icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist aangifte inkomstenbelasting voor overledene

Het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan soms lastig zijn. Er komt veel kijken bij de aangifte die je na het overlijden voor de overledene nog moet doen. Met deze checklist willen we je op weg helpen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel belastingaangigte overledene

Kies een goed moment

Als je aangifte moet doen voor iemand die is overleden, heb je daarvoor de tijd tot 1 mei van het jaar na overlijden. Als het gaat om je partner, dan is het goed om de aangifte tegelijk te doen met je eigen aangifte. Daardoor kun je er nog voor kiezen om als fiscale partners gezamenlijk aangifte te doen.

Fiscaal partnerschap

In het jaar van overlijden van je partner mag je kiezen voor het hele jaar partnerschap, zodat je aftrekposten en het vermogen naar keuze kan verdelen. Dat kan voordeel geven, bijvoorbeeld een tariefsvoordeel. Maar het kan ook nadelig uitpakken omdat de drempels dan over het gezamenlijke inkomen worden berekend. Check de voor- en nadelen van partnerschap.

Helaas mag deze aangifte niet digitaal ingediend worden. Je moet de aangifte van de overledene doen op een F-biljet dat je aanvraagt bij de BelastingTelefoon (0800-0543). Gevolg: de Belastingdienst helpt je niet met het berekenen van de belasting bij verschillende verdelingen in het verdeelscherm. Soms is het mogelijk om nog in te loggen met de DigiD van je overleden partner. In dat geval kun je nog wel digitale aangifte doen en gemakkelijker schuiven in het verdeelscherm.

Doe eerst inkomstenbelasting

Omdat de inkomstenbelasting die een overledene nog is verschuldigd een aftrekpost is voor de erfbelasting, kan beter eerst aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Blijkt uit de aangifte dat de overledene recht heeft op een teruggave, dan behoort dat bedrag tot de te verdelen erfenis.

Als je de termijn voor het indienen van de aangifte erfbelasting (8 maanden na het overlijden) niet haalt omdat je nog aangifte inkomstenbelasting moet doen, dan vraag je uitstel aangifte erfbelasting aan.

Om te voorkomen dat er door het uitstel belastingrente verschuldigd gaat worden, kun je verzoeken om een voorlopige aanslag erfbelasting 2017. Omdat de Belastingdienst enige tijd nodig heeft om deze voorlopige aanslag op te leggen, kun je hem het beste maximaal 5 maanden na het overlijden aanvragen. Overigens berekent de Belastingdienst tijdelijk geen belastingrente bij aanslagen erfbelasting als het gaat om een overlijden op of na 1 januari 2017.

Geef het vermogen in het jaar van overlijden aan bij overledene

De peildatum voor box 3 is 1 januari van het jaar. In het jaar van overlijden moet voor de overledene het volle vermogen worden aangegeven. Daarover wordt evenveel belasting geheven als bij iemand die het hele jaar in leven is. De erfgenamen geven over dit jaar geen vermogen van de overledene aan in box 3 van hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Dat komt in het volgende jaar.

Eigen inkomstenbelasting invullen

Erf je als langstlevende echtgenoot/partner alles en heb je daardoor een schuld aan je kinderen of de kinderen van je partner, dan moet je in box 3 alle geërfde zaken aangeven in de aangifte over het jaar na het overlijden. Je doet die aangifte dus pas 1 jaar of 2 jaar na het overlijden.

De schuld aan de kinderen mag je in de aangifte niet aftrekken. De kinderen hoeven hun vordering niet aan te geven.

Erf je niet alleen, maar heb je op 1 januari een aandeel in een onverdeelde erfenis? Bijvoorbeeld samen met je broer(s) en/of zus(sen)? Dan moet je je aandeel in de afzonderlijke zaken daarvan in jouw aangifte aangeven. Ook als je nog geen cent hebt ontvangen.

Je mag de (geschatte) erfbelasting wel als schuld in box 3 opnemen. Dat heeft soms geen of maar weinig effect, want de eerste €3000 (fiscale partners €6000) aan schulden verminderen de inkomstenbelasting over je vermogen niet. Wij vinden die 'drempel' een erg oneerlijke regeling in dit geval.

De WOZ-waarde als je een huis erft

Je betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning(en) die je erft. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, loont bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking de moeite. Je kunt als erfgenaam bij de gemeente een nieuwe WOZ-waarde opvragen en hier vervolgens bezwaar tegen maken.

Als je de waarde in de beschikking €10.000 naar beneden weet te brengen, levert dat de erfgename een besparing op van maximaal €2000 (bij een erfenis van je ouders of partner) tot €4000 (bij een erfenis van een ander). Je mag kiezen of je in de aangifte erfbelasting de WOZ-waarde van het jaar van overlijden opneemt, of die van het jaar daarna.

Let op:

Die waarde staat in de WOZ-beschikking die wordt verzonden in het jaar ná het jaar van het overlijden of in het daaropvolgende jaar.

Lees meer over tips en voordelen van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Artikel: aangifte na overlijden

Weten wat er allemaal komt kijken bij het doen van een aangifte voor een overledene? Lees uitgebreide informatie over dit onderwerp in het Geldgids-artikel De laatste puzzel (pdf, alleen beschikbaar voor Geldgids-abonnees).

belastingaangifte aftrekpopsten

Meer bij overlijden:

Nieuw & interessant

 • rendementsheffing
  20 feb.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.