icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Checklist aangifte inkomstenbelasting voor overledene

Het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan soms lastig zijn. Er komt veel kijken bij de aangifte die je na het overlijden voor de overledene nog moet doen. Met deze checklist willen we je op weg helpen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel belastingaangigte overledene

Kies een goed moment voor de aangifte

Als je aangifte moet doen voor iemand die is overleden, heb je daarvoor de tijd tot 1 mei van het jaar na overlijden. Als het gaat om je partner, dan is het goed om de aangifte tegelijk te doen met je eigen aangifte. Daardoor kun je er nog voor kiezen om als fiscale partners gezamenlijk aangifte te doen.

Kies tussen partnerschap voor het hele jaar of een deel van het jaar

In het jaar van overlijden van je partner mag je kiezen voor het hele jaar partnerschap, zodat je aftrekposten en het vermogen naar keuze kan verdelen. Dat kan voordeel geven, bijvoorbeeld een tariefsvoordeel. Maar het kan ook nadelig uitpakken omdat de drempels dan over het gezamenlijke inkomen worden berekend. Check de voor- en nadelen van voljaarspartnerschap.

Helaas mag deze aangifte niet digitaal ingediend worden. Gevolg: de Belastingdienst helpt je niet met het berekenen van de belasting bij verschillende verdelingen in het verdeelscherm.

Doe eerst inkomstenbelasting, dan pas aangifte erfbelasting

Omdat de inkomstenbelasting die een overledene nog is verschuldigd een aftrekpost is voor de erfbelasting, kan beter eerst aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Blijkt uit de aangifte dat de overledene recht heeft op een teruggave, dan behoort dat bedrag tot de te verdelen erfenis.

Als je de termijn voor het indienen van de aangifte erfbelasting (8 maanden na het overlijden) niet haalt omdat je nog aangifte inkomstenbelasting moet doen, dan vraag je uitstel aangifte erfbelasting aan.

Om te voorkomen dat er door het uitstel belastingrente verschuldigd gaat worden, kun je verzoeken om een voorlopige aanslag. Omdat de Belastingdienst enige tijd nodig heeft om deze voorlopige aanslag op te leggen, kun je hem het beste maximaal 5 maanden na het overlijden aanvragen.

Geef het vermogen in het jaar van overlijden aan bij overledene

De peildatum voor box 3 is 1 januari van het jaar. In het jaar van overlijden moet voor de overledene het volle vermogen worden aangegeven. Daarover wordt evenveel belasting geheven als bij iemand die het hele jaar in leven is. De erfgenamen geven over dit jaar geen vermogen van de overledene aan in hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Dat komt in het volgende jaar.

Vul je eigen aangifte inkomstenbelasting in 

Erf je als langstlevende echtgenoot/partner alles en heb je daardoor een schuld aan je kinderen of de kinderen van je partner, dan moet je in box 3 alle geërfde zaken aangeven in de aangifte over het jaar na het overlijden. Je doet die aangifte dus pas 1 jaar of 2 na het overlijden.

De schuld aan de kinderen mag je in de aangifte niet aftrekken. De kinderen hoeven hun vordering niet aan te geven. 

Erf je niet alleen, maar heb je op 1 januari een aandeel in een onverdeelde erfenis? Bijvoorbeeld samen met je broer(s) en/of zus(sen)? Dan moet je je aandeel in de afzonderlijke zaken daarvan in jouw aangifte aangeven. Ook als je nog geen cent hebt ontvangen. 

Je mag de (geschatte) erfbelasting wel als schuld in box 3 opnemen. Dat heeft soms geen of maar weinig effect, want de eerste €3000 (fiscale partners €6000) aan schulden verminderen de inkomstenbelasting over je vermogen niet. Wij vinden die 'drempel' een erg oneerlijke regeling in dit geval.

Kijk kritisch naar de WOZ-waarde als je een huis erft

Je betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning(en) die je erft. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, loont bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking de moeite. Je kunt als erfgenaam bij de gemeente een nieuwe WOZ-waarde opvragen en hier vervolgens bezwaar tegen maken.

Als je de waarde in de beschikking €10.000 naar beneden weet te brengen, levert dat de erfgename een besparing op van maximaal €2000 (bij een erfenis van je ouders of partner) tot €4000 (bij een erfenis van een ander). Je mag kiezen of je in de aangifte erfbelasting de WOZ-waarde van het jaar van overlijden opneemt, of die van het jaar daarna. 

Let op: die waarde staat in de WOZ-beschikking die wordt verzonden in het jaar ná het jaar van het overlijden of in het daaropvolgende jaar.

Meer over erfbelasting:

Nieuw & interessant

 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikelen_depositogarantiestelsel
  Nieuws  |  8 nov.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.000

  Spaarders hoeven in 2018 over bedragen tot €30.000 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.000.
 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.