icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen door waterzijdig inregelen

Met het juist instellen van je cv-installatie valt veel te winnen. Op comfortgebied, maar met name een flink lager energieverbruik. Zowel bij aankoop van een nieuwe ketel, als achteraf.
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  13 november 2017


Radiatoren niet goed afgesteld

Bij het gros van de woningen - ook bij nieuwbouw - is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik vaak wel met 10% en soms wel 20% daalt. Door de betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorg je er bovendien voor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis.

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Het instellen van de radiatoren van de cv-installatie wordt waterzijdig inregelen genoemd. Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Dat kan nog steeds, en is een erg goed idee. Maar waarschijnlijk uit angst om door consumenten als 'duur' gezien te worden biedt vrijwel geen installatiebedrijf dit nog spontaan aan. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise.

Vraag bij vervanging van de cv-ketel om de installatie ook te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100 per jaar.

Zelf doen?

Het installeren van een cv-ketel dient in verband met de veiligheid door een vakkundig installateur te gebeuren. Het waterzijdig inregelen kun je ook door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder speciale thermometers) kun je het ook zelf. Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren, zodat ze goed hun warmte afgeven. Over een pakket met handleiding en thermometers om het inregelen zelf te doen hebben wij een eerste indruk geschreven.

Waterzijdig inregelen in het kort

Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je bij voorkeur door de voetventielen onder aan de radiator (in de afvoerleiding) te verstellen. Zijn er geen voetventielen dan kan het bijvoorbeeld ook door de radiatorknop te verwijderen en daar de waterstroom te verkleinen of te vergroten. Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8). Door de waterstroom door de radiator af te knijpen wordt het verschil groter en vice versa.

Kijk hier wat je aan de instelling van je cv-ketel zelf kunt verbeteren.

Test cv-ketels