! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Zorgverzekering opzeggen

Elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Wanneer je hiervoor kiest, moet je oude zorgverzekering opgezegd worden. Tot wanneer heb je de tijd om op te zeggen? En moet je zelf je verzekering opzeggen of doet de nieuwe verzekeraar dit?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 mei 2021

Opzeggen-zorgverzekering

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

De uiterste datum om je zorgverzekering op te zeggen is 31 december. Je kunt dan nog een nieuwe verzekering afsluiten tot uiterlijk 31 januari. Tussentijds overstappen van zorgverzekering kan slechts in enkele gevallen.

Moet ik altijd zelf mijn zorgverzekering opzeggen?

Als je uiterlijk 31 december van zorgverzekeraar overstapt, hoef je zelf je zorgverzekering niet op te zeggen. Dit doet de overstapservice van de nieuwe verzekeraar dan voor je. Stap je vlak voor 31 december over? Stuur dan voor de zekerheid ook een e-mail of aangetekende brief naar je oude verzekeraar om op te zeggen. Zo voorkom je dubbelverzekering.

Ik stap pas in januari over, wat nu?

Als je pas in januari van het nieuwe jaar een nieuwe verzekering wilt afsluiten, moet je wel zelf je zorgverzekering opzeggen. Dit moet uiterlijk 31 december (van het jaar voorafgaand aan het nieuwe zorgverzekeringsjaar) gebeurd zijn. Je kunt je zorgverzekering opzeggen door je zorgverzekeraar een e-mail of aangetekende brief te sturen. Vaak kun je de opzegging ook regelen in je mijn-omgeving (de persoonlijke digitale omgeving op de website van je zorgverzekeraar). Geef duidelijk aan of je de basisverzekering, aanvullende verzekering of beide verzekeringen wilt beëindigen.

Wacht met opzeggen aanvullende verzekering tot acceptatie

Verzekeraars mogen acceptatiecriteria toepassen op de aanvullende verzekeringen. Als gevolg hiervan mogen zij ook klanten weigeren. Wacht daarom (als dat nog kan) met het opzeggen van je oude verzekering, voordat je weet of je geaccepteerd wordt bij de nieuwe zorgverzekeraar. Mocht je niet geaccepteerd worden bij je nieuwe zorgverzekeraar, dan kun je nog overwegen naar een ander over te stappen of bij je oude verzekeraar te blijven. Voor de basisverzekering hoef je niet bang te zijn dat je niet geaccepteerd wordt. Daarvoor hebben verzekeraars een acceptatieplicht.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

 

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering