icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering kun je korting krijgen op je premie. Wat voor organisaties bieden collectieve verzekeringen aan? En is een collectieve polis altijd goedkoper dan een individuele?
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

collectieve-zorgverzekering

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een sportclub. Ook veel patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met verzekeraars collectieve zorgpolissen afgesloten.

Je krijgt met een collectieve zorgverzekering vaak korting op de premie, de zogeheten collectiviteitskorting. Er bestaan zowel collectieve basisverzekeringen als collectieve aanvullende verzekeringen.

Niet altijd goedkoper

In sommige gevallen kan een zorgverzekering via een collectief voordeliger zijn dan een individuele polis, maar dit is zeker niet altijd het geval. Een zorgverzekering zonder collectiviteit die ook bij je past kan toch een lagere premie hebben. Breng daarom goed je zorgwensen in kaart en vergelijk zorgverzekeringen.

Lees ook: goedkoopste zorgverzekering.

Collectieve verzekering en verandering van baan

Als je weggaat bij je werkgever, vervalt meestal de collectiviteitskorting. In een enkel geval, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat, kun je in de collectieve zorgverzekering blijven.

Als je naar een werkgever met een eigen collectieve verzekering gaat, kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering. Let wel op: dit moet je regelen binnen 30 dagen na de eerste werkdag bij de nieuwe werkgever.

In andere gevallen, bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf start of als je nog geen nieuw werk hebt, kun je niet overstappen. De collectieve polis wordt dan omgezet naar een individuele polis en de korting vervalt. Mogelijk heeft de verzekeraar nog wel afspraken met een vereniging of organisatie waarbij je bent aangesloten. Dan kun je op die manier gebruik te maken van korting op de zorgverzekering.

Lees ook:

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.