icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huurtoeslag

Je krijgt huurtoeslag alleen als je hem zelf aanvraagt. Lees of je in aanmerking komt voor huurtoeslag in 2022. Of bekijk de belangrijkste wijzigingen in de regels voor huurtoeslag per 1 januari 2022.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 december 2021

Artikel huurtoeslag

Wijzigingen in 2022

1. Minder vaak terugbetalen

Krijg je een iets te hoog voorschot huurtoeslag in 2022? Dan hoef je dit niet altijd terug te betalen. Je moet alleen toeslag terugbetalen als je meer dan €98 te veel toeslag hebt ontvangen. In 2021 moet je al toeslag terug betalen als je meer dan €48 te veel hebt ontvangen.  

2. Kinderen zonder verblijfsvergunning 

Er is een verbetering doorgevoerd voor huishoudens met een kind zonder verblijfsvergunning. 

3. Overschrijding maximale huurprijs

Je hebt weer recht op huurtoeslag als in het verleden op dezelfde woning al recht op toeslag bestond. De toeslag herleeft als na een onderbreking weer wordt voldaan aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld omdat je inkomen of vermogen zakt. Als de huurprijs intussen is verhoogd tot boven de maximale huurprijs is dat geen bezwaar meer. Dat is nieuw.

Over de laatste 2 wijzigingen lees je meer op de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag hangt onder andere af van de huurprijs, je leeftijd, je inkomen en je vermogen.

Medebewoners

Woon je samen, dan tellen ook het inkomen en vermogen van je toeslagpartner en medebewoners mee. Check of je een toeslagpartner hebt.

Zelfstandige ruimte

Om huurtoeslag te krijgen moet je in een zelfstandige woning wonen. Je hebt dan een eigen wc, keuken en woon(slaap)kamer. En een voordeur waar alleen jij gebruik van maakt die van binnen en buiten op slot kan. Als je op kamers woont, kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Leeftijdseis

Je moet 18 jaar of ouder zijn om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je alleen in uitzonderingsgevallen huurtoeslag krijgen.

Rechtmatige verblijfsstatus

Voor de huurtoeslag moeten alle (mede)bewoners een rechtmatige verblijfsstatus hebben. Dat zou een probleem kunnen zijn voor het pasgeboren kind van een verblijfsgerechtigde. Het duurt soms lang om een verblijfsvergunning te krijgen. En zolang die er niet is, zou er geen recht bestaan op huurtoeslag. Met ingang van 1 januari 2022 is echter de leeftijdseis voor een rechtmatig verblijf verhoogd tot 18 jaar. De huurtoeslag blijft dus bestaan. 

Vereiste huurprijs

Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als de huur die je betaalt, binnen bepaalde grenzen blijft. De huur mag niet te laag zijn en niet te hoog. Je maandhuur mag in elk geval niet lager zijn dan €239 en niet hoger dan €763.

Huurders die nog geen 23 jaar oud zijn, hebben meestal alleen recht op huurtoeslag als hun maandhuur onder de €442 blijft. Er zijn uitzonderingen waarin een hogere huur is toegestaan. Zoals die voor een groot gezin en voor een aangepaste woning.

Hieronder beschrijven we in hoeverre servicekosten meetellen.

Servicekosten

Het gaat om de kale huur per maand plus (een deel van) de servicekosten. Je vindt de kale huur in je huurcontract. Of in een officiële brief over de jaarlijkse huurverhoging. Daarbij tel je de servicekosten op, maar vaak niet alle servicekosten. Namelijk maximaal €12 per rubriek.

Er zijn 4 rubrieken:

 • Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimte.
 • Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimte.
 • Huismeesterkosten.
 • Kosten voor dienst- en recreatieruimte.

Vereist vermogen

Had je op 1 januari 2022 te veel belast vermogen? Dan heb je het hele jaar 2022 geen recht op huurtoeslag. Dat is zo als fiscale partners samen meer dan €63.494 bezaten. Anderen verloren het recht op huurtoeslag, als hun bezittingen (in box 3) meer waard waren dan €31.747. Voor iedere medebewoner mag je dit bedrag verhogen met €31.747.

