icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Grasmaaier kopen: waar let je op?

Grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt je het best even voorbereiden als je een maaimachine gaat kopen. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot je gazon is, en of je een elektrische grasmaaier nodig hebt met een snoer of accu of een benzine grasmaaier.

1

Hoe groot is je gazon?

De grootte van je gazon bepaalt voor een groot deel de keuze voor een grasmaaier.

Kleiner dan 100 m2

Dan heb je wellicht genoeg aan een kleine, goedkope handgrasmaaier

Groter dan 100 m2, of liever geen handgrasmaaier?

Dan zijn er elektrische maaimachine met een snoer. De maaibreedte van de grasmaaier bepaalt hoe veel je in 1 strook maait. Kies een bredere voor een groot gazon. 

Honderden vierkante meters groot

Dan kom je met een snoer vaak niet meer overal goed bij. Kies voor een accu-grasmaaier of een benzine grasmaaier. De grasmaaier is dan wel een stuk duurder.

Bij robotmaaiers wordt de aanbevolen en/of maximale gazongrootte vermeld. Kies hem niet te groot, want voor een grotere oppervlakte krijg je meestal geen krachtigere maaier

Gebruikstips_omgaanmetmaaiafval

2

Snoer, accu of benzine?

Kun je het hele gazon bereiken met een verlengsnoer? Dan is een elektrische gazonmaaier met snoer verreweg de goedkoopste optie.

Maar accu-grasmaaiers worden steeds goedkoper en interessanter. Grasmaaiers met een accu- of benzinemotor zijn vooral bedoeld voor grotere gazons. Daarom zijn ze vaak ook krachtiger en duurder. Maar er zijn ook kleinere accu-grasmaaiers.

De accu van een accumaaier kun je bij veel merken ook gebruiken voor ander accugereedschap zoals heggenscharen of kettingzagen. Die kun je dan zonder accu kopen.

Artikel_snoeraccuofbenzine

3

Soorten grasmaaiers

Koopadvies_channel2_handmaaier

Handgrasmaaier

Een handgrasmaaier is simpel, goedkoop, neemt weinig ruimte in en gebruikt geen stroom. Ze zijn geschikt voor gazons tot 100 m2.

Bekijk alle handgrasmaaiers

 

Koopadvies_channel2_cirkelmaaier

Cirkelmaaier

De ‘typische’ grasmaaier heeft 4 wielen en messen die in een cirkel draaien. Ze zijn er in veel soorten en maten. Met een snoer, accu of bezinemotor.

​Bekijk alle cirkelmaaiers

 

Koopadvies_channel2_robotmaaier

Robotmaaier

Een robotmaaier stel je 1 keer in. Daarna maait hij zelf je gazon. Vaak bedien je hem met een app. Makkelijk, maar duur en instellen kan lastig zijn.

​Bekijk alle robotmaaiers

Koopadvies_channel2_zitmaaier

Andere maaiers

Er zijn nog veel meer grasmaaiers. Zoals zitmaaiers voor hele grote gazons. Of grasmaaiers met een wals, waarmee je het gras platdrukt. Deze testen we niet.

4

Handige extra functies

Mulchen

Grasmaaiers met een mulchfunctie maken het maaiafval extra klein, en laten het op het gazon achter als voedingsstof. Goed voor je gazon, en je produceert minder tuinafval. Een aanrader. Maar let op. Soms moet je, om te mulchen, een extra hulpstuk bij je grasmaaier kopen.

Opvangbak

De meeste maaiers worden geleverd met een opvangbak voor het grasafval. Hoe groter die bak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Bij maaiers zonder afvalbak én zonder mulchfunctie moet je het grasafval wegharken.

Maaihoogte instellen

Bij cirkelmaaiers kun je vaak de maaihoogte instellen. Dat is handig als je je gazon niet elke week maait. Het is niet goed voor je gazon om in één keer te veel weg te maaien.

Zelfrijdend

Duurdere (benzine)maaiers hebben soms nog een interessant extraatje. Ze kunnen zelf rijden, zodat je niet hoeft te duwen. 

Video: kooptips grasmaaiers

5

Robotmaaier kopen: 4 tips

Robotmaaiers worden steeds goedkoper. Je hebt inmiddels al een goede voor rond de €800. 

Neem de tijd

Een robotmaaier installatie kost tijd. Een robotmaaier werkt door het herkennen van een begrenzingsdraad, die je moet uitzetten om het gazon. 

Koop hem niet te groot

Een merk verkoopt vaak verschillende varianten maaiers voor verschillende gazongroottes. Je verwacht dat een maaier voor een gazon van 1000 m² krachtiger is dan eentje voor 500 m². En dat de accu groter is.

Maar vaak is dat niet zo. De maaier is exact hetzelfde, maar in de doos zit meer begrenzingsdraad. Of de software van de maaier is begrensd. 

Smartphone-app is handig

Een smartphone-app is handig, maar niet essentieel. Bij veel robotmaaiers biedt de app niet meer opties dan het menu op de maaier. En omdat de verbinding meestal werkt met bluetooth moet je er ook nog eens dichtbij staan. 

Nuttige extra's

De meeste robotmaaiers zijn met een alarm en/of pincode beveiligd tegen diefstal. Daarnaast hebben ze vaak een regensensor die voorkomt dat ze er in de regen op uit gaan. 

 

Video: hoe testen we robotgrasmaaiers?

6

Waar koop je een grasmaaier?

Een grasmaaier kopen kan online, bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of bij een speciaalzaak voor tuingereedschap. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten is er maar een beperkte keus. Met name de zwaardere apparaten vind je hier niet. Sommige merken tuingereedschap, zoals Stihl, vind je alleen bij speciaalzaken.

Als je een beroep wil doen op de garantie, moet je altijd contact opnemen met de winkel waar je iets gekocht hebt. Het is daarom goed om even stil te staan bij de vraag waar je je grasmaaier koopt.

Koopadvies_channel5-NW

7

Maak de juiste keuze

Wil je weten welke grasmaaier het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je na een paar vragen de juiste grasmaaier.

Help mij kiezen

Koopadvies_channel2_allemaaiers

Test grasmaaiers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun grasmaaier? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum