! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Studieschuld hypotheek

Een studieschuld vermindert je maximale hypotheek. We leggen uit hoe zwaar een studieschuld weegt bij de aanvraag van een hypotheek.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 april 2020

studie schuld hypotheek

Minder hypotheek door (studie)schuld

Een studieschuld vermindert het maximale bedrag dat je mag lenen. Een studieschuld telt minder zwaar mee dan een consumptieve schuld:

Soort schuld

 

Wegingsfactor

 

BKR-geregistreerd

Consumptieve schuld

 

2%

 

Ja

Studieschuld oude stelsel

 

0,75%

 

Nee

Studieschuld nieuwe stelsel

 

0,45%

 

Nee

De wegingsfactor is het percentage van de oorsponkelijke schuld dat wordt afgetrokken van de maximale woonlast per jaar. Bij een wegingsfactor van 2% en een schuld van €10.000 zijn de maximale woonlasten per jaar €2400 lager; bij 0,45% is dat €540.

Studieschuld hypotheek

De hypotheekverstrekker gaat bij het berekenen van je maximale hypotheek altijd uit van je oorspronkelijke studieschuld. Alleen als je extra aflost, mag de geldverstrekker uitgaan van de oorspronkelijke studieschuld minus het extra afgeloste bedrag.

Consumptieve schuld

Bij een lening met een vaste rente, zoals een persoonlijke lening, gaat de bank bij het berekenen van je maximale hypotheek uit van de daadwerkelijke maandlasten van de lening.

Bij een lening met een variabele rente, zoals een doorlopend krediet, gaat de bank bij het berekenen van je maximale hypotheek uit van 2% van die limiet. Dat geldt ook als je de kredietlimiet niet gebruikt (er is geen openstaande schuld). 

Hypotheek berekenen met studieschuld

Wil jij weten hoeveel je ongeveer kunt lenen met een studieschuld?

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Bereken je maximale hypotheek

Maak een gratis belafspraak

hoeveel-lenen

Studieschuld wel of niet vermelden?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor weet een geldverstrekker niet zomaar of je een studieschuld hebt. Toch raden we je aan om dit tijdens het adviesgesprek te melden. Tenslotte wil je voorkomen dat je een onverantwoorde lening aangaat en daardoor de hypotheeklasten niet kunt betalen.

Nationale Hypotheek Garantie

Eerlijkheid kan lonen wanneer je een hypotheek neemt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je je huis gedwongen moet verkopen, doordat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Als je aan de voorwaarden voldoet, scheldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) een eventuele restschuld kwijt.

Eén van de voorwaarden voor kwijtschelding is dat de betalingsproblemen je niet zijn aan te rekenen. Verzwijg je je studieschuld, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van de restschuld.

Huis kopen tijdens coronacrisis

Ook de huizenmarkt kent onzekere tijden. Is dit een goed moment om toe te slaan? En met welke maatregelen moet je rekening houden?

Lees verder

Coronavirus mediapool

Hypotheek met studieschuld uit oude leenstelsel

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015)? Je studieschuld telt dan voor 0,75% mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Een studieschuld uit het oude leenstelsel moet je in principe binnen 15 jaar na het beëindigen van de studie terugbetalen. De aflostermijn van studieschulden uit het oude stelsel is veel korter dan die uit het nieuwe stelsel. Daarom telt die 'oude' studieschuld zwaarder mee in de berekening van je maximale hypotheek dan 'nieuwe'. 

Maandlast

Bij een studieschuld van €15.000* hoort een maandlast van €112,50 (0,75% van €15.000).

*Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is de gemiddelde studieschuld uit het oude leenstelsel €15.000.

Hypotheek met studieschuld uit nieuwe leenstelsel

Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015)? Je studieschuld telt dan voor 0,45% mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel moet in principe binnen 35 jaar na het beëindigen van de studie zijn terugbetaald. Omdat de aflostermijn van studieschulden uit het nieuwe stelsel veel langer is dan die uit het oude stelsel, telt een studieschuld minder zwaarder mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Maandlast

Bij een studieschuld van €20.000* hoort een maandlast van €90 (0,45% van €20.000).

*Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is de gemiddelde studieschuld uit het nieuwe leenstelsel €20.000.

Rekenvoorbeeld

Uit onderstaand rekenvoorbeeld blijkt wat het effect van een studieschuld is op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. In het voorbeeld geldt:

  • Studieschuld van €15.000
  • Hypotheekrente van 1,32%
  • Rentevaste periode van 20 jaar
  • Looptijd hypotheek van 30 jaar
  • Hypotheeknormen van 2020
     

Eenverdiener met bruto jaarinkomen van €40.000

Schuld

 

Maximale hypotheek

Geen

 

€183.232

Consumptieve schuld (2%)

 

€ 96.116

Studieschuld oude stelsel (0,75%)

 

€149.804

Studieschuld nieuwe stelsel (0,45%)

 

€163.175

Lees ook:

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter