icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Checklist belastingaangifte voor jongeren

Als je scholier of student bent en je werkt daarnaast, is het slim om te kijken voor welke aftrekposten je in aanmerking komt met de belastingaangifte inkomstenbelasting. En of je misschien te veel belasting hebt betaald. Met deze checklist weet je waar je recht op hebt.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Belastingaagifte jongeren

Bijbaantje naast school of studie

Had je naast je school of studie een bijbaantje? Ga dan na 1 maart naar Mijn Belastingdienst voor de vooringevulde aangifte of vul de app Aangifte in. Als je baas te veel belasting heeft ingehouden, dan zie je als je klaar bent met het invullen in het aangifteprogramma dat je geld terugkrijgt. Je moet de aangifte daarvoor wel insturen.

Je kunt je baas ook vragen of hij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij je loonbetaling direct meer op je rekening gestort. Kijk eerst of je aan de voorwaarden voldoet.

Freelancen

Had je naast je studie freelancewerkzaamheden waarmee je meer dan €6000 verdiende, dan moet je misschien belasting betalen. Vul het aangifteprogramma van de belastingdienst in en stuur het voor 14 juli in als dat inderdaad het geval is. Je bent daartoe verplicht en loopt anders kans op een boete.

Krijg je studiefinanciering?

Zit je op het hbo of op de universiteit? En val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Je mag in 2017 dan een dikke €14.000 bruto bijverdienen want anders moet je studiefinanciering terugbetalen. Houd hier gedurende het jaar al rekening mee. Dreig je fors meer te gaan verdienen, zet dan je studiefinanciering stop en zet je studenten OV-chipkaart stop bij een ophaalautomaat. Dreig je nét iets meer te gaan verdienen, dan kan het slim zijn toch ietsje minder te werken. Extra werken levert dan per saldo niets op en kan je zelfs je hele studiefinanciering kosten.

Als je onder het nieuwe leenstelsel valt, mag je onbeperkt bijverdienen.

Stagevergoeding

Ook als je stage loopt en de stagevergoeding direct aan jou wordt uitbetaald, kun je misschien belasting terugvragen.

Aftrekpost studiekosten studiejaar 2014/2015 

Als je zelf je studiekosten betaalt, kun je voor het studiejaar 2014/2015 nog recht hebben op de aftrekpost voor studiekosten. Dat geldt ook als je van je ouders af en toe een schenking krijgt, waarvan je (onder andere) die studiekosten betaalt. Controleer of je recht hebt op de aftrekpost. Vanaf het studiejaar 2015/2016 bestaat geen recht meer op aftrek studiekosten.

Eerste baan

Als je na je opleiding met een baan begint, krijg je meestal belasting terug. Daarvoor moet je wel aangifte doen, het handigste met de vooringevulde aangifte. Die kun je downloaden vanaf 1 maart 2017.

Aftrekpost: reiskosten woon-werkverkeer

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je die kosten vergoed krijgt, vul dan het aangifteprogramma in als de afstand meer dan 10 kilometer is. Waarschijnlijk krijg je geld terug.

Toeslagen

Controleer of je recht hebt op toeslagen. Als je ouder bent dan 18 heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Misschien heb je ook recht op huurtoeslag. Heb je recht op een toeslag, vraag hem dan meteen aan. Inloggen moet met je DigiD.

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikelen_depositogarantiestelsel
  Nieuws  |  8 nov.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.000

  Spaarders hoeven in 2018 over bedragen tot €30.000 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.000.
 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.