icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Wil je een apparaat kopen waarmee je filterkoffie zet? Dan kun je op een aantal dingen letten in de winkel. Kies je bijvoorbeeld voor een traditioneel koffiezetapparaat of voor een Senseo? En wil je een glazen kan of een thermoskan?

1

Keuzehulp koffiezetapparaten

Wil je weten welk koffiezetapparaat het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen het juiste koffiezetapparaat. 

Help mij kiezen

KoffieAparaat-General_1x

2

Filterkoffie of espresso?

Filterkoffie

Filterkoffie zet je met een traditioneel koffiezetapparaat of met een Senseo-apparaat. Filterkoffie heeft een bittere, iets gebrande koffiesmaak. De koffie heeft geen cremalaag en wordt traditioneel gedronken in een kopje van 125 ml. Je kunt vergelijkbare koffie zetten met een cafetière (ook wel French Press).

Espresso

Je zet een espresso met een volautomaat, pistonmachine of koffiecupmachine, zoals een Nespresso of Dolce Gusto. Espresso smaakt milder dan filterkoffie en heeft een cremalaag. Je zet het in een klein kopje van zo'n 40 ml. Je kunt vergelijkbare koffie zetten met een percolator (ook wel moka of espressopotje).

Lees meer over:
Filterkoffiemachines
Espressomachines

Video: kooptips koffiezetapparaten

3

Koffiezetapparaat of Senseo?

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat werkt met een filter met gemalen koffiebonen. De verhouding koffie en water bepaalt de sterkte.

De meeste apparaten zetten goede kwaliteit filterkoffie. De apparaten verschillen het meest in de functies die erop zitten. Met een filterkoffiezetapparaat zet je eenvoudig grotere hoeveelheden koffie tegelijk. En deze kun je vervolgens warmhouden. Ideaal voor een grotere groep mensen. 

Senseo

Een Philips Senseo-apparaat werkt met koffiepads, waarmee je met 1 pad 1 kop koffie zet. Je zet maximaal 2 kopjes tegelijk, wat erg snel gaat. Wil je meer koffie zetten, dan is een Senseo-machine minder geschikt. 

Koffie uit koffiepads smaakt anders dan gewone filterkoffie en heeft een schuimlaag op de koffie. Onderling verschillen de Senseo-apparaten weinig in smaak. De grootste verschillen zitten in de functies, waterreservoir en gebruiksgemak. 

Lees meer over:
Vergelijk koffiezetapparaten
Kooptips Senseo-apparaten

Koopadvies_channel1

4

Glazen kan of thermoskan?

Kies je voor een traditioneel koffiezetapparaat? Dan heb je de keuze uit een glazen koffiekan of een isolerende thermoskan. 

Glazen kan

  • Een koffiezetapparaat met glazen kan is meestal goedkoper. Ze worden een stuk meer verkocht. 
  • De koffie wordt nog maximaal 40 minuten goed heet gehouden op het warmhoudplaatje. De koffie kan hierdoor wel wat bitterder worden. Na die tijd gaat hij automatisch uit. 
  • Er kan meer koffie in de kan dan een vergelijkbaar model met thermoskan. 

Bekijk en vergelijk:
Koffiezetapparaten met glazen kan

Thermoskan

  • De koffie blijft langer warm in de kan.
  • Het apparaat verbruikt geen energie om de koffie warm te houden. Het apparaat heeft geen warmhoudplaatje en slaat meteen na gebruik uit. 
  • Je kunt de koffiekan afsluiten en meenemen.

Bekijk en vergelijk:
Koffiezetapparaten met thermoskan

Glazen kan of thermoskan

5

Hoeveel koffie wil je zetten?

Aantal kopjes

Elk koffiezetapparaat geeft een maximale hoeveelheid kleine en grote kopjes aan. Een groot kopje is rond de 125 ml. Er gaan gemiddeld zo'n 10 'grote' kopjes uit een volle pot. Maar er zijn ook compacte modelletjes voor 2 koppen. Of juist hele grote apparaten voor wel 12 koppen. 

