icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor jongeren

Als je scholier of student bent en je werkt daarnaast, kan het lonen om aangifte te doen. Je kunt daarmee (een deel van) de belasting die je betaalt terugvragen. Misschien heb je ook nog recht op aftrekposten. Met deze checklist weet je waar je recht op hebt en hoe je dat binnenhaalt.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 januari 2019

Belastingaagifte jongeren

Belasting terugvragen voor bijbaan

Had je naast je school of studie een bijbaan of misschien wel verschillende baantjes? Ga dan naar Mijn Belastingdienst voor de vooringevulde aangifte of vul de app Aangifte 2018 in. Als je werkgever te veel belasting heeft ingehouden, dan zie je als je klaar bent met het invullen in de online aangifte of de app dat je geld terugkrijgt. Je moet de aangifte daarvoor wel insturen.

Heb je nog geen geld teruggevraagd over 2017? Dat kan nog steeds. Je kunt zelfs nog voor de jaren 2014, 2015 en 2016 je betaalde belasting terugkrijgen. Vul daarvoor de belastingaangifte in voor het jaar waarin je werkte.

Voor het ondertekenen van de belastingaangifte heb je een DigiD nodig. Heb je die nog niet, vraag dan een DigiD aan. Daarnaast moet je op zoek naar de jaaropgaven die je (digitaal) ontving van je werkgever, en je burgerservicenummer. Dat laatste vind je op je loonstrook, (brommer)rijbewijs of soms op je zorgverzekeringspasje.

Studenten- en scholierenregeling

Je kunt je werkgever ook vragen of hij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij je loonbetaling direct meer op je rekening gestort. Kijk eerst of je aan de voorwaarden voldoet.

Tip

Ook als je stage loopt en de stagevergoeding direct aan jou wordt uitbetaald, kun je misschien belasting terugvragen.

Aangifte bij freelancen

Had je naast je studie freelancewerkzaamheden waarmee je meer dan €6200 verdiende? Dan moet je misschien belasting betalen. Vul in Mijn Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting in en verstuur het voor 14 juli. De belastingaangifte is verplicht als je belasting moet betalen, ook als je geen bericht voor aangifte doen hebt gekregen. Als je te laat bent met je aangifte riskeer je een boete. Ben je al te laat, doe dan alsnog zo snel mogelijk aangifte. 

Bijverdienen naast je studie

Zit je op het hbo of op de universiteit? En val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Of zit je op het mbo? Dan mag je in 2019 €14.682 bruto bijverdienen. Verdien je meer, dan moet je studiefinanciering terugbetalen. Houd hier gedurende het jaar al rekening mee. Dreig je flink meer te gaan verdienen, zet dan je studiefinanciering stop bij DUO en zet je studenten OV-chipkaart stop bij een ophaalautomaat. Dreig je nét iets meer te gaan verdienen, dan kan het slim zijn toch ietsje minder te werken. Extra werken levert dan per saldo niets op en kan je zelfs je hele studiefinanciering kosten.

Als je onder het nieuwe leenstelsel valt en na 1 september 2015 bent begonnen aan je opleiding aan het hbo of de universiteit, mag je onbeperkt bijverdienen.

Studiefinanciering? Geen aftrek studiekosten 

Heb je recht op studiefinanciering (basisbeurs, lening, OV-kaart, prestatiebeurs)? Dan kun je je studiekosten helaas niet aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen recht op studiefinanciering? Dan mag je wel aardig wat kosten aftrekken, met een drempel van €250.

Overigens had je in het studiejaar 2014/2015 (en eerder) nog wel recht op de aftrekpost voor studiekosten, als je toen zelf je studiekosten betaalde. Dat geldt ook als je van je ouders af en toe een schenking kreeg, waarvan je (onder andere) die studiekosten betaalde. Controleer of je toen recht had op de aftrekpost en dien alsnog een aangifte in over 2014 en 2015.

Belastingteruggave bij eerste baan

Als je na je opleiding met een baan begint, krijg je meestal belasting terug. Daarvoor moet je wel aangifte doen, met de vooringevulde aangifte of de app. Die kun je downloaden vanaf 1 maart 2019. Had je naast je studie de laatste jaren een bijbaan? Dan ga je na de overstap naar je eerste baan veel meer verdienen. In zo’n geval kun je vaak met ‘middeling’ flinke bedragen aan betaalde belasting terug krijgen. Je moet er wel zelf om vragen bij de Belastingdienst.

Aftrekpost: reiskosten woon-werkverkeer

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je die kosten vergoed krijgt, vul dan de online aangifte in als de afstand meer dan 10 kilometer is. Waarschijnlijk krijg je geld terug.

Vraag toeslag aan voor studenten

Kijk of je recht hebt op toeslagen. Als je ouder bent dan 18 heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Misschien heb je ook recht op huurtoeslag. Heb je recht op een toeslag, dan kun je inloggen op Mijn Toeslagen via je DigiD.

Meer voor studenten:

Nieuw & interessant