icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. Met deze checklist ben je voorbereid op de fiscale veranderingen die komen kijken bij het bereiken van de AOW-leeftijd.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check de AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat omhoog in stapjes. De eerste stap was in 2013.
Kijk wanneer jouw AOW ingaat.

Maak een plan voor overbrugging van een inkomenstekort

Als je stopt met werken voor de AOW-datum zit je een periode met minder of helemaal geen inkomen. Dat komt omdat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaat. Check vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen. Bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente. Een financieel adviseur kan je helpen alles op een rij te zetten.

Vraag een voorlopige aanslag aan

Je zult vanaf de AOW-leeftijd meestal na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt omdat je na je pensionering meer dan 1 inkomensbron hebt. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden. Wil je voorkomen dat je aan het eind van het jaar bij moet betalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar.

Haal ouderenkorting binnen

Had je eind van het belastingjaar 2016 de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen niet hoger dan €35.949? Dan heb je in je aangifte over 2016 recht op een ouderenkorting van €1187. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €70. Maar als je niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan krijg je hem niet uitbetaald van de Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, dan is het meestal slim om in het scherm 'verdelen' in het aangifteprogramma zoveel mogelijk inkomen aan jezelf toe te rekenen. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermogen in box 3 bij jezelf aangeven. 4% daarvan wordt bij je inkomen geteld. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Probeer het uit.

Heb je recht op een alleenstaanden AOW-uitkering, dan heb je bovenop de normale ouderenkorting ook recht op alleenstaande ouderenkorting die in 2016 €436 bedraagt. Dit is ongeacht de hoogte van je inkomen.

Verzoek om middeling

Vaak krijg je als je eerder stopt met werken met een verzoek om middeling duizend(en) euro's terug. Je krijgt een belastingteruggave als je in een periode van 3 jaar door sterk wisselende inkomsten veel meer belasting hebt betaald, dan wanneer je 3 jaar lang precies het gemiddelde had verdiend. Betaalde je daardoor meer dan €545 te veel belasting? Dan krijg je het verschil min €545 terug. Als je het verzoek ongeveer 3 jaar na je laatste werkdag indient, kun je goed vergelijken welke 3 jaar je het best kunt middelen. 

Bereken nu hoeveel zo'n verzoek je oplevert.

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken.

Bekijk ook de checklist voor huizenbezitters.

Controleer de aangifte en schrik niet van alle nieuwe bedragen

Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt. Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag.

De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

 

Belastingtips voor 50+Boek: Belastingtips voor 50+

Wie goed voor zichzelf (en anderen) wil zorgen, moet op tijd de juiste keuzes maken. Daarvoor is inzicht nodig in belastingzaken, want belastingen bepalen in sterke mate de ruimte om te manoeuvreren. Maar ook de sociale zekerheid is belangrijk en de keuzes die de pensioenregelingen bieden. Het boek Belastingtips voor 50+ geeft daarover nuttige fiscale informatie en praktische tips.

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen
  Nieuws  |  1 dec.

  Huiseigenaren, stel belastingvoordeel snel veilig!

  Huiseigenaren met een flinke overwaarde dreigen honderden euro’s belastingvoordeel mis te lopen. Het gaat om ruim een half miljoen, stelt de Consumentenbond, die zich baseert op eigen berekeningen en gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.
 • Artikelen_depositogarantiestelsel
  Nieuws  |  8 nov.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.000

  Spaarders hoeven in 2018 over bedragen tot €30.000 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.000.