icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen de natura- en restitutiepolis in. We geven je enkele voorbeelden van combinatiepolissen.
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

zorg polis

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de regelgeving rondom polisnamen aangescherpt. Polissen mogen alleen nog een restitutiepolis heten als zij ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners de zorg volledig vergoeden. Tenzij de kosten excessief hoog zijn. Het gevolg hiervan is dat enkele polissen die voorheen restitutiepolissen waren, tegenwoordig combinatiepolissen zijn.

Welke combinatiepolissen zijn er?

In 2022 bieden de volgende zorgverzekeraars een combinatiepolis aan:

Zorgverzekeraar Naam basisverzekering
Anderzorg Basis
Ditzo Vrije Keuze
DSW Zorgpolis
HEMA Basisverzekering
inTwente Zorgpolis
Nationale-Nederlanden Zorgverzekering Combinatie
OHRA Zorgverzekering Combinatie
ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering
PNOzorg Basisverzekering
VinkVink Basisverzekering
VvAA Zorgverzekering Basis
Zorg en Zekerheid Zorg Vrij Polis
ZorgDirect Basispolis

Hoe zit het dan met de vergoeding?

Ga je naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt (gecontracteerd), dan krijg je de volledige rekening vergoed. Maar ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijg je mogelijk niet de hele rekening vergoed. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering