icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze aan bij de Belastingdienst.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 september 2022

toeslagen-zorgtoeslag-

Wijzigingen in 2022

1. Minder vaak terugbetalen

Ontvang je een iets te hoog voorschot zorgtoeslag in 2022? Dan hoef je dit niet altijd terug te betalen.  Je hoeft alleen terug te betalen als je meer dan €98 te veel hebt ontvangen. In 2021 moet je de zorgtoeslag terug betalen als je meer dan €48 teveel hebt ontvangen.

2. Stijging zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt vanaf januari 2022 met €4 per maand voor de meeste alleenstaanden. Voor stellen stijgt de zorgtoeslag met €5.

Voorwaarden voor zorgtoeslag

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen en kunt dus ook geen tegemoetkoming krijgen.

Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen. Zo mogen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag in 2022 is voor alleenstaanden €111 en voor partners €212 per maand. 

Inkomen voor zorgtoeslag

Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €31.998. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €40.944 zijn.

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen uit het hele jaar. Je kunt je toetsingsinkomen schatten met behulp van de rekenhulp van de Belastingdienst.

Denk eraan dat je wijzigingen in je inkomen zo snel mogelijk doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Vermogen voor zorgtoeslag

Toegestaan vermogen

Hoe laag je inkomen ook is, je krijgt als alleenstaande in 2022 geen zorgtoeslag bij een vermogen meer dan €120.020. Denk aan spaargeld, beleggingen of een vakantiehuis. Voor partners is het maximum €151.767. Het gaat daarbij om het vermogen op 1 januari 2022.

Welk vermogen telt mee?

De overwaarde die verstopt zit in je koophuis, telt niet mee als vermogen. Maar heb je nog geen nieuwe woning en staat de overwaarde op 1 januari op je rekening? Dan telt dat bedrag wel mee.

Kijk op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt. Groene beleggingen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld in box 3. Zij tellen voor het vermogen voor de toeslagen wel mee.

Let op 1 januari

Had je op 1 januari 2022 meer vermogen dan de genoemde grens? Dan heb je in 2022 geen recht op zorgtoeslag. Krijg je nu zorgtoeslag en komt je vermogen op 1 januari 2023 boven de grens uit? Bijvoorbeeld doordat je dit jaar een schenking ontvangt? Geef een deel van het geld dan uit voor 1 januari 2023. Of geef je gewijzigde vermogen door. Anders moet je alle toeslag die je in 2023 automatisch blijft ontvangen later terugbetalen.

Tips voor huizenbezitters

Huizenbezitters kunnen hun vermogen verlagen door extra af te lossen op hun hypotheek. Dat is vaak sowieso een aanrader. Kijk wel eerst of extra aflossen op je hypotheek verstandig is.

Pas op bij verkoop huis

Een belangrijke afrader die mensen vaak over het hoofd zien is het verkopen van je huis vóór de jaarwisseling. Het geld dat op 1 januari op je rekening staat door de verkoop van je oude woning, telt namelijk ook mee als vermogen. Ten minste als het huis een flinke overwaarde heeft. Dat speelt als de sleuteloverdracht voor de jaarwisseling is én die van je nieuwe koophuis pas erna. Of als je na verkoop van je huis blijvend gaat wonen in een huurhuis.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je hem zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt deze toeslag niet automatisch.

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2022 kun je dus aanvragen tot 1 september 2023. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Waarschuwing: vraag je zorgtoeslag rechtstreeks aan

De website zorgtoeslag.nl is niet van de Belastingdienst. Vraag je via deze website zorgtoeslag aan, dan krijg je een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf. 

Er zijn meer bedrijven en websites die de aanvraag tegen betaling voor je indienen. Ze kwamen tot voor kort naar voren als je googelt naar 'zorgtoeslag aanvragen', of iets vergelijkbaars. Vaak had je tijdens het invullen niet door dat je niet op de website van de Belastingdienst was.

Het beste is om rechtstreeks bij de Belastingdienst je zorgtoeslag aan te vragen. De meeste mensen kunnen dat heel goed zelf. Vind je het te ingewikkeld? Dan kun je gratis hulp inschakelen.

De Consumentenbond heeft actie ondernomen. Je komt nu minder snel op zo'n website terecht, maar ze zijn er nog steeds.

Zorgtoeslag ontvangstdata

Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check de eerstvolgende datum van uitbetaling door de Belastingdienst.

Verwachte wijzigingen 2023

De zorgtoeslag gaat in 2023 eenmalig €412 omhoog. Dit is bekend gemaakt op Prinsjesdag. De verhoging moet in de komende maanden nog worden goedgekeurd. Deze verhoging zorgt ervoor dat het inkomen waarbij je geen recht meer hebt op toeslag stijgt. Er komen dus meer mensen in aanmerking voor de zorgtoeslag.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Besparen in deze dure tijden

  Benieuwd hoe je kunt besparen?

  Hogere energiekosten, duurdere boodschappen en stijgende brandstofprijzen. Iedereen voelt de snel stijgende prijzen in de portemonnee. We geven tips om de pijn wat te verzachten.

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld
  4 jul.

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • prinsjesdag koffer
  20 sep.

  Prinsjesdag 2022

  Prinsjesdag. Wat verandert er in het nieuwe jaar? En wat betekent dit voor je portemonnee?
 • toeslagen-zorgtoeslag-
  20 sep.

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Belastingdienst.