! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen door waterzijdig inregelen

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Je kunt dit bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 1 oktober 2020

Flink besparen met goed afgestelde radiatoren

Waterzijdig inregelen verhoogt het comfort en kan energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. De besparing is het grootst als je nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog zet omdat de werkkamer warm te krijgen.

Bij het gros van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Volgens normeninstituut NEN wordt door alle slecht ingeregelde installaties jaarlijks het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.

Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis.

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Het instellen van de radiatoren heet 'waterzijdig inregelen'. Als dit gedaan is, stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen.

Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Maar installatiebedrijven bieden dit bijna nooit meer spontaan aan. Waarschijnlijk uit angst om als 'duur' gezien te worden. Want het kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise.

Vraag bij vervanging van de cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het vaak ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je tientjes tot €100 per jaar.

Subsidie

Met de SEEH-subsidie kun je €90 terugkrijgen als je het verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen door een erkend installateur. Voorwaarde is wel dat je ook 2 isolatiemaatregelen aan de woning laat uitvoeren, want waterzijdig inregelen geldt alleen als 'aanvullende maatregel' in de landelijke subsidieregeling. Net als een energieverbruiksmanager of slimme thermostaat.

Zelf doen?

Het installeren van een cv-ketel dient in verband met de veiligheid door een vakkundig installateur te gebeuren. Het waterzijdig inregelen kun je ook door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder speciale thermometers) kun je het ook zelf.

Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren, zodat ze goed hun warmte afgeven. Over een pakket met handleiding en thermometers om het inregelen zelf te doen hebben wij een eerste indruk geschreven.

Waterzijdig inregelen in het kort

Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je door de instelbare radiatorkraan te verstellen. Dus via de stelschroef in het binnenwerk, niet door aan de knop zelf te draaien. Eventueel kan het ook via de voetventielen onderaan de radiator, in de afvoerleiding. Dat kan wel tot verstopping leiden als het cv-water vuil is.

Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8).

Hoe verder je het voetventiel dichtdraait (en je de radiator afknijpt) hoe groter het temperatuurverschil wordt. Dan geeft de radiator minder warmte af in die kamer.

Lees ook: