icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een soort tussen de natura- en restitutiepolis in. We geven je een paar voorbeelden van combinatiepolissen.
fauve panis

Fauve Panis   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

zorg polis

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis). En voor andere zorgsoorten heb je recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

Polissen mogen alleen een restitutiepolis heten als zij ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners de zorg volledig vergoeden. Tenzij de kosten heel erg hoog zijn. Het gevolg hiervan is dat enkele polissen die voorheen restitutiepolissen waren, tegenwoordig combinatiepolissen zijn.

Zorgverzekeraars met een combinatiepolis

In 2024 bieden de volgende zorgverzekeraars een combinatiepolis aan:

Zorgverzekeraar

Naam basisverzekering

Anderzorg Basis
CZ Zorgvariatiepolis
DSW Zorgpolis
FBTO (1) Zorgverzekering Basis Vrij
HEMA Basisverzekering
Ik kies zelf van a.s.r. Vrije Keuze
inTwente Zorgpolis
Nationale-Nederlanden Zorg Vrij
OHRA Zorgverzekering Combinatie
ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering
Stad Holland Zorgpolis
United Consumers UC Eigen Keuze
Univé Zorg Uitgebreid polis
VGZ VGZ Eigen Keuze
VinkVink Basisverzekering
ZEKUR Gewoon ZEKUR Zorg Plus
Zilveren Kruis Basis Exclusief
Zorg en Zekerheid Zorg Vrij Polis

(1) De polis FBTO Basis Vrij is een combinatiepolis. Eerder stond op deze pagina FBTO Basis genoemd als combinatiepolis, maar dit is een (selecte) naturapolis. 

In onze check staan alleen verzekeraars die zich niet richten op een speciale doelgroep. En we keken dan alleen naar individuele polissen en open collectieven. Gesloten collectiviteiten voor speciale groepen zijn dus niet meegenomen.

De volgende verzekeraars zijn bij deze check meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, CZ, CZdirect, De christelijke zorgverzekaar, De Friesland, DSW, FBTO, HEMA, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, inTwente, Just, Menzis, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, Stad Holland, United Consumers, Univé, VGZ, VGZbewuzt, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid.

Vergoeding bij een combinatiepolis

Ga je naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt (gecontracteerd)? Dan krijg je de volledige rekening vergoed. Maar ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijg je misschien niet de hele rekening vergoed.