! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Stap over naar een verzekeraar met een duurzamer beleggingsbeleid en maak een verschil richting een betere samenleving.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 december 2021

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Miljarden aan premies belegd

Verzekeraars investeren de premies die wij betalen voor verzekeringen in andere bedrijven. Die miljarden euro's kan een verzekeraar op 2 manieren beleggen:

  • traditioneel, dus puur gericht op financieel rendement of
  • duurzaam

Als een verzekeraar duurzaam belegt, sluit hij bepaalde sectoren of praktijken uit. Bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie en kinderarbeid. Als het goed is, kijken de vermogensbeheerders daarnaast of een bedrijf zich netjes aan de regels houdt. En ook of het bedrijf goed zorgt voor werknemers en de omgeving.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

Twee instanties onderzoeken de duurzaamheid van verzekeraars:

  • Eerlijke Verzekeringswijzer
  • Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO)

VBDO

De VBDO kent bijna alle Nederlandse verzekeraars een Duurzaamheidsscore toe, op een schaal van 0 tot en met 5. Dit gebeurt op basis van antwoorden op circa 50 vragen, voor zover de verzekeraars daar aan meewerken. En het ‘bewijsmateriaal’ dat zij daarbij aanleveren. Met name bij kleinere partijen ontbreekt het nogal eens aan dat laatste.

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 thema’s. Zoals klimaatverandering, mensenrechten, dierenwelzijn, wapens en gendergelijkheid. Hiervoor geeft de organisatie individuele rapportcijfers (1 t/m 10). Het is een samenwerkingsverband van OxfamNovib, Amnesty International, World Animal Protection, Milieu Defensie en Pax.

De Consumentenbond is, net als RISK Verzekeringen, een overeenkomst aangegaan met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het resultaat is een uitbreiding per 2 december 2021 van de Eerlijke Verzekeringswijzer van 9 naar 17 verzekeraars. Daarmee is zo'n 95% van de markt voor zorg-, schade- en levensverzekeringenmarkt nu in kaart gebracht (zie tabel).

Veel onvoldoendes in de Eerlijke Verzekeringswijzer
Verzekeringsgroep Score Eerlijke Verzekeringswijzer
ASR (ook Ditzo) 8,4
Athora (o.a. Reaal en Zwitserleven) 8,1
Achmea (FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis) 7,0
Nationale-Nederlanden (o.a. ING en Ohra) 5,8
Klaverblad* 4,3
Univé* 3,4
Aegon 3,2
Allianz (ook Allianz Direct) 3,1
ONVZ* 2,7
de Goudse* 2,6
ZLM* 2,5
VGZ 2,5
Unigarant/ANWB* 2,5
Zorg en Zekerheid* 2,5
DSW* 2,1
Menzis 1,6
CZ 1,5

*) Nieuw per eind 2021. De overige cijfers dateren van januari 2020.

ASR koploper

ASR (ook bekend van Ditzo) scoort het best op duurzaamheid. Dit komt ook uit het jongste onderzoek van VBDO (2019) naar voren. De verzekeraar kondigde begin 2021 aan te gaan samenwerken met de ASN Bank voor het aanbieden en verder ontwikkelen van duurzame schadeverzekeringen. Vanaf medio 2021 je als ASN-klant een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering van ASR afsluiten.

Nieuwkomers moeten aan de bak

ANWB/Unigarant, De Goudse, DSW, Klaverblad, ONVZ, Univé, ZLM en Zorg en Zekerheid werden dit jaar voor het eerst onderzocht. Alle 8 scoren zij onvoldoende. Alleen Klaverblad onderscheidt zich enigszins, met een gemiddeld rapportcijfer van 4,3. Deze verzekeraar heeft als enige nieuwkomer wél beleid op dierenwelzijn, gendergelijkheid en natuur. Eind 2022 wordt het duurzaamheidsbeleid van alle 17 verzekeringsgroepen opnieuw onderzocht. Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar tot (meer) actie aanzetten.

Consumentenbond-poll

Wij hielden een onderzoek onder ruim 7000 consumenten. Liefst twee derde van de respondenten wil best wat meer premie betalen voor een polis van een veel duurzamere aanbieder. Maar wie onze verzekeringsvergelijkers raadpleegt, ziet dat duurzaam niet per se duur(der) hoeft te zijn.

Bekijk welke opstalverzekering bij jou past

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering