icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen de natura- en restitutiepolis in. We geven je enkele voorbeelden van combinatiepolissen.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

zorg polis

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat er voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de regelgeving rondom polisnamen aangescherpt. Polissen mogen alleen nog een restitutiepolis heten als zij ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners de zorg volledig vergoeden (tenzij de kosten excessief hoog zijn). Het gevolg hiervan is dat enkele polissen die voorheen doorgingen als restitutiepolissen, tegenwoordig combinatiepolissen zijn.

DSW

De basisverzekering van DSW van 2017 is bijvoorbeeld een combinatiepolis. Als je met deze verzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, ontvang je een vergoeding van 100% van de rekening tot het wettelijk maximumtarief (als die er is). Is er geen wettelijk maximumtarief, dan krijg je 100% vergoed tot een redelijk tarief. Dat tarief ligt dan net iets lager dan met andere zorgverleners is afgesproken. Het kan dus zo zijn dat je dan een deel zelf moet betalen.

 

Contract?

Wettelijk maximumtarief?

Vergoeding

Ja

n.v.t.

100% volgens overeengekomen tarief

Nee

Ja

100% tot wettelijk maximumtarief (uitzondering: specialistische GGZ, verpleging en verzorging en zelfstandige kaakchirurgische behandelcentra volgens onderstaande tabelregel)

Nee

Nee

100% tot een redelijk tarief

Ditzo

Ook Ditzo biedt in 2017 een combinatiepolis aan. Als je met deze verzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je het door Ditzo vastgestelde maximumtarief. Als de nota van de zorgverlener hoger is, betaal je dus een deel zelf. 

 

Contract?

Wettelijk maximumtarief?

Vergoeding

Ja

n.v.t.

100% volgens overeengekomen tarief

Nee

Ja

100% tot wettelijk maximumtarief (uitzondering: bij ggz-instellingen, ZBC voor revalidatie, leveranciers van hulpmiddelen dien je vooraf een aanvraag in te dienen)

Nee

Nee

100% tot het vastgestelde maximale tarief. Dit kan lager zijn dan de nota van de zorgverlener.

 

Lees meer over:

 

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.