Het kan per apparaat verschillen hoe groot de aangeduide kopjes zijn. Je kunt dus nog beter het aantal liter van het waterreservoir vergelijken. Dat is gemiddeld zo'n 1,25 liter. Kleine koffiezetapparaten zijn er vanaf 0,3 liter. Grote koffiezetapparaten hebben een capaciteit tot wel 1,7 liter. 

Zichtbaar waterpeil

Als je het water in het waterreservoir giet, wil je graag zien hoeveel koppen je kunt zetten. De markering van het waterpeil is niet altijd even duidelijk te zien. Soms zie je het pas als je de klep opent. 

Uitneembaar waterreservoir

Meestal giet je het water met de koffiekan in het waterreservoir. Maar sommige modellen hebben een uitneembaar waterreservoir. Die pak je van het apparaat en vul je onder de kraan. Zo'n reservoir maak je ook makkelijker schoon. 

Hoeveel koffie wil je zetten

6

Handige functies

Timer

Als je een pot versgezette koffie wilt op een later moment, kies dan voor een apparaat met een timer.

Aroma selector

Sommige apparaten hebben een aroma-regelaar, of aroma selector. Daarmee kies je tussen een milde of een sterk aromatische koffie. Dit beïnvloed de smaak van de koffie enigszins. Maar wil je echt sterkere koffie, dan is een extra schep het meest effectief. 

Zwenkfilter

Het is makkelijker vullen als de koffiefilterhouder naar opzij zwenkt, dan wanneer de filterhouder naar boven klapt. Als je bijvoorbeeld een plankje boven het apparaat hebt hangen. Kies dan voor een zwenkfilter.

Ingebouwde koffiemolen

Een enkel koffiezetapparaat heeft een ingebouwde koffiemolen, zodat je koffie kunt zetten met versgemalen koffiebonen. Deze apparaten zijn een stuk duurder. De stap naar een volautomatische espressomachine is dan snel gezet. Of je maalt de bonen met een losse koffiemolen. Deze zijn al  verkrijgbaar voor een paar tientjes. 

Antikalk

Elk koffiezetapparaat moet je op den duur ontkalken. Dit kun je langer laten wachten als het water in de machine al enigzins ontkalkt wordt door een meegeleverd waterfilter

Druppelstop

Als je de kan wegneemt, wil je niet dat er nog koffie uit de uitloop drupt. Een druppelstop voorkomt dit. Daar wordt nog flink mee geadverteerd, maar vrijwel alle apparaten hebben dit. 

Auto-off

Om brandgevaar én energieverspilling te voorkomen, schakelen koffiezetapparaten automatisch uit. Dit doen ze allemaal, het is zelfs wettelijk verplicht na 40 minuten. Bij een enkel model kun je instellen dat hij langer aan blijft. 

7

Wat zegt de prijs?

Een koffiezetapparaat kost gemiddeld zo’n €80, uiteenlopend van €20 tot boven de €200. Een goed koffiezetapparaat hoeft niet duur te zijn. Die heb je al voor zo’n €40. De slechtste modellen zijn wel ook de goedkoopste. 

  • Een apparaat met thermoskan is duurder dan het vergelijkbare model met glazen kan.
  • Koffiezetapparaten met een ingebouwde koffiemolen zijn duurder.
  • Modellen (ruim) boven de €100 hebben voornamelijk een bijzonder design. Bijvoorbeeld een retro-look, zoals Moccamaster of Smeg.

Goedkoopste kopje

Filterkoffie zetten met gemalen koffiebonen is verreweg het goedkoopst. Een kopje koffie kost maar een paar cent, terwijl koffiecupjes of koffiepads een stuk duurder zijn.

Lees meer over:
Vergelijk koffiezetapparaten op prijs en kwaliteit
De goedkoopste filterkoffie

Koopadvies laptop 1200x800

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke koffiezetapparaten goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Koffiezetters

Uitslag test koffiezetapparaten