icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor jongeren

Als je scholier of student bent en je werkt daarnaast, is het slim om te kijken of je (een deel van) de belasting die je betaalt kunt terugvragen. En of je misschien voor aftrekposten in aanmerking komt in de belastingaangifte inkomstenbelasting. Met deze checklist weet je waar je recht op hebt en hoe je dat regelt.
Nelleke Rookmaaker
Nelleke Rookmaaker

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  7 februari 2018

Belastingaagifte jongeren

Belasting terugvragen voor bijbaan

Had je naast je school of studie een bijbaantje? Ga dan na 1 maart naar Mijn Belastingdienst voor de vooringevulde aangifte of vul de app Aangifte 2017 in. Als je baas te veel belasting heeft ingehouden, dan zie je als je klaar bent met het invullen in het aangifteprogramma of de app dat je geld terugkrijgt. Je moet de aangifte daarvoor wel insturen.

Je kunt je baas ook vragen of hij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij je loonbetaling direct meer op je rekening gestort. Kijk eerst of je aan de voorwaarden voldoet.

Tip

Ook als je stage loopt en de stagevergoeding direct aan jou wordt uitbetaald, kun je misschien belasting terugvragen.

Aangifte bij freelancen

Had je naast je studie freelancewerkzaamheden waarmee je meer dan €6200 verdiende? Dan moet je misschien belasting betalen. Vul in Mijn Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting in en verstuur het voor 14 juli. De belastingaangifte is verplicht en als je te laat bent met je aangifte riskeer je een boete.

Let op bijverdienen naast je studie

Zit je op het hbo of op de universiteit? En val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Of zit je op het mbo? Dan mag je in 2018 een dikke €14.000 bruto bijverdienen. Verdien je meer, dan moet je studiefinanciering terugbetalen. Houd hier gedurende het jaar al rekening mee. Dreig je fors meer te gaan verdienen, zet dan je studiefinanciering stop bij DUO en zet je studenten OV-chipkaart stop bij een ophaalautomaat. Dreig je nét iets meer te gaan verdienen, dan kan het slim zijn toch ietsje minder te werken. Extra werken levert dan per saldo niets op en kan je zelfs je hele studiefinanciering kosten.

Als je onder het nieuwe leenstelsel valt en na 1 september 2015 bent begonnen aan je opleiding aan het hbo of de universiteit, mag je onbeperkt bijverdienen.

Aftrekpost studiekosten studiejaar 2014/2015 

Als je zelf je studiekosten betaalt, kun je voor het studiejaar 2014/2015 nog recht hebben op de aftrekpost voor studiekosten. Dat geldt ook als je van je ouders af en toe een schenking krijgt, waarvan je (onder andere) die studiekosten betaalt. Controleer of je recht hebt op de aftrekpost. Vanaf het studiejaar 2015/2016 bestaat geen recht meer op aftrek studiekosten.

Belastingteruggave bij eerste baan

Als je na je opleiding met een baan begint, krijg je meestal belasting terug. Daarvoor moet je wel aangifte doen, met de vooringevulde aangifte of de app. Die kun je downloaden vanaf 1 maart 2018. Had je naast je studie de laatste jaren een bijbaan? Dan ga je na de overstap naar je eerste baan veel meer verdienen. In zo’n geval kun je vaak met ‘middeling’ grote bedragen aan betaalde belasting terug krijgen. Je moet er wel zelf om vragen bij de Belastingdienst.

Aftrekpost: reiskosten woon-werkverkeer

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je die kosten vergoed krijgt, vul dan het aangifteprogramma in Mijn Belastingdienst als de afstand meer dan 10 kilometer is. Waarschijnlijk krijg je geld terug.

Vraag toeslag aan voor studenten

Kijk of je recht hebt op toeslagen. Als je ouder bent dan 18 heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Misschien heb je ook recht op huurtoeslag. Heb je recht op een toeslag, dan kun je inloggen op Mijn Toeslagen via je DigiD.

Meer voor studenten:

Nieuw & interessant

 • rendementsheffing
  10 apr.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.
 • belastingdienst-telefoon
  Nieuws  |  27 mrt.

  Weer onvoldoende voor BelastingTelefoon

  De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond. Na onderzoek rond de jaarwisseling (4,8) kreeg het een herhaalonderzoek in maart. Cijfer: 5,4. Ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  27 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  28 mrt.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte over 2017.