icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Er zijn verschillende manieren om een kopje filterkoffie te zetten. Zo heb je de keuze uit een traditioneel filterkoffiezetapparaat of een machine die met koffiepads werkt. Wij leggen uit wat de verschillen zijn en waar je op kunt letten in de winkel.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Filterkoffiezetapparaat of koffiepadapparaat

2
Extra specificaties

Filterkoffiezetapparaten:

 • met een aromaschakelaar. Hiermee bepaal je de sterkte van je koffie.
  Uit onze test blijkt dat veel mensen nauwelijks verschil proeven tussen de verschillende standen. De sterkte van je koffie is vooral te beïnvloeden door te variëren met soorten koffie en de hoeveelheid koffie per kopje.
 • met een waterfilter. Dit vermindert het chloorgehalte van het water. Zo wordt je koffie nog lekkerder. In Nederlands leidingwater komt nauwelijks meer chloor voor. Maar deze apparaten zijn ook minder gevoelig voor kalkaanslag. Dat scheelt onderhoud en je apparaat gaat langer mee.

Padapparaten:

 • melkopschuimer: Senseo heeft ook machines waarmee je melk kunt opschuimen. Dit zijn de Latte Select, de Cappuccino Select en de Latte Duo. Er is ook een losse melkopschuimer van Senseo verkrijgbaar.

Lees meer over het opschuimen van melk.

3
Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiezetapparaat?

Naast de enorme keuze uit verschillende designs, heb je ook de keuze uit verschillende voorzieningen. Daarom is het handig om goed te weten wat je aan functies op je apparaat wilt. Let goed op:

 • het aantal kopjes dat tegelijk gezet kan worden;
 • de aanwezigheid van een waterfilter;
 • de aanwezigheid van een druppelstop. Deze zorgt ervoor dat er geen druppels op de plaat vallen als je de kan wegneemt;
 • een snoeropbergmogelijkheid;
 • een timer;
 • een bespaarstand;
 • het materiaal van de kan. Een isoleerkan houdt de koffie langer warm;
 • de soort filter. Sommige modellen hebben een vaste filter. Nadeel hiervan is, is dat een vaste koffiefilter minder koffie tegenhoudt dan een papieren filter. Ook houdt het olieachtige stoffen, diterpenen zoals cafestol, niet tegen. Deze vetten kunnen bijdragen aan een hoog cholesterol;
 • een enkel model heeft een ingebouwde koffiemolen. De koffiebonen worden dan in de machine gemalen;
 • de watercontainer. Een uitneembare container is makkelijker te vullen. Ook moet de markering goed te lezen zijn.

Vergelijk koffiezetapparaten met een kan

Koopadvies_channel3

4
Waar moet je op letten bij het kopen van een padapparaat?

Padapparaten zijn vrijwel altijd van Philips Senseo. Er is maar een enkel model van een ander merk. Wel variëren de functies per apparaat. Bedenk daarom goed welke functies jij belangrijk vindt.

 • Kijk of er verschillende houders bij de machine zitten. Je hebt namelijk andere houders nodig om 2 kopjes tegelijk te zetten.
 • Kijk of het waterreservoir uitneembaar is en of de markering duidelijk zichtbaar is.
 • Passen jouw kopjes goed onder het apparaat? Koop zo nodig een model met een in hoogte verstelbare uitloop.
 • Enkele Senseo-modellen hebben een melkschuimer.
 • Kijk welke kleur het beste past bij je interieur. De verschillende kleuren van hetzelfde model verschillen soms in prijs.

Bekijk met welk merk je lekkere en duurzame koffie zet.

5
Wat zegt de prijs?

Gemiddeld kost een koffiezetapparaat tussen €50 tot €80, met hier en daar een uitschieter boven de €100. Een padapparaat voor gewone koffie is verkrijgbaar vanaf €50.

Een gewoon koffiezetapparaat is in gebruik verreweg het goedkoopst. De koffie kost per kopje maar zo'n €0,03, zelfs als je de bonen vers maalt. De kosten van een kopje uit een padapparaat zijn hoger. Dit varieert van twee- tot driemaal zoveel als filterkoffie.

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken. De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Koopadvies_channel5_NW

Uitslag test koffiezetapparaten

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Is er een winkel waar ik het apparaat eerst kan testen? En is koffie, gezet met verse gemalen bonen nou echt lekkerder? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

Community-channel

Topics over koffiezetapparaten