icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanvullende verzekering voor orthodontie: waar let je op?

Heeft je kind volgend jaar een beugel nodig? Of is hij of zij al onder behandeling van een orthodontist en blijft hij of zij dat ook komend jaar? Dan is een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar geen overbodige luxe.
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 27 december 2021

Beugel zorg v1

Let op de voorwaarden

Kies je voor een aanvullende verzekering met vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar, let dan op verschillende zaken.

Hoogte van de vergoeding

Hoeveel kosten verwacht je dat je gaat maken voor de orthodontiebehandelingen van je kind? Vraag je orthodontist om een kosteninschatting, zodat je je zo goed mogelijk kunt verzekeren.

Wachttijd

Bij sommige aanvullende verzekeringen met vergoeding voor orthodontie geldt een wachttijd. Dat betekent dat je pas na een bepaalde periode recht hebt op de vergoeding. Vaak geldt er een wachttijd van een jaar. Als je je vanaf 2022 verzekert voor een verzekering met 1 jaar wachttijd, kun je pas vanaf 2023 aanspraak maken op de vergoeding.

Acceptatieprocedure

Bij sommige verzekeringen geldt een acceptatieprocedure. In zulke gevallen zal de verzekeraar je bijvoorbeeld vragen of je kind een beugel heeft en welke beugelbehandelingen je nog verwacht. Op basis van je antwoorden kun je geweigerd worden voor de verzekering.

Vergoedingstermijn

Sommige polissen keren een bepaald bedrag eenmalig uit, terwijl andere verzekeringen elk jaar een vast bedrag vergoeden.

Advies per situatie

 • Ik heb al een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar en mijn kind blijft komend jaar beugelbehandelingen nodig hebben:
  Vraag aan de orthodontist een offerte voor de behandelingen van komend jaar. Dan kun je goed inschatten welke vergoeding je nodig hebt. Houd er verder rekening mee dat de vergoeding voor orthodontie vanuit de meeste aanvullende verzekeringen eenmalig is en niet per jaar.
  Je kunt het beste overstappen als je de vergoeding vanuit je aanvullende verzekering dit jaar (bijna) hebt opgemaakt.
   
 • Mijn kind heeft komend jaar voor het eerst beugelbehandelingen nodig:
  Kies voor een aanvullende verzekering zonder wachttijd. Zo weet je zeker dat je voor komend jaar recht hebt op vergoeding. Let ook op met medische acceptatie.
   
 • Mijn kind heeft niet komend jaar, maar het jaar daarna waarschijnlijk beugelbehandelingen nodig:
  Vermoed je dat je kind niet komend jaar, maar het jaar erop beugelbehandelingen nodig gaat hebben? Dan zijn er 2 opties:
  • Je kunt nu alvast een verzekering uitzoeken met dekking voor orthodontie. Dit om problemen rondom wachttijd (en medische acceptatie) volgend jaar te voorkomen.
  • Je kunt ook wachten tot volgend jaar en dan een aanvullende verzekering afsluiten zonder wachttijd. Tot nu toe bestaan die namelijk ook nog steeds.

Goedkoopste aanvullende verzekeringen orthodontie tot 18 jaar

Hieronder zie je per dekkingswens de top-3 van de goedkoopste aanvullende verzekeringen van 2022 voor orthodontie tot 18 jaar. We zijn uitgegaan van de premies die gelden voor een ouder van 40 tot 55 jaar met 1 meeverzekerd kind van 10 tot 18 jaar.

We tonen in dit overzicht de premiegrondslagen. Dat is dus zonder individuele collectiviteitskorting. 

De volgende verzekeraars namen we mee in onze analyse: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, AZVZ, , Besured, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, FLKS, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ (door CZ) en IZZ (door VGZ), Jaaah, Just, Menzis, National Academic, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PMA, PNOzorg, Pro Life, Promovendum, Salland, Stad Holland, Studenten Goed Verzekerd, United Consumers, Univé, VGZ, VinkVink, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ZorgDirect, Zorgverzekeraar UMC.

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Kies de beste zorgverzekering