icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering opzeggen

Elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Wanneer je hiervoor kiest, moet je oude zorgverzekeringworden worden opgezegd. Tot wanneer heb je de tijd om op te zeggen? En moet je zelf je verzekering opzeggen of doet de nieuwe verzekeraar dit?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

Opzeggen-zorgverzekering

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

De laatste dag om je zorgverzekering op te zeggen is 31 december. Je kunt dan nog tot uiterlijk 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Tussentijds overstappen van zorgverzekering kan alleen in een paar gevallen.

Moet ik altijd zelf mijn zorgverzekering opzeggen?

  • Als je uiterlijk op 31 december van zorgverzekeraar overstapt, hoef je zelf je zorgverzekering niet op te zeggen. Dit doet de overstapservice van de nieuwe verzekeraar dan voor je.
  • Stap je vlak voor 31 december over? Stuur dan voor de zekerheid ook een e-mail of aangetekende brief naar je oude verzekeraar om op te zeggen. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. 

Ik stap pas in januari over, wat nu?

Je moet wel zelf je zorgverzekering opzeggen als je pas in januari van het nieuwe jaar een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Opzeggen moet uiterlijk op 31 december van het jaar daarvoor.  

  • Je kunt je zorgverzekering opzeggen door je zorgverzekeraar een e-mail of aangetekende brief te sturen.
  • Vaak kun je de opzegging ook regelen in je mijn-omgeving (de persoonlijke digitale omgeving op de website van je zorgverzekeraar).

Geef duidelijk aan of je de basisverzekering, aanvullende verzekering of allebei de verzekeringen wilt beëindigen.

Wacht met opzeggen aanvullende verzekering tot acceptatie

Verzekeraars mogen acceptatiecriteria toepassen op aanvullende verzekeringen. Daardoor mogen zij  klanten ook weigeren. Wacht daarom (als dat nog kan) met het opzeggen van je oude verzekering tot je weet of je geaccepteerd wordt bij de nieuwe zorgverzekeraar. Mocht je niet geaccepteerd worden bij je nieuwe zorgverzekeraar, dan kun je nog overwegen naar een ander over te stappen of bij je oude verzekeraar te blijven.

Voor de basisverzekering hoef je niet bang te zijn dat je niet geaccepteerd wordt. Daarvoor hebben verzekeraars een acceptatieplicht.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.