! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huurtoeslag

Sinds 1 januari 2020 komen veel meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag dan voorheen. Het maximale inkomen waarmee je recht hebt op de toeslag steeg toen flink. Maar: er was weinig aandacht voor deze wijziging. En je krijgt huurtoeslag alleen als je hem zelf aanvraagt. Lees of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag in 2020 en 2021.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 juli 2021

Artikel huurtoeslag

Belangrijke wijziging in 2020: meer mensen huurtoeslag

Meer dan honderdduizend Nederlanders van 23 jaar of ouder kregen in januari 2020 voor het eerst recht op huurtoeslag door een wetswijziging. Het maximale jaarinkomen waarmee je in aanmerking komt voor deze toeslag, steeg toen met grofweg €10.000. 

De groep huurders die in 2020 voor het eerst recht kreeg op huurtoeslag ziet er ruwweg zo uit:

 • Leeftijd: 23 jaar of ouder
 • Maandelijks huur: minder dan €800
 • Jaarinkomen: tussen de grofweg €23.000 en €31.000 als alleenstaande. En voor stellen een gezamenlijk jaarinkomen tussen de grofweg €31.000 en €41.000.

Ten minste: als zij aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag voldoen. Zo mag je niet bijzonder veel spaargeld hebben en moet de woonruimte zelfstandig zijn. Er zijn uitzonderingssituaties waarin je maandhuur of het inkomen hoger mag zijn. Wil je zeker weten of jij in 2020 recht had op huurtoeslag, lees dan Check je recht.

Het is zeker aan te raden om dit te proberen. Deze groep huurders kreeg in 2020 namelijk direct recht op honderden euro’s toeslag en dat liep op tot ongeveer €2000.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.