icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Huurtoeslag

Je krijgt huurtoeslag alleen als je hem zelf aanvraagt. Lees of je in aanmerking komt voor huurtoeslag in 2023. Of bekijk de belangrijkste wijzigingen in de regels voor huurtoeslag per 1 januari 2023.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 februari 2023

Artikel huurtoeslag

Dit wijzigt in 2023

1. Verhoging huurtoeslag

De huurtoeslag is in 2023 €16,94 per maand hoger dan in 2022. Bijna alle huurders met recht op huurtoeslag ontvangen deze verhoging.

2. Opvang Oekraïnse vluchtelingen 

De regels voor de opvang voor Oekraïnse vluchtingen zijn versoepeld. Zo telt een vluchteling niet meer mee als toeslagpartner. Deze regel is officieel in 2023 ingegaan, maar werd in 2022 ook al toegepast. Is je toeslag wel verminderd? Neem dan contact op met de Belastingdienst hierover (0800-0543 toets na de welkomstboodschap 7123). De regel geldt tot 1 maart 2024.

Voorwaarden huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag hangt onder andere af van de huurprijs, je leeftijd, je inkomen en je vermogen.

Medebewoners

Woon je samen, dan tellen ook het inkomen en vermogen van je toeslagpartner en medebewoners mee. Check of je een toeslagpartner hebt.

Zelfstandige ruimte

Om huurtoeslag te krijgen moet je in een zelfstandige woning wonen. Je hebt dan een eigen wc, keuken en woon(slaap)kamer. En een voordeur waar alleen jij gebruik van maakt die van binnen en buiten op slot kan. Als je op kamers woont, kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Leeftijdseis

Je moet 18 jaar of ouder zijn om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je alleen in uitzonderingsgevallen huurtoeslag krijgen.

Rechtmatige verblijfsstatus

Voor de huurtoeslag moeten alle (mede)bewoners een rechtmatige verblijfsstatus hebben. Dat zou een probleem kunnen zijn voor het pasgeboren kind van een verblijfsgerechtigde. Het duurt soms lang om een verblijfsvergunning te krijgen. En zolang die er niet is, zou er geen recht bestaan op huurtoeslag. Met ingang van 1 januari 2022 is echter de leeftijdseis voor een rechtmatig verblijf verhoogd tot 18 jaar. De huurtoeslag blijft dus bestaan. 

Vereiste huurprijs

Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als de huur die je betaalt, binnen bepaalde grenzen blijft. De huur mag niet te laag zijn en niet te hoog. Je maandhuur mag in elk geval niet lager zijn dan €235 en niet hoger dan €808.

Huurders die nog geen 23 jaar oud zijn, hebben meestal alleen recht op huurtoeslag als hun maandhuur onder de €452 blijft. Er zijn uitzonderingen waarin een hogere huur is toegestaan. Zoals die voor een groot gezin en voor een aangepaste woning.

Hieronder beschrijven we in hoeverre servicekosten meetellen.

Servicekosten

Het gaat om de kale huur per maand plus (een deel van) de servicekosten. Je vindt de kale huur in je huurcontract. Of in een officiële brief over de jaarlijkse huurverhoging. Daarbij tel je de servicekosten op, maar vaak niet alle servicekosten. Namelijk maximaal €12 per rubriek.

Er zijn 4 rubrieken:

 • Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimte.
 • Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimte.
 • Huismeesterkosten.
 • Kosten voor dienst- en recreatieruimte.

Vereist vermogen

Had je op 1 januari 2023 te veel belast vermogen? Dan heb je het hele jaar 2023 geen recht op huurtoeslag. Dat is zo als fiscale partners samen meer dan €67.496 bezaten. Anderen verloren het recht op huurtoeslag, als hun bezittingen (in box 3) meer waard waren dan €33.748. Voor iedere medebewoner mag je dit bedrag verhogen met €33.748.

Let op:

 • Als je aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je in box 3 een vrijstelling voor groene beleggingen. Maar voor de huurtoeslag geldt deze vrijstelling niet. Tel daarom je groene beleggingen mee als vermogen.
 • De peildatum of je te veel vermogen hebt voor het ontvangen van huurtoeslag ligt op 1 januari van het jaar waarin je toeslag krijgt. Het gaat dan om je bezittingen min je schulden, net als in box 3. Heb je op 1 januari tijdelijk veel geld op je rekening staan, bijvoorbeeld door een uitkering uit een brandverzekering of recente verkoop van een huis? Dan raak je de toeslag voor het hele jaar kwijt. Ook al geef je dat geld (kort) na de jaarwisseling weer uit.