Let op:

 • Als je aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je in box 3 een vrijstelling voor groene beleggingen. Maar voor de huurtoeslag geldt deze vrijstelling niet. Tel daarom je groene beleggingen mee als vermogen.
 • De peildatum of je te veel vermogen hebt voor het ontvangen van huurtoeslag ligt op 1 januari van het jaar waarin je toeslag krijgt. Het gaat dan om je bezittingen min je schulden, net als in box 3. Heb je op 1 januari tijdelijk veel geld op je rekening staan, bijvoorbeeld door een uitkering uit een brandverzekering of recente verkoop van een huis? Dan raak je de toeslag voor het hele jaar kwijt. Ook al geef je dat geld (kort) na de jaarwisseling weer uit.

Tips

Vereiste inkomen

Of je recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van je inkomen. Je inkomen bepaalt bovendien grotendeels de hoogte van je huurtoeslag. 

Woon je samen met een toeslagpartner of andere medebewoners? Dan telt niet alleen je eigen inkomen mee, maar ook dat van hen. Alleen het inkomen van een 'onderhuurder' telt niet mee. 

Let op: de Belastingdienst legt het woord onderhuurder anders uit dan je het misschien zelf gebruikt. Lees daarom verder over verhuur van je huurwoning als je denkt dat er sprake is van onderhuur.

Tip: sommige inkomsten hoef je niet mee te tellen. Zoals de nabetalingen van inkomsten over vorige jaren (loon of uitkering). 

Jonge medebewoners 

Woon je met je (pleeg)kind, toeslagpartner of een medebewoner die jonger is dan 23 jaar? Dan telt de eerste €5110 van zijn of haar inkomen niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Studiefinanciering telt niet als inkomen. 

Check je recht op huurtoeslag

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Volg dan de volgende 2 stappen:

 1. Proefberekening
  Vul de proefberekening voor huurtoeslag in, dan weet je het direct. Je ziet dan ook hoeveel je krijgt.
   
 2. Extra check
  Soms volgt er uit een 'proefberekening toeslagen' dat je geen recht hebt op huurtoeslag. Maar er zijn best wat uitzonderingssituaties waardoor je dan tóch nog recht kunt hebben op (hogere) huurtoeslag. Ga na of een van deze uitzonderingen voor jou geldt. Als je wél recht hebt op huurtoeslag, is het ook zinvol om de uitzonderingssituaties te scannen. Omdat ze ook kunnen leiden tot een hogere toeslag. Daar moet je dan wel aanvullende gegevens voor aanleveren.

Vraag huurtoeslag aan

Als je recht hebt op huurtoeslag, kun je hem aanvragen bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Achteraf aanvragen

Kom je erachter dat je al lang recht had op huurtoeslag? Gelukkig kun je huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. Je kunt huurtoeslag over alle maanden van 2021 nog aanvragen tot 1 september 2022. Huurtoeslag over 2022 tot 1 september 2023.

Je krijgt de huurtoeslag over 2021, als je hem in de zomer van 2022 aanvraagt, waarschijnlijk nog vóór 31 december 2022 uitbetaald. Zo liet de Belastingdienst ons weten. Met de toevoeging: 'Soms weten we je definitieve inkomen 2021 pas later. Bijvoorbeeld als je uitstel hebt gekregen voor het doen van aangifte. Dan krijg je je toeslag over 2021 ook later.'

Soms nog langer de tijd

Heb je uitstel aangevraagd voor de inkomstenbelasting? Dan heb je soms nog iets langer de tijd voor het aanvragen van een toeslag.

 • Kreeg je uitstel voor de belastingaangifte over 2020? Mogelijk kun je dan nog wel huurtoeslag over 2020 aanvragen.
 • Val je onder een van deze bijzondere situaties, dan kun je in 2022 nog toeslag aanvragen over de jaren 2017 en verder.

2021 en 2022 doorgeven

Als je huurtoeslag voor 2021 aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2022. Controleer daarom meteen ook je gegevens van 2022. Als er iets veranderd is in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan meteen ook door. Zo voorkom je dat je huurtoeslag over 2022 moet terugbetalen.

Betaaldata huurtoeslag

Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je dat op je rekening verwachten rond de 20e van iedere maand. Op de website van de Belastingdienst vind je de betaaldata voor huurtoeslagen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.