icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor hun kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt dit aan bij de Belastingdienst.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:9 juli 2019

toeslagen-zorgtoeslag-

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen en kunt dus ook geen tegemoetkoming krijgen.

Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, om zorgtoeslag te krijgen. Zo mogen je inkomen en je vermogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag is voor alleenstaanden €99 per maand en voor partners €192 per maand (2019). 

Inkomen voor zorgtoeslag

Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €29.562. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €37.885 zijn (2019).

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen. Kom je net boven de inkomensgrens uit, dan zou je kunnen kijken of je het inkomen kunt verlagen. Dit is niet gemakkelijk, maar kan bijvoorbeeld door het vergroten van een aftrekpost, zoals giften, specifieke zorgkosten, hypotheekrente. Bekijk onze tips voor toeslagen om de toeslag veilig te kunnen stellen.

Als je een toeslag aanvraagt, weet je meestal nog niet precies hoeveel het inkomen in dat jaar precies zal zijn. Je kunt je inkomen dan schatten met behulp van de rekenhulp van de Belastingdienst. Denk eraan dat je wijzigingen in je inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Vermogen voor zorgtoeslag

Hoe laag je inkomen ook is, je krijgt als alleenstaande geen zorgtoeslag bij een vermogen (spaargeld, beleggingen, vakantiehuis, et cetera) dat meer is dan €114.776 (2019). Voor partners is het maximum €145.136 (2019). Heb je op 1 januari te veel vermogen, dan kun je het hele jaar geen zorgtoeslag aanvragen. Krijg je al zorgtoeslag en komt je vermogen op 1 januari boven de grens doordat je dit jaar bijvoorbeeld een schenking hebt ontvangen? Geef het geld dan uit voor 1 januari of geef je gewijzigde vermogen door. Anders moet je alle toeslag later terugbetalen.

Let op:

Voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor box 3, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.  

Zorgtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Het gaat niet automatisch. Je kunt het ook doen via de app Jouw zorgtoeslag. Dit laatste kan alleen als je geen toeslagpartner hebt. 

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2018 kun je dus aanvragen tot 1 september 2019. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Waarschuwing aanvragen zorgtoeslag

De websites mijntoeslagen.nl en zorgtoeslag.nl zijn niet van de Belastingdienst. Als je via deze website je zorgtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf. Je kunt beter bij de Belastingdienst zelf rechtstreeks je zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag ontvangstdata

Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check hier de zorgtoeslag data van uitbetaling door de Belastingdienst.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.
 • kindgebonden-budget-toeslag
  Nieuws  |  24 sep.

  Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

  Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.