icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Eigen risico gespreid betalen

Als je zorgkosten maakt die verrekend worden met je eigen risico, krijg je hiervoor een factuur van je zorgverzekeraar. Hoe werkt dat en welke mogelijkheden heb je om het eigen risico te betalen?

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 november 2018

Artikel eigen risico betalen

Binnen welke termijn moet de zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengen?

Het komt regelmatig voor dat het lang duurt voordat de verzekeraar de rekening van het eigen risico opstuurt. Vooral ziekenhuizen versturen hun rekeningen pas als het hele behandeltraject is afgelopen.

Als een behandeling langer dan 120 dagen duurt, wordt de rekening tussentijds opgemaakt. Let op. De verzekeraar verrekent de kosten met het eigen risico van het jaar waarin de behandeling is gestart.

Zorgverzekeraars hebben maximaal 5 jaar na ontvangst van de rekening van de zorgverlener de tijd om het eigen risico te innen bij verzekerden. Ook als je inmiddels bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar kun je dus nog een rekening krijgen van je oude verzekeraar.

Tip: leg het geld voor het eigen risico opzij als je een behandeling ondergaat die in het basispakket zit en je nog eigen risico hebt openstaan.

Verplicht eigen risico betalen in termijnen

Kun je de factuur van je eigen risico niet in 1 keer betalen? Maak dan een afspraak met je zorgverzekeraar om het bedrag gespreid te betalen. Meestal moet je hier zelf contact voor opnemen met je zorgverzekeraar.

Weet je aan het begin van het nieuwe jaar al dat je eigen risico wordt aangesproken? Dan kun je bij een aantal zorgverzekeraars ook het eigen risico in gedeelten af laten schrijven, samen met je zorgpremie. Als aan het einde van het jaar blijkt dat het eigen risico niet is opgemaakt, krijg je het bedrag dat overblijft teruggestort.

Hoe hoog is het termijnbedrag?

Vaak kun je met je eigen zorgverzekeraar afspraken maken over de hoogte en het aantal termijnen waarin je de factuur afbetaalt. Hiervoor worden geen extra kosten gerekend. Het verschilt per verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Vrijwillig eigen risico (gespreid) betalen

Als je een vrijwillig eigen risico hebt, is het bij sommige verzekeraars niet meer mogelijk een afbetalingsregeling te treffen. Je moet dan het hele bedrag in 1 keer terug betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017