Tips

Vereiste inkomen

Of je recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van je inkomen. Je inkomen bepaalt bovendien grotendeels de hoogte van je huurtoeslag. 

Woon je samen met een toeslagpartner of andere medebewoners? Dan telt niet alleen je eigen inkomen mee, maar ook dat van hen. Alleen het inkomen van een 'onderhuurder' telt niet mee. 

Let op: de Dienst Toeslagen (onderdeel van de Belastingdienst) legt het woord onderhuurder anders uit dan je het misschien zelf gebruikt. Lees daarom verder over verhuur van je huurwoning als je denkt dat er sprake is van onderhuur.

Tip: sommige inkomsten hoef je niet mee te tellen. Zoals de nabetalingen van inkomsten over vorige jaren (loon of uitkering). 

Jonge medebewoners 

Woon je met je (pleeg)kind, toeslagpartner of een medebewoner die jonger is dan 23 jaar? Dan telt de eerste €5432 van zijn of haar inkomen niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Studiefinanciering telt niet als inkomen. 

Controleer je recht op huurtoeslag

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Volg dan de volgende 2 stappen:

 1. Proefberekening
  Vul de proefberekening voor huurtoeslag in, dan weet je het direct. Je ziet dan ook hoeveel je krijgt.
   
 2. Extra check
  Soms volgt er uit een 'proefberekening toeslagen' dat je geen recht hebt op huurtoeslag. Maar er zijn best wat uitzonderingssituaties waardoor je dan tóch nog recht kunt hebben op (hogere) huurtoeslag. Ga na of een van deze uitzonderingen voor jou geldt. Als je wél recht hebt op huurtoeslag, is het ook zinvol om de uitzonderingssituaties te scannen. Omdat ze ook kunnen leiden tot een hogere toeslag. Daar moet je dan wel aanvullende gegevens voor aanleveren.

Vraag huurtoeslag aan

Als je recht hebt op huurtoeslag, kun je hem aanvragen via mijntoeslagen.nl

Achteraf aanvragen

Kom je erachter dat je al lang recht had op huurtoeslag? Gelukkig kun je huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. Je kunt huurtoeslag over alle maanden van 2022 nog aanvragen tot 1 september 2023. Huurtoeslag over 2023 tot 1 september 2024.

Je krijgt de huurtoeslag over 2022, als je hem in de zomer van 2023 aanvraagt, waarschijnlijk nog vóór 31 december 2023 uitbetaald. Zo liet de Dienst Toeslagen ons weten. Met de toevoeging: 'Soms weten we je definitieve inkomen 2022 pas later. Bijvoorbeeld als je uitstel hebt gekregen voor het doen van aangifte. Dan krijg je je toeslag over 2022 ook later.'

Soms nog langer de tijd

Heb je uitstel aangevraagd voor de inkomstenbelasting? Dan heb je soms nog iets langer de tijd voor het aanvragen van een toeslag.

 • Kreeg je uitstel voor de belastingaangifte over 2021? Mogelijk kun je dan nog wel huurtoeslag over 2021 aanvragen.
 • Val je onder een van deze bijzondere situaties, dan kun je in 2023 nog toeslag aanvragen over de jaren 2018 en verder.

Controleer je huurtoeslag

Ontving je in 2022 huurtoeslag? Dan loopt deze automatisch door. De Dienst Toeslagen gaat hierbij uit van de gegevens over 2022. Veel bedrijven verhogen per 1 januari de salarissen. Hierdoor loop je het risico dat je  te veel huurtoeslag over 2023 ontvangt. Controleer daarom goed welk inkomen er op je voorlopige aanslag toeslagen staat. Je krijgt deze per post toegestuurd en je vindt hem in mijntoeslagen.nl

Weet je je inkomen niet helemaal? Kijk dan op je loonstrook van januari en vul daarna de rekenhulp van de Dienst Toeslagen in.

Betaaldata huurtoeslag

Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je dat op je rekening verwachten rond de 20e van iedere maand. Op de website van de Dienst Toeslagen vind je de betaaldata voor huurtoeslagen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Besparen in deze dure tijden

  Benieuwd hoe je kunt besparen?

  Hogere energiekosten, duurdere boodschappen en stijgende brandstofprijzen. Iedereen voelt de snel stijgende prijzen in de portemonnee. We geven tips om de pijn wat te verzachten.

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld
  21 feb.

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023
  21 feb.

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen (onderdeel van de Belastingdienst).
 • Artikel kinderopvangtoeslag
  21 feb.

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.