icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

(Net) gescheiden en je belastingaangifte

Een echtscheiding kan fiscaal zeer gecompliceerd zijn. Daarom deze checklist die je kunt gebruiken bij de aangifte inkomstenbelasting.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel belastingaangifte net gescheiden

Schakel fiscale expert in

Een echtscheiding kan fiscaal gezien zeer gecompliceerd zijn. Niet alle advocaten en mediators zijn op de hoogte van alle fiscale aspecten. Schakel daarom op tijd een fiscaal expert in. Dat kan heel veel geld schelen.

Beëindig het fiscale partnerschap

Het fiscale partnerschap eindigt pas als je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven én je echtscheiding of scheiding van tafel en bed hebt aangevraagd. Het is meestal het beste om het fiscale partnerschap zo snel mogelijk te laten eindigen. Anders moet je voor de aangifte elkaars inkomen en vermogen invullen.

Wel kun je als duurzaam gescheiden levende echtgenoten (en dus elkaars fiscale partner) ieder een eigen woning aangeven. De belastingdienst heeft dat uitdrukkelijk bevestigd.

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Het hele jaar fiscaal partner zijn of niet?

In het jaar dat het partnerschap eindigt omdat:

 • je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven én
 • je bent gescheiden óf
 • je hebt een scheiding aangevraagd

mag je kiezen voor uitbreiding van het partnerschap naar het hele jaar. Of dat voor jullie voordelig is hangt af van je situatie. Hoewel je er misschien niet over wilt nadenken, kan dat wel doen je geld schelen.

Het makkelijkste is om de aangifte 2 keer in te vullen op proef om uit te proberen wat aantrekkelijker is:

 • 1 x als partners gedurende het hele jaar
 • 1 x  allebei apart.

Als je beide proefberekeningen uitdraait, kun je makkelijk vergelijken op welke manier je samen het minste belasting betaalt.

Verdelen testen

Vergeet niet bij de aangifte die je samen als partners invult in het scherm 'verdelen' uit te proberen. Door te schuiven met posten of die te verdelen kun je nagaan wat voor jullie het voordeligst is.Je mag posten namelijk ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Probeer dat ook uit, want soms betaal je juist op die manier het minste aan inkomstenbelasting.

Je moet dat wel beiden wille,n want de aangifte moet dan door beiden worden ondertekend. Het is verstandig om ook vooraf af te spreken hoe je na de aanslag een verrekening maakt, zodat het belastingvoordeel eerlijk over jou en je partner verdeeld wordt.

Belangrijkste voor- en nadelen fiscaal partnerschap.

Vul in de aangifte de alimentatie in

Alimentatie aan de ex-echtgenoot is aftrekbaar voor de betaler en belastbaar voor de ontvanger. Er is ook sprake van alimentatie als het gemeenschappelijke vermogen scheef wordt verdeeld. Degene die te weinig krijgt mag dan een bedrag aftrekken en degene die te veel krijgt moet dat als 'ontvangen alimentatie' aangeven.

Alimentatie kan ook in één keer worden afgekocht. Het hele bedrag moet dan in het jaar van afkoop worden opgegeven (door de ontvanger) en afgetrokken (door degene die hem betaalt).

Voor kinderalimentatie geldt een andere regeling.

Trek kosten voor alimentatie af

Als ontvanger van partneralimentatie mag je de kosten die je gemaakt hebt voor de alimentatie aftrekken. Dat zijn niet de kosten van de echtscheiding zelf, maar alleen de kosten voor:

 • het vaststellen van de alimentatie
 • de verdediging tegen een voorgestelde verlaging daarvan door je ex
 • het innen ervan als je ex niet betaalt. D

Degene die de partneralimentatie betaalt, mag geen kosten aftrekken voor het vaststellen van de alimentatie.

Geef kinderalimentatie als schuld op

Draag je bij in de kosten van het levensonderhoud van je kinderen waarvoor je geen kinderbijslag ontvangt, dan had je tot en met de aangifte over 2014 recht op een aftrekpost. Sinds de aangifte 2015 is de aftrekpost kosten voor levensonderhoud geschrapt.

Het enige dat overblijft is dat je de 'contante waarde' (bedrag plus de rente daarop) van je toekomstige kinderalimentatieverplichting in je aangifte over 2016 (en 2015) nog in box 3 kunt aftrekken als schuld. Je kunt dit zelf berekenen. Per 1 januari 2017 is het afgelopen met deze schuldopvoering. 

Geef de voormalige eigen woning correct op in de aangifte

De eigen woning neemt een bijzondere plaats in bij een echtscheiding. De rente over de hypotheek blijft 2 jaar lang aftrekbaar als je (voor de helft als je in gemeenschap van goederen was getrouwd) eigenaar bent, maar er niet in woont. Je geeft dan het (halve) eigenwoningforfait aan en trekt de (halve) rente af.

Je mag het (halve) eigenwoningforfait als alimentatie in aftrek brengen als je je ex er gratis in laat wonen. Je ex moet dat bedrag als ontvangen alimentatie aangeven.

Er kunnen bijzonder veel complicaties optreden waardoor je je renteaftrek kunt verliezen. Het is ook daarom echt het beste om tijdens de scheiding al een belastingadviseur in de arm te nemen en om de aangifte van het scheidingsjaar door een expert te laten invullen.

Vergeet de heffingskorting voor gescheiden ouders niet

Er is een heffingskorting voor gescheiden ouders. Dat is de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze wordt meestal automatisch ingevuld in de aangifte, maar controleer het voor de zekerheid.

Geef rente restschuld na verkoop eigen woning op

Als je je huis moet verkopen met een restschuld, dan mag je de rente op de restschuld nog 15 jaar lang aftrekken. Heb je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is dat misschien niet eens nodig. De restschuld wordt dan onder voorwaarden kwijtgescholden.

In de tegenovergestelde situatie (het huis was bij verkoop juist meer waard dan je schuld) moet je rekening houden met de bijleenregeling. De effecten daarvan merk je (pas) als je binnen 3 jaar daarna een nieuw huis koopt.

Meer over belastingaangifte:

 

Boek Scheiden: financiële & juridische aspecten van een scheiding

Een scheiding grijpt emotioneel heftig in een leven in. Het boek Scheiden is een onmisbare hulp om de financiële en juridische aspecten van een scheiding zo goed mogelijk te regelen.

Boek bestellen

Scheiden_cover WW

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.