icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij cv-ketels testen

Wij testen jaarlijks HR-combiketels van verschillende merken. Deze toestellen leveren zowel verwarming als warm water. Wij kijken vooral naar de energiezuinigheid en hoeveel en hoe snel een ketel warm water levert. We meten ook hoeveel geluid hij maakt.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert cv-ketelsBijgewerkt op:6 mei 2024

Consumentenonderzoek

Door een groot consumentenonderzoek kunnen we ook uitspraken doen over levensduur en tevredenheid. Want ketels zijn duur en gaan lang mee, liefst zonder al te veel storingen.

Energiezuinigheid centrale verwarming

Wij testen het rendement (de energiezuinigheid) van cv-ketels op maximaal en laag vermogen. Op maximaal vermogen verwarmt de ketel het verwarmingswater tot 80 °C. Op laag vermogen verwarmt de ketel water tot 50 °C. We kijken ook naar het stroomverbruik van de ketel.

Bekijk welke cv-ketels als Beste uit de Test komen of vergelijk alle cv-ketels.

Minimumvermogen

Daarnaast kijken we naar het minimumvermogen van de ketel. Dit is belangrijk voor het verwarmingscomfort, en voor de energiezuinigheid van de cv-ketel. Want hoe lager het minimumvermogen, hoe beter je een woning gelijkmatig warm kunt houden.

Energiezuinigheid warm water

We testen het rendement door 1 etmaal gebruik door een gezin te simuleren. Overdag tappen we regelmatig warm water, maar 's nachts gebruiken we de ketel niet. Zo testen we het rendement bij opwarmen van water. Maar ook hoeveel de ketel afkoelt als hij niet wordt gebruikt. En het stand-by-verbruik.

Warmwatercomfort

We doen veel verschillende testen om het comfort van de warmwatervoorziening te bepalen. Zo beoordelen we de stabiliteit van de temperatuur. En we kijken ook hoe lang het duurt om een bad te vullen. We testen hierbij ook hoe snel het water warm is. En of de werkelijke watertemperatuur niet te veel afwijkt van de ingestelde temperatuur. Te koud is niet goed, maar te heet ook niet.

We stellen ook de tapdrempel vast. Dit is de minimale stroom aan warm water die een ketel constant kan leveren.

Geluid

We onderzoeken hoeveel geluid de ketel maakt bij het starten en als de verwarming aan is. Ook kijken we hoe vaak de ketel ’s nachts aanslaat en hoe hard het startgeluid is. Dat doen we bij de standaardinstellingen van de ketel (comfort-stand). De meeste ketels slaan af en toe aan om de warmtewisselaar warm te houden, ook ‘s nachts. Op de eco-stand doen ze dit niet.

Levensduur, betrouwbaarheid en tevredenheid

Ook de langetermijnkwaliteit van een cv-ketel telt mee voor ons testoordeel. In ons laboratorium is dit niet goed te testen. Maar dankzij 10.000 consumenten uit ons Consumentenbond Panel hebben we informatie over levensduur en betrouwbaarheid van cv-ketels.

Ook weten we met welke merken mensen het meest tevreden zijn. De panelleden vullen elke 2 jaar een uitgebreide vragenlijst in over hun huidige en vorige cv-ketel. Onder andere over hoeveel storingen ze gehad hebben waarbij de verwarming of het warm water het niet meer deed. En hoe oud de vorige ketel was toen hij 'op' was.

Wat blijkt? Consumenten komen bij het ene merk veel liever terug dan bij het andere.

Selectie van ketels voor de test

Elk jaar bepalen we door een marktverkenning de belangrijkste merken cv-ketels. Van die merken testen we de belangrijkste modellen binnen de meest gangbare Gaskeur-warmteklassen.

We testen CW3, CW4 en CW5-toestellen. We houden ook innovaties goed in de gaten en testen soms ook modellen waarvan wij verwachten dat die vanwege nieuwe ontwikkelingen relevant zullen worden. We hebben ook hybride warmtepompen getest.

Predicaten

Voor cv-ketels hebben wij het predicaat Beste uit de Test uitgedeeld. Lees alles over onze predicaten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300