icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belasting en eigen huis

Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Waarmee moet je allemaal rekening houden?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 januari 2022

Belasting eigen huis

Checklist belastingaangifte eigen huis

Welke kosten voor je huis zijn aftrekbaar en waar moet je aan denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt? Met de checklist belastingaangifte voor woningeigenaren ben je goed voorbereid.

Profiteren van renteaftrek

De rente van nieuwe hypotheken (afgesloten na 31 december 2012) mag alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek.

We leggen uit hoe je kunt profiteren van renteaftrek en welke hypotheekvorm je het best kunt kiezen.

Overdrachtsbelasting en eigen huis

Als je een huis koopt, betaal je 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Als de overdracht via de notaris verloopt, regelt die de afdracht. In bijzondere gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Kopers tussen de 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling geldt alleen bij aankoop van een woning met een koopsom tot €400.000. En je moet voldoen aan de voorwaarden

WOZ-waarde

Ieder jaar krijgen woningeigenaren een WOZ-beschikking van de gemeente opgestuurd. Soms valt er geld te verdienen door je gemeente te overtuigen dat je huis minder of juist meer waard is.

Als je het niet eens bent met de beschikking die de gemeente heeft vastgesteld, dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Met onze tips zorg je ervoor dat je bezwaar staat als een huis.

Gemeentelijke belastingen bij koopwoning

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB) 
  • Rioolheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Afvalstoffenheffing

Gemeenten hebben vaak veel vrijheid bij het vaststellen van de tarieven. Daardoor betaal je in de ene gemeente meer dan in de andere. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. De gemeente mag dit percentage jaarlijks aanpassen. 

Gemeentelijke belastingen berekenen

Op de website van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) kun je berekenen hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn als je een huis hebt of gaat kopen in een bepaalde gemeente. Ga naar de online tool en bereken de gemeentelijke belastingen.

Eigenwoningforfait 

Als je in een koophuis woont, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij je belastbare inkomen: het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte over 2021 (die je in 2022 indient) in veruit de meeste gevallen 0,50% van de WOZ-waarde van je woning.

Bij woningen met een WOZ-waarde boven de €1.110.000 betaal je 0,5% over het bedrag tot €1.110.000 en over het meerdere 2,35%.

Kapitaalverzekering of bankspaarhypotheek

Voor starters is het niet meer mogelijk een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of bankspaarhypotheek af te sluiten. Maar als je er al eentje hebt, kun je deze aanhouden of eventueel oversluiten. Ontdek de fiscale voorwaarden om van de vrijstellingen gebruik te maken.

Belasting en vakantiehuis

Heb je een vakantiehuis? Let dan op bij het doen van je aangifte. Een vakantiehuis en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3. De betaalde rente is niet aftrekbaar. Lees meer over vakantiehuizen en belastingen.

Belasting bij hulp van pa en ma

Voor ouders zijn er verschillende manieren om hun kind te helpen bij de koop van woning.

  • Je schenkt een bedrag. In 2022 mag je maximaal €106.671 schenken zonder dat je kind schenkbelasting hoeft te betalen. Er gelden wel voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het geld gebruikt wordt voor het koophuis en dat je kind tussen de 18 en 40 jaar is.
  • Je leent een bedrag uit. Zo'n lening wordt vaak een familiehypotheek genoemd. De rente van een familiehypotheek is voor je kind aftrekbaar als het voldoet aan de voorwaarden. In ons stappenplan familiehypotheek staat aan welke belangrijke zaken je moet denken voordat je het geld uitleent. 
  • Je kunt een woning kopen en die verhuren aan je kind. Het nadeel van verhuren is dat de hypotheekrente voor niemand aftrekbaar is. Maar de voordelen wegen daar soms ruimschoots tegenop.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter