icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgkosten declareren: hoe werkt dat?

Vaak gaat een zorgrekening na een behandeling direct naar de verzekeraar. Met een restitutieverzekering of voor zorg uit de aanvullende verzekering moet je de rekening soms voorschieten. Hoe declareer je deze zorgkosten, hoeveel tijd heb je om te betalen en wanneer krijg je geld terug?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

zorgkosten-declareren-2

Hoe kan ik mijn zorgkosten declareren?

Per post

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je nog steeds een rekening per post indienen. Declareer je een rekening per post, dan stuur je de originele rekening naar je verzekeraar op. Dat doe je vaak samen met een declaratieformulier. 

Digitaal

zorgkosten-declareren-1Het digitaal indienen van een rekening gebeurt via je persoonlijke omgeving op de website van de zorgverzekeraar. Ook hebben veel verzekeraars een app, waarmee je een declaratie kan indienen via een smartphone of tablet.

Zorg er bij digitaal declareren voor dat de hele rekening op de foto of scan staat. En dat de rekening goed leesbaar is.

Hoeveel tijd heb ik om mijn rekening in te dienen?

Je kunt tot 3 jaar na de factuurdatum nog een rekening indienen bij je verzekeraar. Soms staat een kortere termijn in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Hoeveel tijd heeft een zorgverzekeraar om kosten in rekening te brengen?

Een zorgverzekeraar heeft 5 jaar de tijd om kosten bij de verzekerde in rekening te brengen, voor een behandeling die niet onder de dekking valt.

Hoe snel moet de zorgverzekeraar een declaratie uitbetalen?

Daar is geen wettelijke termijn voor. In de praktijk verwerken zorgverzekeraars rekeningen meestal binnen 10 werkdagen. Bij digitale declaraties is dat vaak nog sneller.

Mijn declaratie voor zorgkosten wordt (voor een deel) afgewezen. Wat nu?

Het kan dat je de rekening (voor een deel) zelf moet betalen. Bijvoorbeeld omdat je niet verzekerd bent voor de zorg die je hebt gehad. Of omdat er eigen betalingen gelden, zoals een eigen risico van je zorgverzekering

Vraag uitleg

Twijfel je of de afwijzing terecht is, vraag dan aan je verzekeraar waarom de vergoeding van een behandeling of medicijn is geweigerd en laat dit schriftelijk bevestigen. Controleer in de voorwaarden van je verzekering of dit klopt.

Ben je het niet eens met de verklaring van de verzekeraar start dan een klachtenprocedure op.

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering