icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Besparen door waterzijdig inregelen

Met het juist instellen van je cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Zowel bij aankoop van een nieuwe ketel, als achteraf.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:6 september 2019

besparen-waterzijdig-inregelen

Radiatoren niet goed afgesteld

Bij het gros van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit geldt ook voor nieuwbouw, met nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Volgens normeninstituut NEN wordt door alle slecht ingeregelde installaties jaarlijks het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.

Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik met 10% tot soms wel 20% daalt. Door de betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorg je er bovendien voor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis.

Cv-ketel collectief

Huur of koop een cv-ketel die goed uit onze test komt. Mét installatie en onderhoud. En als je woning van het gas af gaat, kun je het huurcontract gewoon opzeggen.

Bekijk de cv-ketels

CV Collectief

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Het instellen van de radiatoren van de cv-installatie wordt 'waterzijdig inregelen' genoemd. Als dit gedaan is stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen. Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Dat kan nog steeds, en is een erg goed idee. Maar vrijwel geen installatiebedrijf biedt dit nog spontaan aan. Waarschijnlijk uit angst om als 'duur' gezien te worden, want het kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise.

Vraag bij vervanging van de cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100 per jaar.

Subsidie

Met de SEEH-subsidie kun je €60 terugkrijgen als je je verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen door een erkend installateur. Voorwaarde is wel dat je ook 2 isolatiemaatregelen aan de woning laat uitvoeren, want waterzijdig inregelen geldt alleen als 'aanvullende maatregel' in de landelijke subsidieregeling. Net als een energieverbruiksmanager of slimme thermostaat.

Zelf doen?

Het installeren van een cv-ketel dient in verband met de veiligheid door een vakkundig installateur te gebeuren. Het waterzijdig inregelen kun je ook door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder speciale thermometers) kun je het ook zelf. Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren, zodat ze goed hun warmte afgeven. Over een pakket met handleiding en thermometers om het inregelen zelf te doen hebben wij een eerste indruk geschreven.

Waterzijdig inregelen in het kort

Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je bij voorkeur door de voetventielen onder aan de radiator (in de afvoerleiding) te verstellen. Zijn er geen voetventielen dan kan het bijvoorbeeld ook door de radiatorknop te verwijderen en daar de waterstroom te verkleinen of te vergroten. Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8). Hoe verder je het voetventiel dichtdraait (en je de radiator afknijpt) hoe groter het temperatuurverschil wordt, maar hoe minder warmte de radiator in die kamer afgeeft.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke cv-ketels goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste cv-ketels

CV ketel 1200x800

Lees ook: