icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Wil je een koffiezetapparaat kopen om filterkoffie mee te zetten, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Ga je voor een traditioneel koffiezetapparaat of voor eentje voor koffiepads? Kun je beter eentje met een glazen kan of thermoskan kopen? Waar kan ik nog meer op letten? Wij leggen uit wat de verschillen zijn en waar je op kunt letten in de winkel.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Koffiezetapparaat of Senseo

 • Als je gewone filterkoffie wilt drinken, kun je kiezen uit een traditioneel koffiezetapparaat met koffiefilters of een Senseo-apparaat met koffiepads. De smaak verschilt en is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar er zijn nog een paar andere belangrijke verschillen:

  Koffiezetapparaat

  Bij een koffiezetapparaat doe je gemalen koffie in een filter. De sterkte bepaal je door meer of minder water of koffie te gebruiken.

  De meeste apparaten kunnen goeie kwaliteit filterkoffie zetten. De grootste verschillen zitten 'm in de functies. Voordeel van een filterkoffiezetapparaat is dat je grotere hoeveelheden koffie tegelijk kunt zetten en warmhouden. Hiervoor moet je dan wel wat langer wachten dan bij een Senseo-apparaat.

  Vergelijk koffiezetapparaten in onze vergelijker of kijk direct wat De Beste koffiezetapparaten zijn. 

  Senseo

  Een Senseo-apparaat (Philips) werkt met koffiepads, waarmee je één kop koffie per pad zet. Hiermee zet je maximaal 2 kopjes tegelijk, wat erg snel gaat. Wil je meer koffie zetten, dan duurt dat veel langer en is een Senseo minder geschikt. 

  De koffiepads geven een schuimlaag op de koffie. De verschillende apparaten zetten vergelijkbare koffie. De grootste verschillen zitten in de keuze van de koffiepads. Senseo-apparaten verschillen wel enigszins in functies, capaciteit en gebruiksgemak.

  (omdat koffiezetapparaten en Senseo-apparaten veel verschillen, zijn ze niet met elkaar vergelijkbaar en hebben we Senseo’s ook niet in onze vergelijker staan.)

  Bekijk de test van 4 Senseo-apparaten of de test koffiepads

  Toch liever espresso?

  Filterkoffie heeft een bittere, iets gebrande koffiesmaak. De smaak van een espresso is milder én heeft een crema-laag. Heeft dat je voorkeur, kies dan voor een espressoapparaat.

2
Glazen kan of thermoskan

Kies allereerst of je een koffiezetapparaat met een glazen kan of een thermoskan wilt.

Glazen kan

Koffiezetapparaten met een glazen kan worden verreweg het meest verkocht. Vaak zijn ze goedkoper dan de variant met thermoskan. De glazen kan staat op een warmhoudplaatje, die de koffie nog tot maximaal 40 minuten warm houdt (daarna slaat het apparaat automatisch uit). Dit kost daarom iets meer energie dan eentje zónder warmhoudplaatje.

Vergelijk koffiezetapparaten met glazen kan

Thermoskan

Koffiezetapparaten met thermoskan zijn vaak duurder dan met een glazen kan. De koffie blijft langer warm in de kan. En verbruikt daarbij geen extra energie. Het is ook handig dat je de koffie in de kan kunt meenemen. 

Vergelijk koffiezetapparaten met thermoskan

Tip: Combineer het beste van een glazen kan en thermoskan. Schenk de versgezette koffie uit een glazen kan over in een aparte thermoskan en schakel het apparaat uit. 

Glazen kan of thermoskan

3
Geschikt waterreservoir

Aantal kopjes

Koffiezetapparaten zijn er in verschillende groottes; van compacte modelletjes voor 2 koppen tot aan grote voor wel 14 koppen. Vaak haal je 10 grote kopjes uit een volle pot. Uit een thermoskan haal je meestal wat minder dan uit een glazen kan.
Fabrikanten geven het aantal kopjes aan, maar nog beter vergelijk je de grootte van het waterreservoir.
Vergelijk koffiezetapparaten op het aantal kopjes wat je ermee kunt zetten. 

Waterpeil-markering

Vaak staan er twee kopjesmaten op het waterreservoir. Een groot kopje is zo’n 125 ml. Dat is iets meer dan het kleine, ouderwetse koffiekopje, maar nog geen mok vol. Het is handig als zowel op het reservoir als op de kan een duidelijke markering staat van het aantal kopjes.

Uitneembaar waterreservoir

Soms kun je het waterreservoir van het apparaat halen. Dat is handig om te vullen onder de kraan.
Vergelijk koffiezetapparaten met een uitneembaar waterreservoir

4
Handige functies

 • Timer: Hiermee stel je het apparaat zo in dat op een later gewenst moment versgezette koffie klaarstaat. 
 • Aroma-regelaar: Met zo’n regelaar of ‘aroma-selector’ kies je voor een milde of sterk aromatische koffie. Het beïnvloed de smaak van de koffie enigszins. Maar het is effectiever om de verhouding koffie en water aan te passen.
 • Zwenkfilter: Hierbij zwenkt de koffiefilterhouder opzij. Dit is makkelijker vullen. Ook kan het handig zijn als er bijvoorbeeld een plankje boven het apparaat hangt. Bij een andere filterhouder klap je de bovenkant namelijk omhoog. 
 • Ingebouwde koffiemolen: Een enkel koffiezetapparaat heeft een ingebouwde bonenmaler, waarbij de versgemalen koffiebonen meteen worden gebruikt voor de filterkoffie.

Vaak wordt geadverteerd met een druppelstop of ‘auto-off’. Maar vrijwel alle apparaten hebben dit.

 • Druppelstop: Dit zorgt ervoor dat er geen koffie op de plaat drupt als je de kan wegneemt.
 • Auto-off: Alle koffiezetapparaten slaan verplicht af na max. 40 minuten. Bij een heel enkel model kun je vooraf instellen om langer aan te blijven staan.

Vergelijk koffiezetapparaten op deze eigenschappen in de vergelijker. 

Koopadvies_channel3

5
Wat zegt de prijs?

Een koffiezetapparaat kost gemiddeld zo’n €70, uiteenlopend van €20 tot boven de €200. Een goed koffiezetapparaat hoeft niet duur te zijn. Die heb je al voor een zo’n €40. De slechtste modellen zijn wel ook de goedkoopste. Wat maakt een hogere prijs:

 • Een model met thermoskan is duurder dan het vergelijkbare model met glazen kan.
 • Koffiezetapparaten met een ingebouwde koffiemolen
 • Modellen (ruim) boven de €100 hebben voornamelijk een bijzonder design. Bijvoorbeeld een retro look, zoals Moccamaster of Smeg. Of een ontwerp waarbij het waterreservoir boven het filter is geplaatst, zoals de DeLonghi Clessidra.   

Filterkoffie zetten met gemalen koffiebonen is verreweg het goedkoopst. Een kopje koffie kost maar een paar cent, terwijl koffiecupjes of koffiepads een stuk duurder zijn.

Lees onze prijspeiling koffie, test koffiepads en alternatieve koffiecups.

Koopadvies_channel5_NW

Uitslag test koffiezetapparaten

Hulp nodig of vragen?

Is er een winkel waar ik het apparaat eerst kan testen? En is koffie, gezet met verse gemalen bonen nou echt lekkerder? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

 

Bekijk het forum