icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor huizenbezitters

In de aangifte inkomstenbelasting kun je kosten voor je koopwoning aftrekken. Met deze checklist ben je goed voorbereid en weet je hoe je geld terug moet vragen. En waar je verder aan moet denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:28 december 2023

belastingaangifte-maart

Huis verkocht in 2023

Heb je in 2023 een huis verkocht en heb je nog geen nieuwe koopwoning? Dan moet je vragen invullen om de eigenwoningreserve (overwaarde) te bepalen. De uitkomst van die berekening heeft voor dit jaar nog geen gevolgen. Maar koop je binnen 3 jaar een andere eigen woning, dan kan dit bedrag je renteaftrek vanaf dan beperken. Dit komt door de bijleenregeling.

Renteaftrek belasting eigen huis

Vergeet niet de eventuele kosten van doorhaling van de hypotheek op te geven als aftrekbare kosten.

Let op:

Als je na verkoop in 2023, uiterlijk op 31 december 2024 weer een nieuw huis koopt, mag je daarvoor weer een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek afsluiten. Zonder dat je het recht op renteaftrek verliest. Tenminste als je al een aflossingsvrije of (bank)spaarhypotheek had met renteaftrek.

Als je voor je oude huis (op 31 december 2012) een (bank)spaarhypotheek had, kun je je bestaande kapitaalverzekering of geblokkeerde spaarrekening ook weer koppelen aan de woning. Dat is dan ook een aanrader.

Als je een duurder huis koopt, en de hypotheek daarom moet verhogen, is de rente op de verhoging alleen aftrekbaar als je het verhoogde deel van de lening annuïtair of lineair aflost.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Starter