icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor jongeren

Als je scholier of student bent en je werkt daarnaast, is het slim om te kijken of je (een deel van) de belasting die je betaalt kunt terugvragen. En of je misschien voor aftrekposten in aanmerking komt in de belastingaangifte inkomstenbelasting. Met deze checklist weet je waar je recht op hebt en hoe je dat regelt.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 september 2018

Belastingaagifte jongeren

Belasting terugvragen voor bijbaan

Had je naast je school of studie een bijbaantje? Ga dan naar Mijn Belastingdienst voor de vooringevulde aangifte of vul de app Aangifte 2017 in. Als je baas te veel belasting heeft ingehouden, dan zie je als je klaar bent met het invullen in het aangifteprogramma of de app dat je geld terugkrijgt. Je moet de aangifte daarvoor wel insturen.

Je kunt je baas ook vragen of hij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij je loonbetaling direct meer op je rekening gestort. Kijk eerst of je aan de voorwaarden voldoet.

Tip

Ook als je stage loopt en de stagevergoeding direct aan jou wordt uitbetaald, kun je misschien belasting terugvragen.

Aangifte bij freelancen

Had je naast je studie freelancewerkzaamheden waarmee je meer dan €6200 verdiende? Dan moet je misschien belasting betalen. Vul in Mijn Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting in en verstuur het voor 14 juli. De belastingaangifte is verplicht en als je te laat bent met je aangifte riskeer je een boete. Ben je al te laat, doe dan alsnog zo snel mogelijk aangifte. 

Let op bijverdienen naast je studie

Zit je op het hbo of op de universiteit? En val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Of zit je op het mbo? Dan mag je in 2018 een dikke €14.000 bruto bijverdienen. Verdien je meer, dan moet je studiefinanciering terugbetalen. Houd hier gedurende het jaar al rekening mee. Dreig je fors meer te gaan verdienen, zet dan je studiefinanciering stop bij DUO en zet je studenten OV-chipkaart stop bij een ophaalautomaat. Dreig je nét iets meer te gaan verdienen, dan kan het slim zijn toch ietsje minder te werken. Extra werken levert dan per saldo niets op en kan je zelfs je hele studiefinanciering kosten.

Als je onder het nieuwe leenstelsel valt en na 1 september 2015 bent begonnen aan je opleiding aan het hbo of de universiteit, mag je onbeperkt bijverdienen.

Aftrekpost studiekosten 

Vanaf het studiejaar 2015/2016 bestaat geen recht meer op aftrek studiekosten in de aangifte. Je kunt voor het studiejaar 2014/2015 (en eerder) nog recht hebben op de aftrekpost voor studiekosten, als je toen zelf je studiekosten betaalde. Dat geldt ook als je van je ouders af en toe een schenking kreeg, waarvan je (onder andere) die studiekosten betaalde. Controleer of je toen recht had op de aftrekpost en dien alsnog een aangifte in over 2014 en 2015 (en wellicht eerder).

Belastingteruggave bij eerste baan

Als je na je opleiding met een baan begint, krijg je meestal belasting terug. Daarvoor moet je wel aangifte doen, met de vooringevulde aangifte of de app. Die kun je downloaden vanaf 1 maart 2018. Had je naast je studie de laatste jaren een bijbaan? Dan ga je na de overstap naar je eerste baan veel meer verdienen. In zo’n geval kun je vaak met ‘middeling’ grote bedragen aan betaalde belasting terug krijgen. Je moet er wel zelf om vragen bij de Belastingdienst.

Aftrekpost: reiskosten woon-werkverkeer

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je die kosten vergoed krijgt, vul dan het aangifteprogramma in Mijn Belastingdienst als de afstand meer dan 10 kilometer is. Waarschijnlijk krijg je geld terug.

Vraag toeslag aan voor studenten

Kijk of je recht hebt op toeslagen. Als je ouder bent dan 18 heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Misschien heb je ook recht op huurtoeslag. Heb je recht op een toeslag, dan kun je inloggen op Mijn Toeslagen via je DigiD.

Meer voor studenten:

Nieuw & interessant

 • BTW
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen 2019

  In 2019 veranderen er veel belastingregels ingrijpend. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.
 • Eigen woning 2
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen eigen woning

  In 2019 veranderen er veel belastingregels rondom de eigen woning ingrijpend. Welke gevolgen heeft dit voor jouw situatie?
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders moeten volgend jaar vaak meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.