt in 2019 €0,30 per maand goedkoper. De premie voor AV budget blijft gelijk en de premies van de overige 2 pakketten stijgen wel.

In elk aanvullend pakket van De Friesland krijg je in 2019 een volledige vergoeding voor hormonale pleisters en de vaginale ring (in 2018: tot een maximaal bedrag van €75 per jaar).

Verder is opvallend dat AV Optimaal in 2019 geen dekking meer biedt voor een reisverzekering.

Avéro Achmea

Een flinke stijging van de premie voor mensen die de aanvullende verzekering Excellent van Avéro Achmea hebben. De premie stijgt met wel €4,70 per maand. Je gaat dan op jaarbasis bijna €60 meer betalen. Je hebt in 2019 wel recht op vergoeding van tandartskosten na een ongeval.

Verder is het pakket Excellent uitgekleed voor:

  • Verschillende behandelingen bij de alternatieve genezer.
  • Vergoedingen van anticonceptie-geneesmiddelen: in 2019 alleen nog bij gecontracteerde zorgaanbieders.
  • Eigen bijdrage geneesmiddelen (GVS).
  • Sterilisatie: alleen 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieder.
  • Fysiotherapie: alleen 100% bij een gecontracteerde aanbieder, maar 75% vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverlener. Je moet in 2019 met dit pakket dus goed opletten of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat.

Ook bij de andere aanvullende pakketten kunnen 1 of meer van deze polisvoorwaarden veranderd zijn.

OHRA

De premie voor het pakket OHRA Sterk blijft gelijk en ook de voorwaarden veranderen niet.

Premies van de overige 3 pakketten dalen iets. Maar de dekkingen veranderen niet altijd even gustig. Bijvoorbeeld:

  • Minder vergoeding voor alternatieve geneeswijzen: in 2019 alleen vergoeding van de therapieën acupunctuur, chiropractie, homeopathie, natuurgeneeskunde, psychosociale zorg en osteopathie.
  • Fysiotherapie: in 2018 alle behandelingen vergoed. In 2019 40 behandelingen.
  • Lagere vergoeding van orthodontie tot 18 jaar. Behalve als je onder een overgangsregeling valt.
  • In 2019 geen vergoeding meer voor kuuroorden.

Univé

In 2019 geen premieverhoging voor het pakket Aanvullend Goed. Univé verhoogt wel de premies van de overige 2 aanvullende zorgpakketten en vergoedt alleen vaccinaties als je naar een gecontacteerde zorgaanbieder gaat. Dit geldt ook voor het pakket Aanvullend Goed. 

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering