! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Aanvullende verzekering voor orthodontie: waar let je op?

Heeft je kind volgend jaar een beugel nodig? Of is hij of zij al onder behandeling van een orthodontist en blijft hij of zij dat ook komend jaar? Dan is een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar geen overbodige luxe.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:24 november 2020

Beugel zorg v1

Let op de voorwaarden

Kies je voor een aanvullende verzekering met vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar, let dan op verschillende zaken.

Hoogte van de vergoeding

Hoeveel kosten verwacht je dat je gaat maken voor de orthodontiebehandelingen van je kind? Vraag je orthodontist om een kosteninschatting, zodat je je zo goed mogelijk kunt verzekeren.

Wachttijd

Bij sommige aanvullende verzekeringen met vergoeding voor orthodontie geldt een wachttijd. Dat betekent dat je pas na een bepaalde periode recht hebt op de vergoeding. Vaak geldt er een wachttijd van een jaar. Als je je vanaf 2020 verzekert voor een verzekering met 1 jaar wachttijd, kun je pas vanaf 2021 aanspraak maken op de vergoeding.

Acceptatieprocedure

Bij sommige verzekeringen geldt een acceptatieprocedure. In zulke gevallen zal de verzekeraar je bijvoorbeeld vragen of je kind een beugel heeft en welke beugelbehandelingen je nog verwacht. Op basis van je antwoorden kun je geweigerd worden voor de verzekering.

Vergoedingstermijn

Sommige polissen keren een bepaald bedrag eenmalig uit, terwijl andere verzekeringen elk jaar een vast bedrag vergoeden.

Advies per situatie

 • Ik heb al een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar en mijn kind blijft komend jaar beugelbehandelingen nodig hebben:
  Vraag aan de orthodontist een offerte voor de behandelingen van komend jaar. Dan kun je goed inschatten welke vergoeding je nodig hebt. Houd er verder rekening mee dat de vergoeding voor orthodontie vanuit de meeste aanvullende verzekeringen eenmalig is en niet per jaar.
  Je kunt het beste overstappen als je de vergoeding vanuit je aanvullende verzekering dit jaar (bijna) hebt opgemaakt.
   
 • Mijn kind heeft komend jaar voor het eerst beugelbehandelingen nodig:
  Kies voor een aanvullende verzekering zonder wachttijd. Zo weet je zeker dat je voor komend jaar recht hebt op vergoeding. Let ook op met medische acceptatie.
   
 • Mijn kind heeft niet komend jaar, maar het jaar daarna waarschijnlijk beugelbehandelingen nodig:
  Vermoed je dat je kind niet komend jaar, maar het jaar erop beugelbehandelingen nodig gaat hebben? Dan zijn er 2 opties:
  • Je kunt nu alvast een verzekering uitzoeken met dekking voor orthodontie. Dit om problemen rondom wachttijd (en medische acceptatie) volgend jaar te voorkomen.
  • Je kunt ook wachten tot volgend jaar en dan een aanvullende verzekering afsluiten zonder wachttijd. Tot nu toe bestaan die namelijk ook nog steeds.

Goedkoopste aanvullende verzekeringen orthodontie tot 18 jaar

Hieronder zie je per dekkingswens de top 3 van de goedkoopste aanvullende verzekeringen van 2021 voor orthodontie tot 18 jaar. We zijn uitgegaan van de premies die gelden voor een ouder van 40 tot 55 jaar met 1 meeverzekerd kind van 10 tot 18 jaar. 
Let op: in dit overzicht staan geen verzekeringen die zich richten op specifieke doelgroepen. We tonen de premies zonder individuele collectiviteitskorting.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Lees meer: