icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. Waar moet je dan rekening mee houden? Met deze checklist ben je voorbereid op de fiscale veranderingen die komen kijken bij het bereiken van de AOW-leeftijd.  

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 augustus 2018

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check je AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat omhoog in stapjes. De eerste stap was in 2013.
Kijk wanneer jouw AOW ingaat.

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum zit je een periode met minder of helemaal geen inkomen. Dat komt omdat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaat. Check vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen. Bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente. Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Voorlopige aanslag aanvragen

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt omdat je na je pensionering meer dan 1 inkomensbron hebt. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden. Wil je voorkomen dat je aan het eind van het jaar bij moet betalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar en meestal krijg je een korting als je in 1 keer betaalt.

Haal ouderenkorting binnen

Had je eind van het belastingjaar 2017 de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen uit box 1,2 en 3 niet hoger dan €36.057? Dan heb je in je aangifte over 2017 recht op een ouderenkorting van €1292. Deze heffingskorting vermindert de belasting die je moet betalen. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €71. 

Let op: we hebben het hier nog over de inkomstenbelasting over 2017. Tegen de tijd dat je aangifte kunt doen over 2018 passen we dit aan.

Als je niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan krijg je hem niet uitbetaald van de Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, is het meestal slim om in het scherm 'verdelen' aan het einde van het aangifteprogramma zoveel mogelijk inkomen aan jezelf toe te rekenen. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermogen in box 3 bij jezelf aangeven. 2,87% tot 5,39% daarvan wordt bij je inkomen geteld. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Probeer het uit.

Heb je recht op een alleenstaanden AOW-uitkering, dan heb je bovenop de normale ouderenkorting ook recht op alleenstaande ouderenkorting die in 2017 €438 bedraagt. Dit is ongeacht de hoogte van je inkomen en ook ongeacht het feit of je deze alleenstaanden AOW-uitkering wel of niet hebt aangevraagd (bijvoorbeeld als je partner in een verpleeghuis woont en jij nog in de echtelijke woning).

Middeling na AOW-leeftijd

Vaak krijg je als je stopt met werken met een verzoek om middeling duizend(en) euro's terug. Je krijgt een belastingteruggave als je in een periode van 3 jaar door sterk wisselende inkomsten veel meer belasting hebt betaald, dan wanneer je 3 jaar lang precies het gemiddelde had verdiend. Betaalde je daardoor meer dan €545 te veel belasting? Dan krijg je het verschil min €545 terug. Als je het verzoek ongeveer 3 jaar na je laatste werkdag indient, kun je goed vergelijken welke 3 jaar je het best kunt middelen.

Bereken nu hoeveel zo'n verzoek je oplevert en lees daarna hoe je het verzoek om middeling indient bij de Belastingdienst.

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken.

Bekijk ook de checklist aangifte voor huizenbezitters.

Controleer de aangifte

Schrik bij het controleren van de aangifte niet van alle nieuwe bedragen die gelden als je gepensioneerd bent. Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt. Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Daardoor daalt het tarief in de eerste 2 schijven. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag.

De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

Boek: Belastingtips voor 50+

 • Praktische tips om meer te halen uit je vermogen, pensioen en een nalatenschap.
 • Uitleg over fiscale regelingen.
 • Veel handige rekenvoorbeelden.
belastingtips-50-plus-tafel

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • BTW
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen 2019

  In 2019 veranderen er veel belastingregels ingrijpend. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.
 • Eigen woning 2
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen eigen woning

  In 2019 veranderen er veel belastingregels rondom de eigen woning ingrijpend. Welke gevolgen heeft dit voor jouw situatie?
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders moeten volgend jaar vaak meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.