icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Wil je een apparaat kopen waarmee je filterkoffie zet, dan kun je op een aantal dingen letten. Kies je voor een traditioneel koffiezetapparaat of voor een Senseo? En kies je voor een glazen kan of thermoskan? Hier kun je allemaal op letten in de winkel. 

1

Koffiezetapparaat of Senseo

Als je filterkoffie wilt drinken, kun je kiezen uit een traditioneel koffiezetapparaat met koffiefilters of een Senseo-apparaat met koffiepads. Naast de persoonlijke voorkeur voor de smaak, zijn er een aantal belangrijke verschillen. 

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat werkt met een filter met gemalen koffiebonen. De verhouding koffie en water bepaalt de sterkte.

De meeste apparaten zetten goede kwaliteit filterkoffie. De apparaten verschillen het meest in de functies die erop zitten. Met een filterkoffiezetapparaat zet je eenvoudig grotere hoeveelheden koffie tegelijk. En deze kun je vervolgens warmhouden. Ideaal voor een grotere groep mensen. 

Vergelijk koffiezetapparaten in onze vergelijker of kijk direct wat De Beste koffiezetapparaten zijn. 

Senseo

Een Philips Senseo-apparaat werkt met koffiepads, waarmee je met 1 pad 1 kop koffie zet. Je zet maximaal 2 kopjes tegelijk, wat erg snel gaat. Wil je meer koffie zetten, dan is een Senseo machine minder geschikt. 

De koffiepads geven een schuimlaag op de koffie, anders dan filterkoffie. Senseo-apparaten verschillen weinig in de smaak van de koffie. De grootste verschillen zitten hem in de functies, capaciteit en gebruiksgemak. 

Lees waar je op kunt letten als je een Senseo-apparaat wilt kopen. 

Bekijk de testresultaten van verschillende Senseo-modellen in de vergelijker. Of bekijk de test koffiepads

Toch liever espresso?

Filterkoffie heeft een bittere, iets gebrande koffiesmaak. De smaak van een espresso is milder én espresso heeft een crema-laag. Heeft dat je voorkeur, kies dan voor een espressomachine.

Video: kooptips koffiezetapparaten

2

Glazen kan of thermoskan

Ga je voor een traditioneel koffiezetapparaat, kies dan voor een glazen kan of thermoskan. 

Glazen kan

Koffiezetapparaten met een glazen kan worden verreweg het meest verkocht. Vaak zijn ze goedkoper dan de variant met thermoskan. De apparaten die de grootste hoeveelheid koffie kunnen zetten, hebben ook een glazen kan.

De glazen kan staat op een warmhoudplaatje, dat de koffie nog tot maximaal 40 minuten warm houdt. Daarna slaat het apparaat automatisch uit. De koffie wordt hierdoor wel bitterder. Het kost ook iets meer energie dan een apparaat zónder warmhoudplaatje.

Vergelijk koffiezetapparaten met glazen kan

Thermoskan

Koffiezetapparaten met thermoskan zijn vaak duurder dan die met een glazen kan. Meestal kan er net wat minder koffie in. Je kunt de koffie langer warmhouden dan de 40 minuten bij een glazen kan. En je verbruikt daarbij geen extra energie. 

Je kunt de koffie in een thermoskan gemakkelijk meenemen. 

Een volle thermoskan is na 4 uur zo'n 15 graden in temperatuur gedaald. Maar vaak bewaar je slechts een beetje koffie in de thermoskan. Meestal is dat na 2 uur te veel afgekoeld.

Vergelijk koffiezetapparaten met thermoskan

Tip: Combineer het beste van een glazen kan en thermoskan. Schenk de versgezette koffie uit een glazen kan over in een aparte thermoskan en schakel het apparaat uit. 

Glazen kan of thermoskan

3

Geschikt waterreservoir

Aantal kopjes

Kijk voor de beste vergelijking naar het aantal liter van het waterreservoir. De grote en kleine kopjesmaten die worden aangegeven, kunnen van elkaar verschillen.

