icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgkosten checken bij je zorgverzekeraar

Alle zorgverzekeraars hebben een digitale omgeving waar je jouw zorgkosten kunt bekijken. Zo kun je zorgdeclaraties volgen, maar ook de vaste vergoedingen bekijken voor je huisarts of wat een behandeling in het ziekenhuis heeft gekost.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

zorgkosten-checken

Zorgkosten bekijken

Om je zorgkosten online te bekijken, moet je inloggen op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je je DigiD nodig. Op je persoonlijke pagina zie je:

Daarnaast kun je allerlei praktische zaken regelen. Zoals het indienen van declaraties, wijzigen van persoonlijke gegevens en bijschrijven van kinderen.

Wil je weten wat een zorgverlener of –instelling, zoals een fysiotherapeut of ziekenhuis, voor jouw behandeling declareert? Dan kun je de rekening online inzien in je mijnomgeving.

Stappenplan ziekenhuisnota inzien

  1. Ga naar de website van je zorgverzekeraar.
  2. Log in op de mijnomgeving. Klik op de knop bovenaan de webpagina, waarop ‘Inloggen’ of ‘Mijn …’ gevolgd door de naam van de zorgverzekeraar staat.
  3. Je komt vervolgens op de startpagina van je mijnomgeving. Ga naar het zorgkostenoverzicht. Dit overzicht vind je meestal door te klikken op ‘(Mijn) zorgkosten’, ‘Declaraties’, ‘Uitgekeerde nota’s’ etc.
  4. Je ziet nu het zorgkostenoverzicht. Veel verzekeraars bieden de optie om te filteren op jaartal en zorgsoort. Kies het jaartal waarin de ziekenhuisbehandeling plaatsvond. Filter bij zorgsoort op ziekenhuisbehandeling. Vaak heet deze optie ‘Medisch specialistische zorg’, ‘Ziekenhuiszorg’, ‘Hulp door medische specialisten’, ‘Ziekenhuis’, ‘Specialistische hulp’ etc.
  5. Zoek de ziekenhuisbehandeling op en open de details. Vaak kan dit door de ziekenhuisbehandeling aan te klikken. Klik dan op ‘Details’ of op een pijltje of plusje dat bij de behandeling staat.

Zorgkosten van gezinsleden bekijken

Als je als verzekeringnemer een partner of kind(eren) op je polis hebt staan, zie je niet al hun gegevens. Je partner kan zelf inloggen met een DigiD om de eigen zorgkosten te bekijken. Jij hebt een machtiging nodig als je ook de zorgkosten van je partner wilt bekijken. Bij de meeste verzekeraars kun je wel de zorgkosten van meeverzekerde kind(eren) tot 12 jaar zien. Voor de zorgkosten van oudere kinderen heb je een machtiging nodig.