icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering kun je korting krijgen op je premie. Wat voor organisaties bieden collectieve verzekeringen aan? En is een collectieve polis altijd goedkoper dan een individuele verzekering?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 28 oktober 2022

zorgverzekeraars-logos-nov2018-01

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je afsluit met een grote groep mensen, zoals een verzekering voor: 

  • Werknemers van een bedrijf.
  • Leden van een sportclub.
  • Patiëntenverenigingen van chronisch zieken.

Je krijgt met een collectieve zorgverzekering vaak korting op de premie, de zogeheten collectiviteitskorting.

Vanaf 2023 mag er op de basisverzekering geen korting meer worden gegeven. Iedereen betaalt voor dezelfde basisverzekering dus dezelfde premie. Voor de aanvullende verzekeringen geldt dit niet. 

Het is niet altijd goedkoper

Een zorgverzekering via een collectief kan voordeliger zijn dan een individuele polis. Toch is het een misverstand dat je als collectief verzekerde áltijd goedkoper uit bent.

Onder- of oververzekerd

Met een collectieve zorgverzekering kun je je zomaar onder- of oververzekeren. Daardoor kun je (uiteindelijk) meer geld kwijt zijn dan bij een individuele polis die beter bij je past. Breng je zorgwensen daarom goed in kaart en vergelijk zorgverzekeringen.

Lees ook: goedkoopste zorgverzekering.

Collectieve verzekering en verandering van baan

Als je weggaat bij je werkgever, dan vervalt meestal de collectiviteitskorting. Soms kun je toch in de collectieve zorgverzekering blijven, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Of misschien heeft de verzekeraar nog afspraken met een vereniging of organisatie waarbij je bent aangesloten. Dan kun je op die manier gebruikmaken van korting op de zorgverzekering.

Stap je over naar een werkgever met een eigen collectieve verzekering? Dan kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering. Let wel op: dit moet je op tijd regelen. Dat moet binnen 30 dagen na je eerste werkdag bij de nieuwe werkgever.

Overstappen niet mogelijk

In andere gevallen kun je niet overstappen. Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf start of als je nog geen nieuw werk hebt. De collectieve polis wordt dan omgezet naar een individuele polis en de korting vervalt. 

Gemeentepolis

Een gemeentepolis of gemeenteverzekering is een collectieve zorgverzekering vanuit de gemeente voor minima. Deze basisverzekering voor mensen met weinig inkomen heeft een (vaak uitgebreide) aanvullende verzekering. 

De inhoud verschilt per gemeente

Elke gemeente heeft andere afspraken met zorgverzekeraars gemaakt. Hoe het gemeentepakket er voor jou uitziet, hangt dus af van de gemeente waarin je woont. 

Korting en betalingsregelingen

Zorgverzekeraars geven vaak hoge kortingen op de gemeentepolis. En ook de gemeentes zelf betalen vaak mee aan de premie. Dit zorgt ervoor dat de premie van de gemeentepolis voordelig kan zijn. Ook is er vaak een regeling voor de betaling van het eigen risico. Of kun je het eigen risico (voor een deel) meeverzekeren. Soms wordt ook de eigen bijdrage WMO vergoed.

Maar het is niet altijd voordeliger

Maar let op: bij een gemeentepolis ben je meestal verplicht tot het afnemen van de uitgebreide aanvullende verzekering. Hiervoor geldt vrijwel nooit een medische selectie. Het kan dat je daardoor bent oververzekerd en dat je betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.

Soms ben je met een gemeentepolis dus juist duurder uit dan met een 'normale' zorgverzekering die aansluit bij jouw wensen.

Vergelijk verzekeringen

Daarom is het altijd verstandig om de gemeentepolis te vergelijken met andere zorgverzekeringen, om voor jou de best passende zorgverzekering te vinden

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.