icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Archief Zorgverzekering

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Zorgverzekering.


2024

Nieuws | 27 juni 2024

NZa neemt onvoldoende stappen om consumenten te beschermen in huidige zorgstelsel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt maar deels tegemoet aan het handhavingsverzoek dat de Consumentenbond in november 2023 indiende vanwege schending van informatie- en transparantieverplichtingen. Op zich goed nieuws, maar het besluit gaat niet ver genoeg.

25 juni 2024

Provisietransparantie

Voordat je een schadeverzekering afsluit, moeten verzekeringstussenpersonen uit zichzelf melden hoeveel zij hieraan verdienen. Dat heet actieve provisietransparantie.

Nieuws | 4 april 2024

Toezichthouder moet harder ingrijpen bij lange wachtlijsten GGZ

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) harder ingrijpt bij de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Om dat te bereiken, heeft de Consumentenbond een handhavingsverzoek bij de NZa ingediend. Zorgverzekeraars contracteren te weinig zorg in de GGZ.

2023

Nieuws | 29 december 2023

Ook in 2024 grote kans op patiëntenstops, Consumentenbond opent meldpunt

Uit een inventarisatie van de Consumentenbond blijkt dat in 2024 bij tientallen ziekenhuizen opnieuw sprake is van omzetplafonds. Hierdoor weten consumenten niet zeker of ze het hele jaar terecht kunnen bij het ziekenhuis van hun voorkeur. Maar er zijn meer problemen in de zorg. Daarom opent de Consumentenbond een meldpunt voor consumenten.

20 november 2023

Schrijf een review op ZorgkaartNederland

We zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review op ZorgkaartNederlanden en help anderen met kiezen. 

Nieuws | 14 november 2023

Zorgcontractering weer niet rond, Consumentenbond dient handhavingsverzoek in bij NZa

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de contractering van zorgaanbieders dit jaar weer niet rond is bij de start van het overstapseizoen. De Consumentenbond vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu om in te grijpen.

Nieuws | 13 november 2023

Hogere zorgpremies en minder restitutiepolissen in 2024

De zorgpremies voor de verzekeringen van 2024 zijn bekend. Elke verzekeraar verhoogt zijn premies voor de basisverzekering. Verder valt op dat er minder restitutiepolissen zijn.

Nieuws | 19 september 2023

Prinsjesdag: de zorgverzekering in 2024

De zorgpremie voor 2024 stijgt naar verwachting weer en het eigen risico blijft €385. De maximale zorgtoeslag wordt minder. Dit blijkt uit de Prinsjesdagstukken.

31 juli 2023

Zorgverzekering 2024

Wat verandert in 2024 aan de zorgverzekering, hoe hoog is komend jaar de verwachte zorgpremie en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Wij vertellen het je.

Nieuws | 15 juni 2023

Consumentenbond luidt noodklok over zorgstelsel

De belangen en rechten van consumenten in de zorg worden stelselmatig met voeten getreden. De informatievoorziening over de inhoud van zorgverzekeringen is onder de maat en de solidariteit wordt ondermijnd. Daarnaast wordt er nauwelijks gestuurd op kwaliteit van de zorgaanbieders. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan minister Kuipers (VWS).

2022

Nieuws | 5 december 2022

Consumentenbond: aanpassing vergoeding GGZ- en wijkzorg in strijd met wet

Zorgverzekeraars handelen tegen de Zorgverzekeringswet als zij tornen aan de vergoedingen voor GGZ- en wijkzorg. Dat stelt de Consumentenbond maandag 5 december 2022 in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

22 november 2022

Zorgverzekering 18 jaar

Word je bijna 18? Let dan goed op. Vanaf 18 jaar ben je niet meer meeverzekerd bij je ouders. Wat verandert er in je zorgverzekering als je 18 wordt? Hoe vraag je bij 18 jaar een zorgverzekering aan?

21 november 2022

Zorgverzekering afsluiten

Aan het eind van het jaar kun je een andere zorgverzekering afsluiten. Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Nieuws | 15 november 2022

Nieuwe zorgpremies bekend: Consumentenbond waarschuwt voor valkuilen in voorwaarden

De zorgpremies voor 2023 zijn bekend. Controleer goed de voorwaarden van je zorgverzekering. Naast de premie, kunnen namelijk ook de voorwaarden en de contractering veranderd zijn. En er zijn een aantal valkuilen.

Nieuws | 4 oktober 2022

Blij met snelle invoering provisietransparantie maar uitwerking moet concreter

De Consumentenbond is blij dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen waarin Minister Kaag wordt opgeroepen haast te maken met de invoering van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen.

Nieuws | 19 september 2022

Prinsjesdag: de zorgverzekering in 2023

We gaan volgend jaar meer betalen voor onze zorgverzekering. De verwachting van het kabinet is dat de gemiddelde jaarpremie met €135 stijgt. Het verplichte eigen risico blijft €385 en de zorgtoeslag stijgt fors. Dit blijkt uit de Prinsjesdagstukken van vandaag.

Nieuws | 31 augustus 2022

Consumentenbond overhandigt cheque aan Hersenstichting

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, overhandigde woensdag 31 augustus een cheque ter waarde van bijna €120.000 aan de Hersenstichting. Hiermee loste de Consumentenbond de belofte in om voor iedere consument die in 2021 overstapte via de Zorgvergelijker €10 te doneren aan de Hersenstichting.

Nieuws | 29 juni 2022

Consumenten willen duidelijkheid over provisie

De Consumentenbond is niet te spreken over het voornemen van minister Kaag om tussenpersonen gemiddelde provisies te laten communiceren aan hun klanten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten die een schadeverzekering afsluiten, precies willen weten hoeveel provisie hun tussenpersoon hiervoor ontvangt.

Nieuws | 10 januari 2022

Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.

2021

Nieuws | 18 november 2021

Zorgverzekering niet voor iedere consument gesneden koek

Lang niet alle consumenten kennen de details van hun zorgverzekering, blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond. Vooral het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage is voor veel consumenten onduidelijk.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in