! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huurtoeslag

In 2020 komen veel meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag dan voorheen. Daar is weinig aandacht voor geweest en je moet dat maar net weten. Daar wil de Consumentenbond verandering in brengen, want als je hem niet aanvraagt krijg je niets. De huurtoeslag is maximaal €368 per maand.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 november 2020

Artikel huurtoeslag

Belangrijke wijziging in 2020

Meer mensen huurtoeslag

Meer dan honderdduizend Nederlanders van 23 jaar of ouder kregen in januari 2020 voor het eerst recht op huurtoeslag door een wetswijziging. Het gaat grof gezegd om: 

 • alleenstaanden met een belastbaar inkomen van ongeveer €23.000 tot €31.000
 • stellen die samen een inkomen hebben tussen de pakweg €31.000 en €41.000

Ten minste: als zij een huurhuis hebben en aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag voldoen. Zo mag je niet bijzonder veel spaargeld hebben of een te hoge huurprijs betalen. 

Loop hem niet mis

De Consumentenbond vreest dat een heel groot deel van deze groep de toeslag misloopt. Je krijgt huurtoeslag namelijk alleen als je hem aanvraagt. Je moet dus maar net weten dat je er nu wel recht op hebt. Controleer daarom of je ervoor in aanmerking komt. Zo ja: vraag hem aan.

Belangrijke verandering, maar onderbelicht

In 2019 hadden alleenstaanden met een inkomen vanaf €23.000 geen recht meer op huurtoeslag. Maar met een belastbaar inkomen van ongeveer €23.000 tot €31.000 kom je in 2020 wel in aanmerking voor huurtoeslag. Dat is als je geen toeslagpartner hebt. 

Reden aanpassing

Sinds 1 januari 2020 is er geen harde inkomensgrens meer waarboven je recht op huurtoeslag abrupt vervalt. De huurtoeslag bouwt nu langzaam af naarmate je inkomen hoger wordt. Dat maakt de regeling een stuk eerlijker.

Het afbouwtraject begint precies op het punt waar vroeger je recht meer op huurtoeslag verviel. Dat betekent dat ongeveer 115.000 huishoudens extra recht krijgen op huurtoeslag.

Situatie tot 2020

Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen voor de huurtoeslag. Hierdoor konden sommige mensen die bijvoorbeeld maar een paar euro per maand meer gingen verdienen, ineens hun hele huurtoeslag kwijtraken. Geen lekkere stimulans om meer te gaan werken.

Ook opslag kon je dan beter niet klakkeloos accepteren. Extra vervelend was dat je er meestal pas achteraf achter kwam en dan ineens forse bedragen moest terugbetalen.

Situatie vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 zijn de harde inkomensgrenzen gelukkig vervallen. Nu loopt het recht op huurtoeslag heel geleidelijk af tot €0 per maand naarmate het inkomen stijgt. Dus een kleine inkomensstijging leidt nooit meer tot een grote daling van huurtoeslag.

Deze goede ontwikkeling is duidelijk naar buiten gebracht. Maar de ruimhartige manier waarop dit is opgelost, is niet duidelijk gecommuniceerd. Bijeffect is dat heel veel mensen die vorig jaar geen recht hadden op huurtoeslag, dit sinds 1 januari 2020 wel hebben. 

Alleen wie oplet profiteert

Wat niet zo eerlijk is, is dat het afhangt van je eigen oplettendheid of je de toeslag ontvangt. Bij het schrappen van de harde inkomensgrens in 2020 hebben ineens heel veel meer mensen recht gekregen op huurtoeslag. Maar zijn die mensen daarvan wel op de hoogte? Zolang zij niet in actie komen, krijgen ze niets.

Check je recht

De groep huurders die in 2020 voor het eerst recht kreeg op huurtoeslag ziet er zo uit:

 • 23 of ouder 
 • een maandelijks huur van minder dan €730 
 • een jaarinkomen tussen de grofweg €23.000 en €31.000 als alleenstaande. En voor stellen een jaarinkomen tussen de grofweg €31.000 en €41.000

Proefberekening

Denk jij dat je misschien wel in deze doelgroep valt? Controleer dan met deze proefberekening of je inderdaad recht hebt op huurtoeslag. Je kunt de toeslag dan nog met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 claimen. Die aanvraag levert je dan honderden of duizenden euro’s toeslag op voor 2020. En de toeslag loopt door in 2021.

