icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering opzeggen

Elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Als je hiervoor kiest, moet je je oude zorgverzekering opzeggen. Tot wanneer heb je de tijd om op te zeggen? En moet je zelf je verzekering opzeggen of doet de nieuwe verzekeraar dit?
fauve panis

Fauve Panis   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Opzeggen-zorgverzekering

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

De laatste dag om je zorgverzekering op te zeggen is 31 december. Je kunt dan nog tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Tussentijds overstappen van zorgverzekering kan alleen in een paar gevallen.

Moet ik altijd zelf mijn zorgverzekering opzeggen?

  • Als je uiterlijk 31 december van zorgverzekeraar overstapt, hoef je niet zelf je zorgverzekering op te zeggen. Dit doet de nieuwe verzekeraar voor je.
  • Stap je vlak voor 31 december over? Stuur dan voor de zekerheid ook een e-mail naar je oude verzekeraar om op te zeggen. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. 

Ik stap pas in januari over, wat nu?

Je moet wel zelf je zorgverzekering opzeggen als je pas in januari van het nieuwe jaar een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Opzeggen moet uiterlijk op 31 december van het jaar daarvoor.  

  • Vaak kun je de opzegging regelen in je mijn-omgeving. Dat is de persoonlijke digitale omgeving op de website van je zorgverzekeraar.
  • Ook kun je je zorgverzekering opzeggen door je zorgverzekeraar een e-mail of aangetekende brief te sturen.

Geef duidelijk aan of je de basisverzekering, aanvullende verzekering of beide verzekeringen wilt beëindigen.

Wacht met opzeggen aanvullende verzekering tot acceptatie

Verzekeraars mogen acceptatiecriteria toepassen op aanvullende verzekeringen. Daardoor mogen zij voor de aanvullende verzekering klanten weigeren. Wacht daarom (als dat nog kan) met het opzeggen van je oude verzekering tot je weet of je geaccepteerd wordt bij de nieuwe zorgverzekeraar. Word je niet geaccepteerd bij je nieuwe zorgverzekeraar? Dan kun je nog overwegen naar een ander over te stappen of bij je oude verzekeraar te blijven.

Voor de basisverzekering hoef je niet bang te zijn dat je niet geaccepteerd wordt. Daarvoor hebben verzekeraars een acceptatieplicht.