icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgkosten checken bij je zorgverzekeraar

Alle zorgverzekeraars hebben een digitale omgeving waar je jouw zorgkosten kunt bekijken. Zo kun je zorgdeclaraties volgen, maar ook de vaste vergoedingen bekijken voor je huisarts of wat een behandeling in het ziekenhuis heeft gekost.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  27 februari 2018

Artikel zorgkosten kosten in de zorg

Zorgkosten bekijken

Om je zorgkosten online te bekijken, moet je inloggen op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je meestal je DigiD nodig. Op je persoonlijke pagina zie je:

 • op welke vergoedingen je (nog) recht hebt
 • welke zorgkosten je gemaakt hebt
 • wat de stand is van je eigen risico
 • welke kosten je zorgverzekeraar betaalt en welke kosten je zelf moet betalen

Daarnaast kun je allerlei praktische zaken regelen, zoals het indienen van declaraties, wijzigen van persoonlijke gegevens en bijschrijven van kinderen.

Benieuwd waar je jouw ziekenhuiskosten terug kunt vinden? Lees het stappenplan: Ziekenhuisnota bij je zorgverzekeraar inzien. Hier staat ook per verzekeraar aangegeven waar je op moet letten.

Het kan beter

Bijna alle zorgdeclaraties gaan rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Via de persoonlijke zorgpagina's geven de verzekeraars informatie over gedeclareerde kosten.

Lees meer over het checken van je zorgfactuur.

Dit zijn 5 verbeterpunten waar wij op aandringen

 1. Bericht krijgen van een factuur
  Je krijgt altijd een bericht met het bedrag van de rekening die is ingediend. Veel zorgverzekeraars sturen alleen een bericht als een nota is ingediend, die (deels) voor rekening van de patiënt is. Om mensen meer te betrekken bij de kosten van zorg, zou de verzekeraar altijd een bericht moeten sturen als een rekening is betaald.
 2. Inloggen zonder telefoon
  Het is mogelijk om zonder mobiele telefoon in te loggen. Bij de meeste verzekeraars gaat dit met je DigiD gegevens, waarna een verificatie volgt met een sms-code die je op je mobiele telefoon binnenkrijgt.
 3. Inzage in eigen persoonlijke gegevens
  Zorgverzekeraars bewaren informatie over zorgkosten van hun oud-verzekerden meestal de maximale 7 jaar, terwijl deze gegevens voor dezelfde oud-verzekerden vaak maar 3 jaar zijn in te zien. Wij vinden dat oude klanten net zolang moeten kunnen inloggen bij hun oude verzekeraar als dat de gegevens bewaard blijven.
 4. Eenvoudig fouten in rekeneningen doorgeven
  Als je denkt dat je zorgrekening niet klopt of je begrijpt iets niet, dan moet je dit eenvoudig kunnen melden. In de praktijk blijkt dat de verzekeraar nogal eens naar de zorgaanbieder doorverwijst. Zorgverzekeraars moeten vragen over de rekening beantwoorden en bij twijfel uitzoeken of deze klopt. Sommige zorgverzekeraars maken het melden van verkeerde rekeningen eenvoudig door bij elke rekening een link te plaatsen waarmee je kunt aangeven dat de rekening niet klopt.
 5. Zorgnota's makkelijk in te zien
  Het overzicht van de zorgnota’s is niet altijd makkelijk te vinden. De belangrijkste punten waaraan een goed overzicht volgens de Consumentenbond moet voldoen wat betreft inzicht in zorgkosten zijn: 
 • In het overzicht is duidelijk over welke soort zorg de rekening gaat.
 • In het overzicht is duidelijk of de rekening verrekend wordt met het eigen risico.
 • In het overzicht is duidelijk welk deel van de rekening door de zorgverzekeraar wordt vergoed.
 • In het overzicht worden rekeningen die uit meerdere onderdelen bestaan (zoals van de tandarts), maar bij elkaar horen als één rekening gepresenteerd.
 • Elke rekening bevat een omschrijving van de geleverde zorg.
 • Bij elke rekening is duidelijk of de zorg uit de basis- of aanvullende verzekering wordt vergoed.

Zorgkosten van gezinsleden

Als je met meerdere mensen (kinderen en/of partner) op een polis staat, is het bij de verzekeraars verschillend of je zorgkosten van deze personen kunt inzien. In ieder geval hebben volwassen een eigen inlogmogelijkheid. Bij de meeste verzekeraars kun je de zorgkosten van je kind(eren) tot 16 jaar inzien.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Kies de beste zorgverzekering