icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belasting en eigen huis

Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Waarmee moet je allemaal rekening houden?
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:4 januari 2024

Belasting eigen huis

Checklist belastingaangifte eigen huis

Welke kosten voor je huis zijn aftrekbaar? En waar moet je aan denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt? Met de checklist belastingaangifte voor woningeigenaren ben je goed voorbereid. In je aangifte krijg je ineens veel meer vragen over je hypotheek. Met deze toelichting op de vragen beantwoord je de vragen zonder problemen.

Profiteren van renteaftrek

De rente van een nieuwe hypotheek mag je alleen aftrekken als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost. Dat geldt bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek.

We leggen uit hoe je kunt profiteren van renteaftrek en welke hypotheekvorm je het best kunt kiezen.

Overdrachtsbelasting en eigen huis

Als je een huis koopt, betaal je 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Als de overdracht via de notaris verloopt, regelt die de afdracht. In bijzondere gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Kopers tussen de 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling geldt alleen bij aankoop van een woning met een koopsom tot €510.000 (2024). En je moet voldoen aan de voorwaarden

WOZ-waarde

Ieder jaar krijgen woningeigenaren een WOZ-beschikking van de gemeente opgestuurd. Soms valt er geld te verdienen door je gemeente te overtuigen dat je huis minder of juist meer waard is.

Ben je het niet eens met de beschikking die de gemeente heeft vastgesteld? Dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Met onze tips zorg je ervoor dat je bezwaar staat als een huis.

Gemeentelijke belastingen bij koopwoning

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB) 
  • Rioolheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Afvalstoffenheffing

Gemeenten hebben vaak veel vrijheid bij het vaststellen van de tarieven. Daardoor betaal je in de ene gemeente meer dan in de andere.

Wat is OZB?  

De onroerendezaakbelasting (ozb belasting) is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Hoeveel je betaalt hangt af van de WOZ-waarde van je woning en hoeveel je gemeente als percentage gebruikt. Die percentages zijn niet vast maar verschillen per gemeente. De gemeente mag dit percentage jaarlijks aanpassen. De gemeente stuurt je hierover een brief (belastingaanslag). Ben je het niet eens met de WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken.

Gemeentelijke belastingen berekenen

Je kunt de hoogte van de gemeentelijke belastingen in elke gemeente berekenen. Ga hiervoor naar de website van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

Eigenwoningforfait 

Als je in een koophuis woont, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij je belastbare inkomen. Dat is het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte over 2023 (die je in 2024 indient) in veruit de meeste gevallen 0,35% van de WOZ-waarde van je woning. 

Bij woningen met een WOZ-waarde boven de €1.200.000 betaal je in de aangifte over 2023 tot die grens 0,35% en over het meerdere 2,35%. Deze belasting heet in de volksmond de villataks. 

Kapitaalverzekering of bankspaarhypotheek

Voor starters is het niet meer mogelijk een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of bankspaarhypotheek af te sluiten. Maar als je er al eentje hebt, kun je deze aanhouden of eventueel oversluiten. Ontdek de fiscale voorwaarden om van de vrijstellingen gebruik te maken.

Belasting en vakantiehuis

Heb je een vakantiehuis? Let dan op bij het doen van je aangifte. Een vakantiehuis en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3. De betaalde rente is niet aftrekbaar. Lees meer over vakantiehuizen en belastingen.

Belasting als ouders een kind helpen voor woning

Voor ouders zijn er verschillende manieren om hun kind te helpen bij de koop van woning.

  • Je schenkt een bedrag. Sinds 1 januari 2023 is het bedrag dat je belastingvrij mag schenken voor de eigen woning verlaagd naar €28.947. In 2022 was dat nog maximaal €106.671. Dit heet ook wel de jubelton. De jubelton is vanaf 2024 afgeschaft. 
  • Ouders kunnen een bedrag aan hun kind lenen, zodat het kind een woning kan kopen. Zo'n lening wordt vaak een familiehypotheek genoemd. De rente van een familiehypotheek is voor je kind aftrekbaar als het voldoet aan de voorwaarden. Bekijk ons stappenplan familiehypotheek. Hierin staat aan welke belangrijke zaken je moet denken voordat je het geld uitleent. 
  • Je kunt een woning kopen en die verhuren aan je kind. Het nadeel van verhuren is dat de hypotheekrente voor niemand aftrekbaar is. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter