icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huurtoeslag

Wanneer je huur in verhouding tot je inkomen relatief hoog is, kom je soms in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is de vervanger van de huursubsidie. Deze kun je aanvragen bij de Belastingdienst. De toeslag bedraagt voor een alleenwonende maximaal €354 per maand en voor samenwonenden maximaal €309 per maand.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Artikel huurtoeslag

De huur (kale huurprijs inclusief bepaalde servicekosten) die je betaalt, moet binnen bepaalde grenzen blijven om huurtoeslag te kunnen aanvragen. Deze mag niet te laag zijn en niet te hoog. Hoe hoog precies hangt af van je omstandigheden. De fiscus kijkt niet alleen naar de huurprijs, je leeftijd en inkomen, maar ook naar je vermogen. Ook tellen het inkomen en vermogen mee van een eventuele toeslagpartner - alleen als hij of zij op hetzelfde adres staat ingeschreven - en medebewonersCheck of je een toeslagpartner hebt.

Huurtoeslag grens alleenwonende

Woon je alleen? Dan gelden de volgende voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op huurtoeslag. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van je leeftijd. 

Leeftijd Rekenhuur per maand Inkomen per jaar Vermogen
Jonger dan 18 jaar*

Minimaal €225,08
Maximaal €417,34

Maximaal €22.400 Maximaal €30.000
18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar

Minimaal €225,08
Maximaal €417,34

Maximaal €22.400 Maximaal €30.000
23 jaar of ouder, maar jonger dan AOW-leeftijd

Minimaal €225,08
Maximaal €710,68

Maximaal €22.400 Maximaal €30.000
AOW-leeftijd of ouder

Minimaal €223,26
Maximaal €710,68

Maximaal €22.375 Maximaal €30.000

*Normaal kun je alleen huurtoeslag krijgen als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je soms toch huurtoeslag krijgen. Namelijk als:

 • je beide ouders zijn overleden;
 • je getrouwd bent (geweest) of je geregistreerde partner bent (geweest);
 • je een kind hebt.

** Voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor box 3, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.

Huurtoeslag grens samenwonenden

Samenwonen kun je voor de huurtoeslag niet alleen met een toeslagpartner, maar ook met medebewoners. Is dat het geval, dan telt niet alleen je eigen inkomen mee, maar ook dat van je toeslagpartner en medebewoners. Het inkomen van een onderhuurder telt niet mee.

Leeftijd Rekenhuur per maand

Gezamenlijk inkomen 
 
per jaar

Vermogen per persoon**
Jonger dan 18 jaar*

Minimaal €225,08
Maximaal €417,34
Als je een kind hebt maximaal €710,68 

Maximaal €30.400 Maximaal €30.000
18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar***

Minimaal €225,08
Maximaal €417,34
Als je een kind hebt maximaal €710,68

Maximaal €30.400 Maximaal €30.000
23 jaar of ouder, maar jonger dan AOW-leeftijd

Minimaal €225,08
Maximaal €710,68

Maximaal €30.400 Maximaal €30.000
AOW-leeftijd of ouder

Minimaal €221,45
Maximaal €710,68

Maximaal €30.400 Maximaal €30.000


*Normaal kun je alleen huurtoeslag krijgen als je 18 jaar of ouder bent. Zijn jij en je toeslagpartner en je medebewoner allemaal jonger dan 18 jaar, dan kun je soms toch huurtoeslag krijgen. Namelijk als:

 • je beide ouders zijn overleden;
 • je getrouwd bent (geweest) of je geregistreerd partner bent (geweest);
 • je een kind hebt.

**Als je samen met je toeslagpartner aangifte inkomstenbelasting doet, mag je jullie vermogensvrijstellingen bij elkaar optellen. Je mag dan dus samen in totaal €60.000 aan vermogen hebben. Voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor box 3, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.

***Als jij of iemand anders in jouw huishouden gehandicapt is en iedereen is jonger dan 23 jaar, dan is de maximale huur voor de huurtoeslag €710,68.

Let op: 

 • Als je aangifte inkomstenbelasting doet, kun je in box 3 een vrijstelling krijgen voor groene beleggingen. Maar voor de huurtoeslag geldt deze vrijstelling niet. Tel daarom je groene beleggingen mee als vermogen.
 • De peildatum of je te veel vermogen hebt voor het ontvangen van huurtoeslag ligt op 1 januari van het jaar waarin je toeslag krijgt. Het gaat dan om je bezittingen minus je schulden, net als in box 3. Heb je op 1 januari tijdelijk veel geld op je rekening staan, bijvoorbeeld door een uitkering uit een brandverzekering, dan kun je de toeslag voor het hele jaar kwijtraken. Ook al geef je dat geld (kort) na de jaarwisseling weer uit. Er geldt helaas geen uitzondering. 

Tip:

Woont in je huis een (pleeg)kind van je, je toeslagpartner of een medebewoner die jonger is dan 23 jaar? Dan telt de eerste €4827 van zijn of haar inkomen niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Studiefinanciering telt niet als inkomen.

Huur voor huurtoeslag

Huur is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woonruimte (kale huur). Je vindt dit in je huurcontract of in een officiële brief over de jaarlijkse huurverhoging. Voor servicekosten gelden speciale regels voor de huurtoeslag. Er zijn 4 rubrieken:

 1. servicekosten: schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten
 2. energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten
 3. huismeesterkosten
 4. kosten voor dienst- en recreatieruimten

Je moet de werkelijke kosten opgeven, met een maximum van €12 per rubriek. Je kunt dus maximaal €48 meerekenen.

Voorbeeld:

Je betaalt de volgende servicekosten: Werkelijke kosten: Opgeefbare kosten:
Schoonmaak
gemeenschappelijke ruimten
€15 €12
Energiekosten
gemeenschappelijke ruimten
€11 €11
Kosten voor
dienst- en recreatieruimten
€18 €12
Totaal €44 €35

Huurtoeslag aanvragen

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je in een zelfstandige woning wonen. Dit houdt in dat je dan een eigen wc, keuken en woon(slaap)kamer moet hebben. Daarnaast moet je een voordeur hebben waar alleen jij gebruik van maakt en die van binnen en buiten op slot gedaan kan worden. Wanneer je in een gedeeld studentenhuis woont of op kamers kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Vul de proefberekening voor huurtoeslag in, dan weet je het direct. Als je recht hebt op huurtoeslag, kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Kom je erachter dat je al lang recht had op huurtoeslag? Je kunt huurtoeslag ook achteraf nog aanvragen. Dat kan tot 1 september van het jaar erna. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Soms volgt er uit een 'proefberekening toeslagen' dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de fiscus de aanvraag zelfs afgewezen. Maar er zijn best wat uitzonderingssituaties waardoor je tóch recht kunt hebben op (hogere) huurtoeslag.

Huurtoeslag data

Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je dat op je rekening verwachten rond de 20e van iedere maand. Kijk hier naar de huurtoeslag data voor uitbetaling door de Belastingdienst.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.