icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Grasmaaier kopen: waar let je op?

Grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt je het best even voorbereiden voordat je er een koopt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot je gazon is, en of je een grasmaaier nodig hebt met een snoer, accu of een benzinemotor.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe groot is je gazon?

Het eerste dat je moet weten als je een grasmaaier gaat kopen is hoe groot je gazon ongeveer is. Dat bepaalt voor een groot deel je keuze voor een grasmaaier.

 • Is je gazon niet al te groot? (tot 200 m2) Dan heb je wellicht genoeg aan een kleine, goedkope en zuinige handmaaier
 • Is je gazon groter, of wil je geen handmaaier? Dan wordt een maaier met een snoer interessant. De maaibreedte van de maaier bepaalt hoe veel je in één keer maait. Voor grotere gazonnen is een bredere maaier aan te raden. 
 • Heb je een enorm gazon van honderden vierkante meters? Dan loop je tegen het probleem aan dat je met een verlengsnoer niet makkelijk meer overal kan komen. Dan wordt een accumaaier of een benzinemaaier interessant. De grasmaaier wordt dan wel snel een stuk duurder.
Koopadvies_channel2_allemaaiers

2
Snoer, accu of benzine?

De 'typische' grasmaaier is de cirkelmaaier met wielen. Deze zijn verkrijgbaar met een snoer, een accu- of een benzinemotor. 

Als het mogelijk is je hele gazon te bereiken met een verlengsnoer, dan is een maaier met snoer verreweg de goedkoopste optie. Maar accumaaiers worden steeds goedkoper en interessanter. Maaiers met een accu- of benzinemotor zijn vooral bedoeld voor grotere gazons en daarom vaak ook krachtiger en duurder, maar er zijn ook kleinere accumaaiers. 

De accu van een accumaaier kun je bij veel merken ook gebruiken voor ander accugereedschap zoals heggenscharen of kettingzagen. Die kun je dan zonder accu kopen.

Lees meer over snoer, accu of benzine

 

 

 

 

 

3
Soorten grasmaaiers

 • Koopadvies_channel2_handmaaier

  Handmaaier

  Een handgrasmaaier is simpel, goedkoop, neemt weinig ruimte in en gebruikt geen stroom. Handmaaiers zijn geschikt voor gazons tot 200 m2.

  Bekijk alle handmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_cirkelmaaier

  Cirkelmaaier

  De ‘typische’ grasmaaier herken je aan de vier wielen en messen die in een cirkel draaien. Hij is te koop in vele soorten en maten, met of zonder een snoer, met een accu of op benzine werkend.

  ​Bekijk alle cirkelmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zweefmaaier

  Zweefmaaier

  Zweefmaaiers zweven op een kussen van lucht waardoor je er makkelijk mee kunt manoeuvreren. Ze zijn vrijwel altijd elektrisch aangedreven. Ze zijn vooral geschikt voor kleine gazons of gazons met afwijkende vormen.

  We hebben geen zweefmaaiers getest.

 • Koopadvies_channel2_robotmaaier

  Robotmaaier

  Een robotmaaier stel je één keer in en daarna maait hij uit zichzelf regelmatig je gazon. Klinkt makkelijk, maar het is een gedoe om alles goed in te stellen en ze zijn nog erg duur. Onderaan deze pagina vind je meer kooptips over robotgrasmaaiers.

  ​Bekijk alle robotmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zitmaaier

  Zitmaaier

  Voor hele grote gazons zijn er zitmaaiers. Maaien is comfortabel en gaat gemakkelijk. Maar een zitmaaier heeft ook veel nadelen, te beginnen met de prijs en het formaat.

  We hebben geen zitmaaiers getest.

4
Handige extra functies

5
Waar koop je een grasmaaier?

Grasmaaiers koop je online, bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of bij een speciaalzaak voor tuingereedschap. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten is er maar een beperkte keus. Met name de zwaardere apparaten vind je hier niet. Sommige merken tuingereedschap, zoals Stihl, vind je alleen bij speciaalzaken.