Een groot kopje is zo’n 125 ml. Dat is iets meer dan het kleine, ouderwetse koffiekopje, maar nog geen mok vol. Er gaan gemiddeld zo'n 10 kopjes uit een volle pot. Maar er zijn ook compacte modelletjes voor 2 koppen tot aan hele grote apparaten voor wel 14 koppen. 

Vergelijk grote koffiezetapparaten of juist koffiezetapparaten met een kleine koffiekan.

Waterpeil-markering

Check of je duidelijk de hoeveelheid water op het waterreservoir kunt zien. Vaak zie je de markering vanaf de buitenkant, maar soms kun je het pas zien als je het waterreservoir opent.  

Uitneembaar waterreservoir

Het is handig als je het waterreservoir uit het apparaat kunt halen. Dit reservoir vul je  makkelijk onder de kraan en maak je eenvoudig schoon.  

Vergelijk koffiezetapparaten met een uitneembaar waterreservoir

4

Handige functies

  • Timer: In te stellen om op een later gewenst moment verse koffie te zetten.  
  • Aroma-regelaar: Met zo’n regelaar of ‘aroma-selector’ kies je voor een milde of sterk aromatische koffie. Het beïnvloedt de smaak van de koffie enigszins. Maar het is effectiever om zelf de verhouding koffie en water aan te passen.
  • Zwenkfilter: Hierbij zwenkt de koffiefilterhouder opzij. Dit is makkelijker vullen. Als je boven het apparaat geen ruimte hebt, is het ook handig. Het alternatief is namelijk dat je de bovenkant omhoog klapt. 
  • Ingebouwde koffiemolen: Een enkel koffiezetapparaat heeft een ingebouwde bonenmaler, waarbij de versgemalen koffiebonen meteen worden gebruikt voor de filterkoffie.

Vaak wordt geadverteerd met een druppelstop of ‘auto-off’. Maar vrijwel alle apparaten hebben dit.

  • Druppelstop: Dit zorgt ervoor dat er geen koffie op de plaat drupt als je de kan wegneemt.
  • Auto-off: Alle koffiezetapparaten slaan verplicht af na maximaal 40 minuten. Bij een heel enkel model kun je vooraf instellen dat hij langer aan blijft.

Vergelijk koffiezetapparaten op deze handige opties. 

Koopadvies_channel3

5

Wat zegt de prijs?

Een koffiezetapparaat kost gemiddeld zo’n €70, uiteenlopend van €20 tot boven de €200. Een goed koffiezetapparaat hoeft niet duur te zijn. Die heb je al voor zo’n €40. De slechtste modellen zijn wel ook de goedkoopste. 

  • Een apparaat met thermoskan is duurder dan het vergelijkbare model met glazen kan.
  • Koffiezetapparaten met een ingebouwde koffiemolen zijn duurder.
  • Modellen (ruim) boven de €100 hebben voornamelijk een bijzonder design. Bijvoorbeeld een retro-look, zoals Moccamaster of Smeg. Of een ontwerp waarbij het waterreservoir boven het filter is geplaatst, zoals de De'Longhi Clessidra.   

Filterkoffie zetten met gemalen koffiebonen is verreweg het goedkoopst. Een kopje koffie kost maar een paar cent, terwijl koffiecupjes of koffiepads een stuk duurder zijn.

Vergelijk koffiezetapparaten op prijs en kwaliteit.

Koopadvies_channel5_NW

6

Maak de juiste keuze

Keuzehulp koffiezetapparaten

Wil je weten welk koffiezetapparaat het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen het juiste koffiezetapparaat. 

Help mij kiezen

Uitslag test koffiezetapparaten

Hulp nodig of vragen?

Is er een winkel waar ik het apparaat eerst kan testen? En is koffie, gezet met verse gemalen bonen nou echt lekkerder? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

 

Bekijk het forum