icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Zorgtoeslag

Meerderjarigen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen voor hun kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt dit aan bij de Belastingdienst.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

toeslagen-zorgtoeslag-

Inkomen

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je voor je zorg gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen.

Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €27.857. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €35.116 zijn.

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen. Kom je net boven de inkomensgrens uit, dan zou je kunnen kijken of je het inkomen kunt verlagen. Dit is niet gemakkelijk, maar kan bijvoorbeeld door het vergroten van een aftrekpost, zoals giften, specifieke zorgkosten, hypotheekrente. Bekijk onze tips.

Als je een toeslag aanvraagt, weet je meestal nog niet precies hoeveel het inkomen in dat jaar precies zal zijn. Je kunt je inkomen dan schatten met behulp van de rekenhulp van de Belastingdienst. Denk eraan dat je wijzigingen in je inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Vermogen

Hoe laag je inkomen ook is; je krijgt als alleenstaande geen zorgtoeslag bij een vermogen (spaargeld, beleggingen, vakantiehuis, et cetera) dat meer is dan €107.752. Voor partners is het maximum €132.752. Heb je op 1 januari te veel vermogen, dan kun je het hele jaar geen zorgtoeslag aanvragen. Krijg je al zorgtoeslag en komt je vermogen op 1 januari boven de grens? Geef dan je gewijzigde vermogen door. Anders moet je alle toeslag later terugbetalen.

Let op
Voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor de inkomstenbelasting, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.  

Aanvraag zorgtoeslag

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Het gaat niet automatisch. Je kunt het ook doen via de app Jouw zorgtoeslag. Dit kan alleen als je geen toeslagpartner hebt. 

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2017 kun je dus aanvragen tot 1 september 2018. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Waarschuwing aanvragen zorgtoeslag

De websites mijntoeslagen.nl en zorgtoeslag.nl zijn niet van de Belastingdienst. Als je via deze website je zorgtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf. Je kunt beter zelf je toeslag rechtstreeks aanvragen bij de Belastingdienst.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • verzorghuis rolstoel
  21 feb.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, gaat een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?