Voorwaarden huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag hangt onder andere af van de huurprijs, je leeftijd en inkomen en je vermogen. Woon je samen, dan tellen ook het inkomen en vermogen mee van je toeslagpartner en medebewoners

Check of je een toeslagpartner hebt

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je in een zelfstandige woning wonen. Dit houdt in dat je dan een eigen wc, keuken en woon(slaap)kamer moet hebben. Daarnaast moet je een voordeur hebben waar alleen jij gebruik van maakt en die van binnen en buiten op slot gedaan kan worden. Wanneer je op kamers woont, kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Vereiste huurprijs

Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als de huur die je betaalt, binnen bepaalde grenzen blijft. De huur mag niet te laag zijn en niet te hoog. Over het algemeen geldt dat de maandhuur in elk geval niet hoger mag zijn dan €737 en niet lager dan ongeveer €230.

Huurders die nog geen 21 jaar oud zijn, hebben meestal alleen recht op huurtoeslag als hun maandhuur onder de €432 blijft. Er zijn uitzonderingssituaties waarin een hogere huur is toegestaan. Zoals die voor een groot gezin en voor een aangepaste woning. Hieronder beschrijven we de vereiste huursom iets specifieker.

Vereist vermogen

Had je op 1 januari 2020 belast vermogen? Dan heb je het hele jaar 2020 geen recht op huurtoeslag. Daarvan is sprake bij fiscale partners die samen meer dan €61.692 bezaten. Anderen verloren het recht op huurtoeslag, als hun bezittingen (in box 3) meer waard waren dan €30.846.

In 2021 vervalt het recht op huurtoeslag bij een vermogen op 1 januari 2021 vanaf €62.680 voor fiscale partners. Anderen verliezen het recht op huurtoeslag als hun bezittingen op 1 januari 2021 meer waard zijn dan €31.340.

Let op! 

 • Als je aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je in box 3 een vrijstelling voor groene beleggingen. Maar voor de huurtoeslag geldt deze vrijstelling niet. Tel daarom je groene beleggingen mee als vermogen.
 • De peildatum of je te veel vermogen hebt voor het ontvangen van huurtoeslag ligt op 1 januari van het jaar waarin je toeslag krijgt. Het gaat dan om je bezittingen minus je schulden, net als in box 3. Heb je op 1 januari tijdelijk veel geld op je rekening staan, bijvoorbeeld door een uitkering uit een brandverzekering, dan kun je de toeslag voor het hele jaar kwijtraken. Ook al geef je dat geld (kort) na de jaarwisseling weer uit. Er geldt helaas geen uitzondering. 

Tips

Vereiste inkomen

Of je recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van je inkomen. Je inkomen bepaalt bovendien grotendeels de hoogte van de huurtoeslag. 

Tip

Sommige inkomsten hoef je niet mee te tellen. Waarvan de belangrijkste nabetalingen van inkomsten over vorige jaren (loon of uitkering). 

Jonge medebewoners 

Woon je met je (pleeg)kind, toeslagpartner of een medebewoner die jonger is dan 23 jaar? Dan telt de eerste €4964 van zijn of haar inkomen niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Studiefinanciering telt niet als inkomen. 

Check je recht

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Vul de proefberekening voor huurtoeslag in, dan weet je het direct. Je ziet dan ook hoeveel je krijgt.
Soms volgt er uit een 'proefberekening toeslagen' dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de Belastingdienst de aanvraag zelfs afgewezen.

Maar er zijn best wat uitzonderingssituaties waardoor je tóch recht kunt hebben op (hogere) huurtoeslag. Ga na of een van deze uitzonderingen voor jou van toepassing is.

Vraag huurtoeslag aan

Als je recht hebt op huurtoeslag, kun je hem aanvragen bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Achteraf aanvragen

Kom je erachter dat je al lang recht had op huurtoeslag? Gelukkig kun je huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. Je kunt huurtoeslag over alle maanden van 2020 nog aanvragen tot 1 september 2021. 

Gemiste huurtoeslag van daarvoor kun je niet meer krijgen. Hebje uitstel aangevraagd voor de inkomstenbelasting? Dan heb je soms nog iets langer de tijd voor het aanvragen van een toeslag. Kreeg je uitstel voor de belastingaangifte over 2019? Mogelijk kun je dan nog wel huurtoeslag over 2019 aanvragen.

Betaaldata huurtoeslag

Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je dat op je rekening verwachten rond de 20e van iedere maand. Op de website van de Belastingdienst vind je de betaaldata voor huurtoeslagen.

Steun ons werk

Dankzij jouw vertrouwen en interesse in ons werk kunnen wij je tips en advies geven over toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Zo maken wij toeslagen aanvragen voor jou makkelijker. Steun ons werk en word lid.

Ja, ik word lid

Word lid van de Consumentbond

Lees verder

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws | 24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.