icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot €38.000 en €48.000 samen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze aan bij de Dienst Toeslagen. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:2 april 2024

Zorgtoeslag 2023

Voorwaarden voor zorgtoeslag

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen en kunt dus ook geen tegemoetkoming krijgen.

Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen. Zo mogen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag in 2024 is voor alleenstaanden €123 (€154 in 2023) en voor partners €236 (€265 in 2023) per maand. 

zorgtoeslag infographic-2024 Klik op de afbeelding voor een vergroting

Inkomen voor zorgtoeslag

Je kunt zorgtoeslag krijgen als je inkomen niet te hoog is. Het inkomen in 2024 waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €37.496 (2023: €38.520). Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €47.368 (2023: €48.224) zijn. 

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen uit het hele jaar. Je kunt je toetsingsinkomen schatten met behulp van de rekenhulp van de Dienst Toeslagen. Zo verlagen zorgkosten of hypotheekrente je toetsingsinkomen.

Verandering in inkomen

Geef wijzigingen in je inkomen zo snel mogelijk door aan de Dienst Toeslagen via toeslagen.nl of de app Toeslagen. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Voor de toeslag telt het inkomen over het hele jaar. Hierdoor kan het zijn dat je de zorgtoeslag over het hele jaar terug moet betalen. Ook over de periode vóór je opslag of een nieuwe baan kreeg. Maak een proefberekening. Of zet het ontvangen bedrag opzij als je twijfelt.

Vermogen voor zorgtoeslag

Toegestaan vermogen

Hoe laag je inkomen ook is, je krijgt als alleenstaande in 2024 geen zorgtoeslag bij een vermogen meer dan €140.213 (2023: €127.582). Denk aan spaargeld, beleggingen of een vakantiehuis. Voor partners is het maximum €177.301 (2023: €161.329). Het gaat daarbij om het vermogen op 1 januari 2024. 

Welk vermogen telt mee?

De overwaarde van je koophuis, telt niet mee als vermogen. Maar heb je na verkoop nog geen nieuwe woning en staat de overwaarde op 1 januari op je rekening? Dan telt dat bedrag wel mee.

Kijk op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt. Groene beleggingen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld in box 3. Zij tellen voor het vermogen voor de toeslagen wel mee.

Let op 1 januari

Heb je op 1 januari 2024 meer vermogen dan de genoemde grens? Dan heb je in 2024 geen recht meer op zorgtoeslag. Ontvang je nog iedere maand zorgtoeslag? Geef je gewijzigde vermogen dan zo snel mogelijk door. Zet ook je ontvangen toeslag in 2024 opzij, want waarschijnlijk moet je de toeslag die je in 2024 automatisch blijft ontvangen later terugbetalen.

Tips voor huizenbezitters

Huizenbezitters kunnen hun vermogen verlagen door extra af te lossen op hun hypotheek. Dat is vaak sowieso een aanrader. Kijk wel eerst of extra aflossen op je hypotheek verstandig is.

Pas op bij verkoop huis

Een belangrijke afrader die mensen vaak over het hoofd zien is het verkopen van je huis vóór de jaarwisseling. Het geld dat op 1 januari op je rekening staat door de verkoop van je oude woning, telt namelijk ook mee als vermogen. Ten minste als het huis een flinke overwaarde heeft. Dat speelt als de sleuteloverdracht voor de jaarwisseling is én die van je nieuwe koophuis pas erna. Of als je na verkoop van je huis blijvend gaat wonen in een huurhuis.

Controleer je zorgtoeslag

Kreeg je in 2023 zorgtoeslag? Dan loopt deze automatisch door in 2024. De Belastingdienst gaat hierbij uit van de gegevens over 2023. Veel bedrijven verhogen per 1 januari de salarissen. Hierdoor loop je het risico dat je te veel zorgtoeslag over 2024 ontvangt. Controleer daarom goed welk inkomen er op je voorlopige aanslag toeslagen staat. Je krijgt deze per post toegestuurd en je vindt hem in Mijn Toeslagen. Of kijk hiervoor in de app Toeslagen.

Weet je je inkomen niet helemaal? Kijk dan op je loonstrook van januari en vul daarna de rekenhulp van de Dienst Toeslagen in.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je hem zelf aanvragen bij de Dienst Toeslagen. Je krijgt deze toeslag niet automatisch.

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2023 kun je dus aanvragen tot 1 september 2024. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Over 2022 of eerdere jaren kun je zonder uitstel geen toeslag meer aanvragen.

Waarschuwing: vraag je zorgtoeslag rechtstreeks aan

Er zijn bedrijven en websites die de aanvraag tegen betaling (ongeveer €45) voor je indienen. Ze komen naar voren als je googelt naar 'zorgtoeslag aanvragen', of iets vergelijkbaars. Vaak heb je tijdens het invullen niet door dat je niet op de website van de Belastingdienst bent.

Het beste is om rechtstreeks bij de Dienst Toeslagen je zorgtoeslag aan te vragen. Kijk daarom goed of je op www.belastingdienst.nl bent belandt.

De Consumentenbond heeft actie ondernomen. Je komt nu minder snel op zo'n website terecht, maar ze zijn er nog steeds.

Vraag hulp

Vind je het spannend? Of twijfel je of je alles ingevuld hebt? Vraag dan om hulp. Bijvoorbeeld aan een familielid of een bekende. Of bijvoorbeeld bij de gemeente of in de bibliotheek. Zij kunnen je gratis helpen bij het aanvragen van je toeslag.

Zorgtoeslag ontvangstdata

Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check de eerstvolgende datum van uitbetaling door de Dienst Toeslagen.

Nieuw & interessant

 • geld-voor-later-header-1200x800px

  Geld voor later

  Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips. 

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot €38.000, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen.
 • Artikel kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.