icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

Ga je (bijna) met pensioen? Dan verandert er vaak veel voor je. Met deze checklist ben je voorbereid op de fiscale veranderingen die komen kijken bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 september 2019

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check je AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. De eerste stap was in 2013. 

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum, dan krijg je een periode minder of helemaal geen inkomen. Dat komt doordat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaan. Check vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen.

Dat kan bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente. Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Voorlopige aanslag aanvragen

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt doordat je na je pensionering meer dan 1 inkomensbron hebt. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden.

Wil je voorkomen dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar en meestal krijg je een korting als je in 1 keer betaalt.

Haal ouderenkorting binnen

Had je eind van het belastingjaar 2018 de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen uit box 1, 2 en 3 niet hoger dan €36.346? Dan heb je in je aangifte over 2018 recht op een ouderenkorting van €1418. Deze heffingskorting vermindert de belasting die je moet betalen. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €72. 

Als je niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan krijg je hem niet uitbetaald van de Belastingdienst. Heb je een fiscale partner hebt, dan is het meestal slim om in het scherm 'verdelen' aan het einde van de online aangifte zoveel mogelijk inkomen aan jezelf toe te rekenen.

Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermogen in box 3 bij jezelf aangeven. 2,017% tot 5,38% daarvan wordt bij je inkomen geteld. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Probeer het uit.

Korting voor alleenstaanden

Heb je recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden, dan heb je bovenop de normale ouderenkorting recht op alleenstaande ouderenkorting. In 2019 is die korting €429. Dit bedrag is onafhankelijk van de hoogte van je inkomen en van het al dan niet aanvragen van de AOW-uitkering (bijvoorbeeld als je partner in een verpleeghuis woont en jij nog in de echtelijke woning).

Belastingteruggave met middeling

Je kunt belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Je dient dan een verzoek om middeling in bij de Belastingdienst. Vaak krijg je als je stopt met werken met een verzoek om middeling duizend(en) euro's terug. Je krijgt een belastingteruggave als je in een periode van 3 jaar door sterk wisselende inkomsten veel meer belasting hebt betaald dan wanneer je 3 jaar lang precies het gemiddelde had verdiend.

Betaalde je daardoor meer dan €545 te veel belasting? Dan krijg je het verschil min €545 terug. Als je het verzoek ongeveer 3 jaar na je laatste werkdag indient, kun je goed vergelijken welke 3 jaar je het best kunt middelen.

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken.

Controleer de aangifte

Schrik bij het controleren van de aangifte niet van alle nieuwe bedragen die gelden als je gepensioneerd bent. Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Daardoor daalt het tarief in de eerste 2 schijven. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag.

De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

Boek: Belastingtips voor 50+

 • Praktische tips om meer te halen uit je vermogen, pensioen en een nalatenschap.
 • Uitleg over fiscale regelingen.
 • Veel handige rekenvoorbeelden.
belastingtips-50-plus-tafel

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • Fiscale-wijzigingen-2018
  14 jan.

  Fiscale wijzigingen 2020

  Begin 2020 veranderen veel belastingregels ingrijpend. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  24 dec.

  Nieuw in aangifte over 2019

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  14 jan.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.