icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekaanvraag: checklist documenten

Wil je een hypotheekaanvraag snel afronden? Zorg dat je alle documenten op tijd verzamelt. Gebruik onze checklist.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 januari 2022

hypotheek rente

Als de hypotheek niet op tijd rondkomt, loop je risico op een boete. Zorg er dus als consument voor dat je alle documenten die nodig zijn op tijd verzamelt.

Taxatierapport

Besluit je definitief het huis te kopen, laat dan zo snel mogelijk een taxatierapport maken. De geldverstrekker accepteert zo’n rapport alleen als je hiervoor zelf de opdracht hebt gegeven. Een taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Zo kies je een taxateur.

Check of de taxateur die je kiest, staat ingeschreven bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Dan weet je zeker dat het een erkende taxateur is. De meeste geldverstrekkers eisen dat het taxatierapport wordt opgesteld door een erkende taxateur. Dat geldt in ieder geval voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).  

Een fysieke taxatie kost gemiddeld €600. Dan bezoekt de taxateur de woning en taxeert deze. Bedraagt de hypotheek 90% van de marktwaarde van je woning? Dan kun je ook een Calcasa desktoptaxatie aanvragen. Bij een Calcasa desktoptaxatie controleert een taxateur de waarde van de woning op afstand, dus zonder deze te bezoeken. De kosten zijn dan een stuk lager, tussen de €70 en €100. 

Documenten bij hypotheekaanvraag

Informeer bij de hypotheekverstrekker of adviseur welke documenten je nog meer nodig hebt.

Denk hierbij aan:

 • Voorlopig koopcontract bij een bestaande woning, of de koop/aanneemovereenkomst bij een nieuwbouwwoning. 
 • Een opgave van de geschatte kosten als je van plan bent om te verbouwen of te verduurzamen. Of een opgave van het meerwerk als je een nieuwbouwwoning koopt. 
 • Een kopie van je paspoort en eventueel dat van je partner.
 • Werkgeversverklaring. Vaak niet ouder dan 3 maanden.
 • Loonstrook(jes).
 • Jaaropgaven.
 • Voor ondernemers: de jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren.
 • Actuele afschriften van bank- en spaarrekeningen.
 • Uitdraai(en) van mijnpensioenoverzicht.nl.
 • Een lijst met schulden.
 • Een opgave van je lopende studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Zzp'ers en flexwerkers

Zzp'ers en flexwerkers tonen hun inkomen aan met jaarcijfers en een perspectiefverklaring.

Aandachtspunten bij aanvraag hypotheek

Vraag goed na hoe je de documenten moet aanleveren. Bijvoorbeeld in kleur, handgeschreven en hoe lang ze geldig moeten zijn. Dit verschilt per bank. Scan alle documenten en sla ze op in een map op je computer. Zo kun je de documenten makkelijk terugvinden en versturen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter