icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vrijwillig eigen risico: wel of niet doen?

Verwacht je weinig zorgkosten? Overweeg dan om je verplichte eigen risico te verhogen. Je krijgt dan korting op je zorgpremie. Maar wanneer is het nu slim om dat te doen?

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:3 mei 2018

ziekenhuiszorg-eigen-risico

Waarom zou ik het bedrag van mijn eigen risico verhogen?

Als je het komend jaar weinig zorgkosten verwacht kun je het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar, maar kan een besparing opleveren van enkele tientjes per maand.

Je kunt meestal kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit komt bovenop het verplichte eigen risico van €385. Je totale eigen risico kan dus oplopen tot €885. Meestal krijg je een korting op de jaarpremie ter hoogte van 50% van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt.

Met onze keuzehulp eigen risico weet jij of het voor jou slim is om je eigen risico te verhogen.

Korting vrijwillig eigen risico

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet verstandig als je veel of dure medicijnen nodig hebt en/of naar het ziekenhuis moet voor een behandeling. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je (verplichte plus vrijwillige) eigen risico niet achter de hand hebt. Beland je bijvoorbeeld in het ziekenhuis? Dan moet je het bedrag kunnen betalen, soms zelfs in 1 keer.

Zodra de kortingen op de jaarpremies bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico bekend zijn, zullen we die hieronder per zorgverzekeraar tonen. Bij sommige verzekeraars kun je je eigen risico alleen verhogen met het maximum bedrag van €500.

Zorgverzekeraar

€100

€200

€300

€400

€500

Anderzorg

 

 

 

 

 

Avéro Achmea

 

 

 

 

 

Bewuzt

 

 

 

 

 

CZ Zorgbewust

 

 

 

 

 

CZ Zorg-op-maat/Zorgkeuze

 

 

 

 

 

CZ Direct

 

 

 

 

 

De Amersfoortse

 

 

 

 

 

De Friesland

 

 

 

 

 

Delta Lloyd

 

 

 

 

 

Ditzo

 

 

 

 

 

DSW

 

 

 

 

 

FBTO

 

 

 

 

 

Hema

 

 

 

 

 

Interpolis ZorgActief

 

 

 

 

 

Interpolis ZorgCompact

 

 

 

 

 

InTwente

 

 

 

 

 

IZZ

 

 

 

 

 

Menzis Basis Voordelig

 

 

 

 

 

Menzis Basis/Basis Vrij

 

 

 

 

 

National Academic

 

 

 

 

 

Ohra

 

 

 

 

 

Ohra (incl. Gezond)

 

 

 

 

 

ONVZ

 

 

 

 

 

OZF Achmea

 

 

 

 

 

PMA Basis Voordelig

 

 

 

 

 

PMA Basis/Basis Vrij

 

 

 

 

 

PNOzorg

 

 

 

 

 

Pro LIfe

 

 

 

 

 

Salland

 

 

 

 

 

Stad Holland

 

 

 

 

 

UMC Zorgverzekering

 

 

 

 

 

Univé

 

 

 

 

 

VGZ

 

 

 

 

 

ZEKUR

 

 

 

 

 

ZieZo (Zilveren Kruis)

 

 

 

 

 

Zilveren Kruis

 

 

 

 

 

Zorg & Zekerheid Zorg Gemak

 

 

 

 

 

Zorg & Zekerheid Zorg Zeker/Zorg Vrij

 

 

 

 

 

ZorgDirect

 

 

 

 

 

 

Welk risico loop ik?

Het verhogen van het eigen risico kan je een hoop geld besparen als je weinig zorgkosten maakt. Maar heb je pech en maak je alsnog je volledige vrijwillige eigen risico op, dan lever je erop in. Welk risico loop je nu precies bij het verhogen van het eigen risico met €500?

Rekenvoorbeeld:

Stel, je verhoogt je verplichte eigen risico van €385 met €500 en ontvangt hiervoor een premiekorting van €250 op jaarbasis. Bij een bedrag van €635 (€385 + €250) aan zorgkosten speel je dan quitte. De eerste €385 betaal je in alle gevallen zelf vanuit het eigen risico. De €250 aan kosten die die daarop volgen, zijn gecompenseerd door de korting op je zorgpremie. Vanaf €635 aan verwachte zorgkosten uit de basisverzekering is het in dit voorbeeld niet voordelig om je eigen risico te verhogen. Het risico dat je loopt met het maximaal verhogen van je eigen risico is dus €885 – €635 = €250. Het risico op verlies is in dit voorbeeld dus even hoog als de hoogte van de mogelijke besparing.

Hoe hoger de premiekorting op jaarbasis, hoe lager het risico. Zo geldt bij een premiekorting van €300, een risico van €200, maar bij een premiekorting van €150 een risico van €350.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017