icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. Waar moet je dan rekening mee houden? Met deze checklist ben je voorbereid op de fiscale veranderingen die komen kijken bij het bereiken van de AOW-leeftijd.  
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check de AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat omhoog in stapjes. De eerste stap was in 2013.
Kijk wanneer jouw AOW ingaat.

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum zit je een periode met minder of helemaal geen inkomen. Dat komt omdat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaat. Check vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen. Bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente. Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Voorlopige aanslag aanvragen

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt omdat je na je pensionering meer dan 1 inkomensbron hebt. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden. Wil je voorkomen dat je aan het eind van het jaar bij moet betalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar.

Haal ouderenkorting binnen

Had je eind van het belastingjaar 2017 de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen uit box 1,2 en 3 niet hoger dan €36.057? Dan heb je in je aangifte over 2017 recht op een ouderenkorting van €1292. Deze heffingskorting vermindert de belasting die je moet betalen. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €71.

Als je niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan krijg je hem niet uitbetaald van de Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, is het meestal slim om in het scherm 'verdelen' aan het einde van het aangifteprogramma zoveel mogelijk inkomen aan jezelf toe te rekenen. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermogen in box 3 bij jezelf aangeven. 2,87% tot 5,39% daarvan wordt bij je inkomen geteld. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Probeer het uit.

Heb je recht op een alleenstaanden AOW-uitkering, dan heb je bovenop de normale ouderenkorting ook recht op alleenstaande ouderenkorting die in 2017 €438 bedraagt. Dit is ongeacht de hoogte van je inkomen en ook ongeacht het feit of je deze alleenstaanden AOW-uitkering wel of niet hebt aangevraagd (bijvoorbeeld als je partner in een verpleeghuis woont en jij nog in de echtelijke woning).

Middeling na AOW-leeftijd

Vaak krijg je als je stopt met werken met een verzoek om middeling duizend(en) euro's terug. Je krijgt een belastingteruggave als je in een periode van 3 jaar door sterk wisselende inkomsten veel meer belasting hebt betaald, dan wanneer je 3 jaar lang precies het gemiddelde had verdiend. Betaalde je daardoor meer dan €545 te veel belasting? Dan krijg je het verschil min €545 terug. Als je het verzoek ongeveer 3 jaar na je laatste werkdag indient, kun je goed vergelijken welke 3 jaar je het best kunt middelen.

Bereken nu hoeveel zo'n verzoek je oplevert.

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken.

Bekijk ook de checklist aangifte voor huizenbezitters.

Controleer de aangifte

Schrik bij het controleren van de aangifte niet van alle nieuwe bedragen die gelden als je gepensioneerd bent. Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt. Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Daardoor daalt het tarief in de eerste 2 schijven. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag.

De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

Boek: Belastingtips voor 50+

 • Praktische tips om meer te halen uit je vermogen, pensioen en een nalatenschap.
 • Uitleg over fiscale regelingen.
 • Veel handige rekenvoorbeelden.
belastingtips-50-plus-tafel

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.