icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Wil je een koffiezetapparaat kopen om filterkoffie mee te zetten, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Ga je voor een traditioneel koffiezetapparaat of voor eentje voor koffiepads? Kun je beter eentje met een glazen kan of thermoskan kopen? Waar kan ik nog meer op letten? Wij leggen uit wat de verschillen zijn en waar je op kunt letten in de winkel.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Koffiefilter of koffiepad

 • Wil je filterkoffie, dan kun je kiezen voor een apparaat voor traditionele koffiefilters of eentje voor koffiepads. De koffie verschilt in smaak en is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. 

  Filterkoffiezetapparaat

  Bij een filterkoffiezetapparaat doe je gemalen koffie in een filter. De sterkte van de koffie wordt beïnvloed door de verhouding van water en koffie.

  Met de meeste apparaten kun je prima koffie zetten. De grootste verschillen zitten 'm in de functies en gebruiksgemak. Voordeel van een filterkoffiezetapparaat is dat je grotere hoeveelheden koffie tegelijk kunt zetten. 

  Vergelijk koffiezetapparaten in onze vergelijker of kijk direct wat De Beste koffiezetapparaten zijn. 

  Koffiepadapparaat

  Dit systeem werkt met pads, koffie die al in een filter zit, voornamelijk bekend van de Senseo apparaten van Philips. Met één pad zet je één kopje koffie. Omdat je maximaal 2 kopjes tegelijk kunt zetten, is dit apparaat minder geschikt als je grotere hoeveelheden koffie wilt kunnen zetten. 

  De koffiepads geven een schuimlaag op de koffie. De grootste verschillen in smaak zitten 'm in de keuze voor de koffiepad. De apparaten verschillen onderling enigzins in functies, capaciteit en gebruiksgemak. 

  Bekijk de test van 4 Senseo-apparaten of de test koffiepads

  Toch liever espresso?

  Met filterkoffie druppelt het water langzaam op de koffie en door het filter. Dit zorgt voor een bittere, iets gebrande koffiesmaak. Een espresso ontstaat doordat water onder hoge druk door de koffie wordt geperst. De smaak is daardoor milder én er ontstaat een cremalaag.

  Houd je meer van espresso? Kies dan voor een espressoapparaat.

2
Glazen kan of thermoskan

Bij filterkoffiezetapparaten heb je de keuze uit een glazen kan of thermoskan. 

Glazen kan

Koffiezetapparaten met een glazen kan worden verreweg het meest verkocht. De apparaten zijn dan ook vaak goedkoper dan met een thermoskan. Een glazen kan werkt prima als je de koffie binnen korte tijd opdrinkt.

Een warmhoudplaatje houdt de koffie in de glazen kan wel even warm, maar alleen van onderaf. Bovendien kost het energie om het apparaat aan te laten staan. Heb je een losse thermoskan, dan is het een optie om de koffie daar in warm te houden.

Vergelijk koffiezetapparaten met glazen kan

Thermoskan

Bij een koffiezetapparaat met thermoskan, druppelt de koffie rechtstreeks in de thermoskan. Vaak zijn deze modellen wat duurder dan met een glazen kan. De koffie blijft langer warm in de kan. Het scheelt ook energiekosten, omdat er geen warmhoudplaatje nodig is. Het is ook handig dat je de koffie in de kan kunt meenemen. 

Vergelijk koffiezetapparaten met thermoskan

3
Handige functies en eigenschappen

 • Capaciteit waterreservoir: Je kunt checken hoeveel kopjes je tegelijk kunt zetten. Maar omdat de hoeveelheid koffie per kopje niet bij alle apparaten gelijk is, kun je beter nog naar de capaciteit van het waterreservoir kijken om de koffiehoeveelheid te vergelijken.  
 • Uitneembaar waterreservoir: Dit is handig, omdat je het zo kunt vullen onder de kraan. Als het waterreservoir vast zit, dan zul je moeten vullen met de kan. 
 • Aroma-regelingHiermee kun je de sterkte van de koffie instellen bepalen. Toch blijkt uit onze test dat er vaak weinig verschil in smaak te proeven is. Je kunt de smaak sterker beinvloeden door te variëren in soorten koffie en hoeveelheid water. 
 • Druppelstop: Dit zorgt ervoor dat er geen druppels op de plaat vallen als je de kan wegneemt.
 • Timer: Hiermee kun je het apparaat zo instellen dat de koffie op een later moment gaat lopen. 
 • Zwenkfilter: Hierbij zwenkt de koffiefilterhouder opzij. Dit is makkelijker vullen. Ook kan het handig zijn als er bijvoorbeeld een plankje boven het apparaat hangt. Bij een andere filterhouder klap je de bovenkant namelijk omhoog. 
 • Ingebouwde koffiemolenEen enkel koffiezetapparaat heeft dit. De koffiebonen worden zo rechtstreeks in de machine gemalen.

Vergelijk koffiezetapparaten op deze eigenschappen in de vergelijker. 

Koopadvies_channel3

4
Wat zegt de prijs?

Gemiddeld kost een koffiezetapparaat tussen €30 tot €80. Maar prijzen boven de €100 zie je ook regelmatig. Een padapparaat voor gewone koffie is verkrijgbaar vanaf €60.

In gebruik is een gewoon koffiezetapparaat verreweg het goedkoopst. De koffie kost per kopje maar zo'n €0,03, zelfs als je de bonen vers maalt. De kosten van een kopje uit een padapparaat zijn hoger. Dit varieert van twee- tot driemaal zoveel als filterkoffie.

Koopadvies_channel5_NW

Uitslag test koffiezetapparaten

Hulp nodig of vragen?

Is er een winkel waar ik het apparaat eerst kan testen? En is koffie, gezet met verse gemalen bonen nou echt lekkerder? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

 

Bekijk het forum