Als je een beroep wil doen op de garantie, moet je altijd contact opnemen met de winkel waar je iets gekocht hebt. Het is daarom goed om even stil te staan bij de vraag waar je je grasmaaier koopt.

Lees ook: De goedkoopste winkels voor tuinartikelen

Koopadvies_channel5-NW

6
Robotgrasmaaiers: voor- en nadelen

 • Als je een groot gazon hebt, en vaak moet maaien, kun je een robotgrasmaaier overwegen. Het idee is dat je een robotmaaier één keer instelt, en dat hij dan uit zichzelf het gras gaat maaien. Elke dag, als je dat wilt. En dat is niet alleen makkelijk: Het is ook goed voor je gazon. Want vaker maaien is beter. 

  Een robotmaaier maait je gras elke keer in een ander willekeurig patroon, wat ook weer beter is voor je gazon, omdat er dan geen zichtbare banen in je gazon komen. Het bedienen van de maaier doe je meestal op het apparaat zelf, maar soms ook via een app.

  Klinkt goed, maar in de praktijk zijn er ook veel nadelen:

  • Hoge prijs: robotmaaiers zijn nog steeds schreeuwend duur. Ze beginnen bij ongeveer €800, maar je betaalt al snel €1200. Als je bedenkt dat voor de meeste Nederlandendse gazons een normale grasmaaier met een snoer, van maximaal €250, prima geschikt is, dan is het prijsverschil enorm.
  • Het kost veel tijd om een robotgrasmaaier te installeren. Robotmaaiers werken met een begrenzingssysteem: een elekticiteitsgeleidende draad, die je in een lus rondom de grenzen van je gazon ingraaft, en aan 2 kanten aansluit op het basisstation, de thuisbasis van de robot waarin hij wordt opgeladen. Door de begrenzingsdraad weet de maaier waar je gazon ophoudt. 
  • Ook na installatie zijn robotmaaiers niet onderhoudsvrij. Als de begrenzingsdraad breekt, werkt het niet meer en moet je de begrenzing herstellen. 
   Daarnaast heeft de maaier zelf ook onderhoud nodig. Je moet grasresten aan de onderkant regelmatig verwijderen, en de messen moet je slijpen of vervangen.
   De maaier mag ook niet buiten blijven staan als het vriest, want dat is slecht voor de accu. De accu zorgt ook voor een beperkte levensduur.

  ​Bekijk alle robotmaaiers

   

7
Kooptips robotgrasmaaiers

Robotmaaiers zijn er nog niet voor iedereen. Dat komt met name door de hoge prijs, maar je moet ook een beetje handig zijn om alles werkend te krijgen. Als dat allemaal geen probleem is, dan kun je er wel vanuit gaan dat je met een robotmaaier met minder moeite een beter gazon krijgt. Als je er een overweegt te kopen, nog twee tips:

 • Let goed op de verschillen tussen maaiers van één merk. Niet zelden zijn de verschillen minimaal. Als er op de doos staat dat je met de ene een gazon van 1000 m2 kunt maaien, en met de andere 1200 m2, dan betekent dit in sommige gevallen dat er alleen maar iets meer begrenzingsdraad in de doos zit. Die draad kun je ook los kopen, of vervangen door normaal elektriciteitsdraad.
 • Robotmaaiers zijn volop in ontwikkeling en de (wereldwijde) vraag is (nog) groot. Het is te verwachten dat robotmaaiers de komende jaren een stuk goedkoper gaan worden. Wij testten robotmaaiers voor het laatst in 2016. Sindsdien zijn er veel robotmaaiers bedoeld voor kleine (stads)tuinen op de markt gekomen.

Bekijk alle robotmaaiers

testfoto-robograsmaaiers-2

Test grasmaaiers

Hulp nodig of vragen?

Welke soort grasmaaier kun je het best kopen? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum