icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Voel jij je thuis bij een verzekeraar die duurzaamheid belangrijk vindt? We laten je zien welke verzekeraars duurzaam zijn. Zo kun je bijdragen aan een betere samenleving.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:26 februari 2024

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

We geven aan de duurzaamste inboedel- en opstalverzekeringen de titel 'Groene Keuze'. Om de Groene Keuze van woonverzekeringen te bepalen, werken we samen met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Voor het testoordeel Groene Keuze gebruiken we de beleidsscores die De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft gepubliceerd in juli 2022.

Score verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 belangrijke zaken. Dit zijn ondere andere klimaatverandering, mensenrechten en wapens. Hiervoor geeft de Eerlijke Verzekeringswijzer cijfers in de vorm van percentages. a.s.r. heeft bijvoorbeeld een score van 89% en scoort een 8,9.

Groene Keuze

De scores van de Eerlijke Verzekeringswijzer wegen voor de Groene Keuze voor de helft mee. De andere helft bestaat uit onze beoordeling voor bepaalde kenmerken van een polis. Dit zijn kenmerken waarbij de verzekeraar consumenten aanzet om zélf te verduurzamen. 

Hoe bepalen we de Groene Keuze?

We kennen de titel Groene Keuze toe aan 10% van alle geteste verzekeringen. De minimale score bij duurzaamheid is een 8,0. Het product moet ook algemeen testoordeel voor poliswoorwaarden hebben dat hoger is dan 7,0.

Wat tellen we mee bij de opstalverzekering?

Om te bepalen over een opstalverzekering duurzaam is, kijken we naar verschillende dingen.

  • Biedt de verzekeraar de mogelijkheid van herstel of reparatie van kapotte spullen? 
  • Moeten herstelbedrijven aan duurzaamheidsvoorwaarden voldoen? 
  • Is het mogelijk om (spullen in je) tiny house te verzekeren?
  • Biedt de verzekeraar de mogelijkheid om na schade het huis ook meteen duurzamer te maken?
  • Hoe verstrekt de verzekeraar polisbladen. Alleen digitaal of ook per post?
  • Verzekert de verzekeraar verduurzamingsmaatregelen meteen mee?
  • Tot welk bedrag zijn zonnepanelen (standaard) verzekerd?
  • Valt een laadpaal voor elektrische auto's ook onder de dekking?

Wat tellen we mee bij de inboedelverzekering?

Om te bepalen of een inboedelverzekering duurzaam is, kijken we naar dezelfde dingen als bij de opstalverzekering. We willen ook weten of fietsen of andere milieuvriendelijke vervoermiddelen verzekerd zijn.

Niet alle verzekeraars beoordeeld

Niet alle verzekeraars zijn beoordeeld door de Eerlijke Verzekeringswijzer. Sommige verzekeraars zijn namelijk erg klein. Ze maken geen deel uit van een grotere moedermaatschappij die het beleggingsbeleid bepaalt. Deze producten kunnen daardoor niet in aanmerking komen voor de Groene Keuze. 

Wat doet de Consumentenbond?

De Consumentenbond heeft een overeenkomst met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Daardoor kan de Eerlijke Verzekeringswijzer nu 95 procent van de verzekeraars onderzoeken.  Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar vragen om meer te doen. Je kunt ook een compliment geven.

Is duurzaam ook duurder?

In onze verzekeringsvergelijkers zie je dat duurzaam niet per se duurder hoeft te zijn.