icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Google weert advertenties dubieuze bemiddelingssites na kritiek Consumentenbond

Nieuws
|
Google gaat advertenties van commerciële websites voor het aanvragen van toeslagen, verklaringen en andere overheidsdiensten weren uit de zoekmachine. Dat heeft het bedrijf laten weten in reactie op kritische vragen van de Consumentenbond. Google heeft al ruim 40 advertenties van dit soort dubieuze bemiddelaars verwijderd.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:5 november 2020

Google weert advertenties dubieuze bemiddelingssites

De bemiddelingssites dienen tegen betaling namens hun klanten aanvragen in bij de overheid. Bijvoorbeeld voor verklaringen omtrent gedrag, zorg- of huurtoeslagen of het overschrijven van een kenteken in het RDW-register. Maar de bemiddelaars zijn veel duurder dan de officiële loketten, die in sommige gevallen zelfs gratis zijn. 

Overbodig

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Het gaat hier om volstrekt overbodige diensten. Consumenten zouden veel geld kunnen besparen door de aanvragen zelf in te dienen. Daarvoor hoeven ze alleen maar bij het juiste loket uit te komen. Maar dat gebeurt nu niet omdat deze bemiddelaars de officiële loketten met hun advertenties verdringen in de zoekresultaten. Ik ben dan ook blij dat Google actie onderneemt en hier een stokje voor steekt."

Mijd advertenties

De Consumentenbond adviseert om niet te klikken op de advertenties boven in de zoekresultaten. Consumenten die twijfelen of ze met een overheidssite te maken hebben, kunnen het beste zoeken naar woorden als ‘bemiddelingssite’ of ‘intermediair’. Staan die op de site, dan is het geen overheidssite. Consumenten die moeite hebben met het indienen van een aanvraag, kunnen het beste hulp vragen bij de gemeente, kinderopvang of vakbond. 

De Consumentenbond publiceerde een lijst met dubieuze bemiddelingssites. Op de lijst staan ook de officiële loketten vermeld.

Update 5 januari 2021: Google verwijdert alle advertenties voor het aanvragen van toeslagen 

Google heeft inmiddels álle advertenties van bemiddelaars voor het aanvragen van toeslagen verwijderd. Het bedrijf verwijderde ook de advertenties voor het aanvragen en overschrijven van kentekenbewijzen.