icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Latrelatie en gevolgen belastingaangifte

Met een latrelatie kun je ook trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat levert soms een belastingvoordeel op en soms een voordeel. Bijvoorbeeld als je allebei hypotheekrente aftrekt. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:27 november 2024

Belastingaangifte_Lat-relatie_1

De wet erkent een latrelatie niet

Partners die wel een relatie hebben, maar niet onder 1 dak wonen, hebben een latrelatie. De wet erkent deze relatievorm niet. Maar latters kunnen wel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

De wet kent geen samenwoonplicht na een huwelijk of geregistreerd partnerschap. En daarom gelden dezelfde regels als voor gehuwden onder 1 dak. Maar deze keuze heeft ook gevolgen voor je belastingaangifte.

 

 

Fiscaal partnerschap 

Partners die trouwen, zijn fiscaal partner van elkaar. De gewone regels van het fiscale partnerschap gelden dan. Samen aangifte doen is niet verplicht, maar de Belastingdienst ziet jullie aangifte wel als 1 geheel. En vraagt bij aparte aangiften bijvoorbeeld naar het inkomen en vermogen, de zorgkosten en de giften van beide partners. Samen aangifte doen is daarom vaak gemakkelijker.

Belastingnadeel hypotheekrenteaftrek 

Het fiscale partnerschap heeft de grootste gevolgen voor de eigen woning. De wet gaat er van uit dat je maar 1 hoofdverblijf hebt, ondanks dat jullie ieder een eigen woning hebben. Dit is niet altijd een probleem. Hebben jullie beide of 1 van beiden een huurwoning? Dan speelt dit nadeel niet. De eventuele koopwoning geef je aan als hoofdverblijf en je de hypotheekrente af blijven trekken. Een huurwoning geef je niet aan in je aangifte.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen