icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist aangifte inkomstenbelasting voor overledene

Het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan soms lastig zijn. Er komt veel kijken bij de aangifte die je na het overlijden nog moet doen voor de overledene. Met deze checklist willen we je op weg helpen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 januari 2019

Artikel belastingaangigte overledene

Kies een goed moment

Als je aangifte moet doen voor iemand die is overleden, heb je daarvoor de tijd tot 1 mei van het jaar na overlijden. De erfgenamen bepalen meestal onderling wie een volmacht krijgt om de financiële zaken af te wikkelen. Dit is meestal ook degene die de aangifte doet. Als je partner is overleden, dan is het goed om de aangifte tegelijk te doen met de je eigen aangifte. Daardoor kun je er nog voor kiezen om als fiscale partners gezamenlijk aangifte te doen.

Fiscaal partnerschap

In het jaar van overlijden van je partner mag je kiezen voor het hele jaar partnerschap, zodat je aftrekposten en het vermogen naar keuze kan verdelen. Dat kan voordeel geven, bijvoorbeeld een tariefsvoordeel. Maar het kan ook nadelig uitpakken omdat de drempels dan over het gezamenlijke inkomen worden berekend. Check de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap.

Helaas mag je deze aangifte niet digitaal indienen. Je moet de aangifte van de overledene doen op een F-biljet dat je aanvraagt bij de BelastingTelefoon Serviceteam Nabestaanden: 0800-2358354. Gevolg: de Belastingdienst helpt je niet met het berekenen van de belasting bij verschillende verdelingen in het verdeelscherm. Soms is het mogelijk om nog in te loggen met de DigiD van je overleden partner. In dat geval kun je nog wel digitale aangifte doen en gemakkelijker schuiven in het verdeelscherm.

Doe eerst inkomstenbelasting

Omdat de inkomstenbelasting die een overledene nog is verschuldigd een aftrekpost is voor de erfbelasting, kan beter eerst aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Blijkt uit de aangifte dat de overledene recht heeft op een teruggave, dan behoort dat bedrag tot de te verdelen erfenis.

Als je de termijn voor het indienen van de aangifte erfbelasting (8 maanden na het overlijden) niet haalt omdat je nog aangifte inkomstenbelasting moet doen, dan vraag je uitstel aangifte erfbelasting aan.

Je bent geen belastingrente verschuldigd als je de aangifte erfbelasting op tijd, dat wil zeggen binnen 8 maanden na het overlijden, indient en de fiscus de aangifte zonder correcties overneemt. Zie je aankomen dat je die 8 maanden niet haalt, dan kun je vragen om een voorlopige aanslag.

Geef het vermogen in het jaar van overlijden aan bij overledene

De peildatum voor box 3 is 1 januari van het jaar. In het jaar van overlijden moet voor de overledene het volle vermogen worden aangegeven. Daarover wordt evenveel belasting geheven als bij iemand die het hele jaar in leven is. De erfgenamen geven over dit jaar geen vermogen van de overledene aan in box 3 van hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Dat komt in het volgende jaar.

Eigen inkomstenbelasting invullen

Erf je als langstlevende echtgenoot/partner alles en heb je daardoor een schuld aan je kinderen of de kinderen van je partner, dan moet je in box 3 alle geërfde zaken aangeven in de aangifte over het jaar na het overlijden. Je doet die aangifte dus pas 1 jaar of 2 jaar na het overlijden.

De schuld aan de kinderen mag je in de aangifte niet aftrekken. De kinderen hoeven hun vordering niet aan te geven.

Erf je niet alleen, maar heb je op 1 januari een aandeel in een onverdeelde erfenis? Bijvoorbeeld samen met je broer(s) en/of zus(sen)? Dan moet je je aandeel in de afzonderlijke zaken daarvan in jouw aangifte aangeven. Ook als je nog geen cent hebt ontvangen.

Je mag de (geschatte) erfbelasting wel als schuld in box 3 opnemen. Dat heeft soms geen of maar weinig effect, want de eerste €3000 (fiscale partners €6000) aan schulden verminderen de inkomstenbelasting over je vermogen niet. Wij vinden die 'drempel' een oneerlijke regeling in dit geval.

In de aangifte inkomstenbelasting zijn uitvaartkosten niet aftrekbaar. 

De WOZ-waarde als je een huis erft

Je betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning(en) die je erft. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, loont bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking de moeite. Je kunt als erfgenaam bij de gemeente een nieuwe WOZ-waarde opvragen en hier vervolgens bezwaar tegen maken.

Als je de waarde in de beschikking €10.000 naar beneden weet te brengen, levert dat de erfgename een besparing op van maximaal €2000 (bij een erfenis van je ouders of partner) tot €4000 (bij een erfenis van een ander). Je mag kiezen of je in de aangifte erfbelasting de WOZ-waarde van het jaar van overlijden opneemt, of die van het jaar daarna.

Let op:

Die waarde staat in de WOZ-beschikking die wordt verzonden in het jaar ná het jaar van het overlijden of in het daaropvolgende jaar.

Lees meer over tips en voordelen van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Meer bij overlijden:

Nieuw & interessant

 • schade aan vakantiehuisje
  13 mei.

  Vakantiehuis en belastingen

  Let op bij de belastingaangifte. Een vakantiehuisje en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3 en de rente is niet aftrekbaar.
 • vermogende-bejaarde
  18 mrt.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrag

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  29 jan.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.