icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Let op dure bemiddelingssites voor toeslagen en subsidies

We zoeken allemaal wel eens naar een overheidsloket, bijvoorbeeld voor zorg- of huurtoeslag, een Verklaring Omtrent Gedrag of kentekenbewijs. Kijk uit waar je op klikt. Je zit zo op een dure ‘bemiddelingssite’, terwijl je voor minder geld of gratis bij de overheid zelf terecht kunt.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert Auto, Fiets & ReizenBijgewerkt op:21 december 2022

Google weert advertenties dubieuze bemiddelingssites

Wat zijn bemiddelingssites?

Er zijn tientallen ‘bemiddelingssites’ actief die geld rekenen voor een service die weinig of zelfs niets voorstelt. Je komt erop terecht als je googelt naar een overheidsdienst of overheidsloket. Bij een overheidsloket vraag je bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag aan. Of een Verklaring Omtrend Gedrag (VOG).

In de advertenties die bovenaan en in zoekresultaten staan, vind je dan websites die lijken op een officiële overheidswebsite. Je betaalt vaak juist tientallen euro’s meer dan als je direct de website van de betreffende overheidsdienst gebruikt.

Overheidsloketten: welke website is echt?

Bekijk de lijst met officiële overheidswebsites en daartegenover voorbeelden van sites die proberen te bemiddelen. De prijsvoorbeelden zijn uit 2020. Inmiddels kunnen de prijzen zijn veranderd. Ga in ieder geval naar het officiële loket om de laagste prijs te betalen.

Lees ook het artikel uit de Consumentengids van januari 2020 over dubieuze bemiddelingssites (pdf, alleen voor leden).

Zo vind je een betrouwbaar overheidsloket

  • Mijd de advertenties bovenaan de zoekresultaten als je googelt naar overheidsloketten of gebruik een goede adblocker.
  • Gebruik de lijst hierboven voor enkele belangrijke loketten.
  • Weet je niet zeker of je op de officiële website zit? Kijk dan of je de termen 'bemiddelaar' of 'intermediair' tegenkomt.
  • Zoek op internet naar ervaringen van anderen met de betreffende site.
  • Vind je het moeilijk om toeslagen aan te vragen of aan te passen? Vrijwilligers in tientallen bibliotheken houden belastingspreekuur en helpen je op weg. Ben je lid van FNV, dan krijg je gratis hulp via de Belastingservice.

Google verwijdert advertenties

We hebben Google gewezen op de advertenties die de bemiddelingssites plaatsen, omdat ze tegen hun beleid ingaan. Al tientallen advertenties die we aandroegen, heeft Google inmiddels verwijderd. Het blijft opletten, je kunt ze nog altijd tegenkomen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.