icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Studieschuld en hypotheek

De rente op studieschulden is in 2024 fors gestegen. Heb je een studieschuld en een hoge rente? Dan kun je minder lenen voor een huis. Je mag en kan de studieschuld niet verzwijgen. Soms willen ouders helpen met een extra aflossing op de schuld. Bekijk wat je het best kunt doen voor een hogere hypotheek.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert hypothekenBijgewerkt op:22 mei 2024

studie schuld hypotheek

Lagere hypotheek door studieschuld

Een studieschuld verlaagt het maximale bedrag dat je mag lenen voor een huis. Want je moet maandelijks een bedrag aflossen op je studieschuld. En hierdoor hou je minder geld over om je hypotheek te betalen. Wil jij weten hoeveel je ongeveer kunt lenen met een studieschuld?

Rekenvoorbeeld

Rente studieschuld in 2024

De rente op studieschulden is in 2024 flink omhoog gegaan. Voor studieschulden met een looptijd van 35 jaar stijgt de rente van 0,46% naar 2,56%. Voor studieschulden die in 15 jaar afgelost moeten worden, stijgt de rente naar 2,95%. Niet alle oud-studenten krijgen in 2024 een nieuwe rente. De rente wordt steeds voor 5 jaar vastgezet. Wie geluk heeft, houdt nog een tijdje een lage rente. 

  2019 t/m 2022 2023 2024
Studieschuld 35 jaar aflossen 0% 0,46% 2,56%
Studieschuld 15 jaar aflossen 0% 1,78% 2,95%

Regels hypotheek en studieschuld anders in 2024  

In 2024 zijn de regels voor het berekenen van je maximale hypotheek bij een studieschuld veranderd. De studieschuld telt nu minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag. Je maandbedrag voor DUO telt mee, en niet meer het startbedrag van je studieschuld. Of je in 2024 een hogere hypotheek kunt krijgen, hangt ook af van de rente op je studieschuld.  

Heb je geld over, dan kun je bij DUO je maandbedrag vrijwillig verhogen. Doe dat niet als je van plan een huis te kopen. Hoe hoger je maandlast, hoe lager je maximale hypotheek. 

Hulp van ouders voor aflossing studieschuld 

Misschien willen je ouders je bij de aankoop van een huis helpen met een belastingvrije schenking. Of kun je een familielening bij ze afsluiten. Met dat geld kun je extra aflossen op je studieschuld en zo een hogere hypotheek krijgen.

Het is de vraag of extra aflossen op een studieschuld altijd het meeste voordeel oplevert. Je kunt het geld ook gebruiken om een deel van de aankoopkosten van het huis te betalen. Lees waar jij en je ouders aan moeten denken bij aflossing van je studieschuld

We hebben alle mogelijkheden voor ouders om een kind te helpen bij de aankoop van een woning verzameld. Met de voor- en nadelen per optie. 

Studieschuld niet verzwijgen

Een hypotheekadviseur is verplicht naar je studieschuld te vragen. Want die moet bij het berekenen van je maximale hypotheek rekening houden met je schulden. Een studieschuld staat niet in het overzicht van Bureau Krediet Registratie (BKR). Vaak moet je een recent overzicht van DUO laten zien. Werk je daar niet aan mee, dan kan de hypotheekaanbieder je hypotheekaanvraag weigeren. 

Nationale Hypotheek Garantie

Neem je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kun je de hypotheeklasten niet meer betalen? NHG scheldt bij verkoop van je huis een eventuele restschuld kwijt. Maar verzwijg je een studieschuld, dan moet je de restschuld zelf betalen. We raden je daarom aan om een studieschuld te melden. Je studieschuld verzwijgen kan worden gezien als fraude. En het is niet verstandig om te veel te lenen, waardoor je straks de hypotheeklasten misschien niet kunt betalen.

Wel studieschuld maar nog geen aflossing

Ben je afgestudeerd of stop je met je studie? Dan hoeft je niet direct af te lossen op je studieschuld. Minimaal de eerste 2 jaar hoef je nog niets terug te betalen. Vraag je op dat moment een hypotheek aan? Hypotheekaanbieders houden er dan al rekening mee dat je rente en aflossing gaat betalen voor je studieschuld. En hierdoor wordt je maximale hypotheek lager.  

Zolang je niet aflost, staat het rentepercentage over je studieschuld nog niet vast. De meeste hypotheekaanbieders gaan in dat geval niet uit van de huidige rente maar van een iets hogere rente. Zo houden ze rekening met een eventuele stijging van de rente over studieleningen. 

Artikelen binnen Starter