icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

WOZ-waarde: dit moet je weten

Ieder jaar krijg je als woningbezitter een brief van de gemeente met de WOZ-waarde van je woning. Wat moet je weten over de WOZ-waarde? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 april 2020

WOZ

3 highlights uit het artikel

1. Erfgenamen hebben altijd een groot belang

Erfgenamen die een pand erven, betalen daar veel erfbelasting over. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, betalen ze samen al snel duizenden euro’s erfbelasting te veel. Met elke €10.000 die je van de WOZ-waarde afkrijgt, besparen de erfgenamen samen meestal €500 tot €4000 erfbelasting.

2. Jaarlijkse belang van bezwaar tegen de WOZ-waarde

Heb je een koopwoning, dan betaal je minder belasting met een lagere WOZ-waarde. Krijg je je gemeente zo ver om de WOZ-waarde te verlagen, dan bespaar je daarmee meestal een paar tientjes tot een enkele honderden euro’s. Huurders kunnen in uitzonderingsgevallen ook een paar honderd euro besparen met een succesvol bezwaarschrift.

3. Kijk ook naar je hypotheekrente

Soms loont het zelfs de moeite om bezwaar te maken tegen een WOZ-waarde als die volgens jou niet te hóóg, maar te láág is vastgesteld. Een iets hogere WOZ-waarde kan bijvoorbeeld een flinke besparing opleveren op je hypotheekrente.

De gemeente stuurt woningbezitters in de eerste 8 weken van elk jaar een WOZ-beschikking (Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Het gaat bij de WOZ-beschikking die je begin 2020 ontvangt dus om de waarde op 1 januari 2019. 1 januari 2019 wordt dan de peildatum genoemd.

De vastgestelde WOZ-waarde is een schatting van de waarde van het pand. Het is onmogelijk voor gemeenten om die schattingen met de beschikbare middelen helemaal accuraat te doen. Jaarlijks worden er dan ook meer dan honderdduizend WOZ-waarden naar beneden bijgesteld na protest van belanghebbenden. De waarde houdt Nederlanders duidelijk bezig. Maar waarom eigenlijk? Wat is je belang bij bezwaar als je vermoedt dat de geschatte waarde niet klopt?

Let op datum WOZ-waarde

De data van de WOZ-waarde worden heel vaak verhaspeld. Wij zagen die vergissing voorbij komen bij telefonisten van de gemeente en de Belastingdienst, maar ook bij belastingadviseurs.

Doe je bijvoorbeeld in 2020 belastingaangifte over 2019, gebruik dan de waarde uit de beschikking van jouw gemeente met als peildatum 1 januari 2018. Die beschikking heb je begin 2019 gekregen.

Eigenaren krijgen deze beschikking meestal tegelijkertijd met de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen, waarin de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en rioolbelasting worden opgelegd. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslagen voor gemeentelijke belastingen en je inkomstenbelasting uitvallen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid en krijg direct toegang tot alle artikelen van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter