icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Senseo-apparaat: tips bij het kopen

Een Senseo koffiemachine gebruik je met koffiepads. Daarmee zet je een kopje filterkoffie met een schuimlaagje. Er zijn verschillende Senseo-apparaten te koop. Waar kun je op letten als je er eentje wilt kopen?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:23 januari 2024

Senseo openingsbeeld

Overeenkomsten Philips Senseo

Er zijn verschillende series van Philips Senseo, zoals de Senseo Original, Senseo Quadrante of Senseo Select. Hoewel ze wel wat van elkaar verschillen, zijn er meer overeenkomsten. Het zijn allemaal machines voor 1 of 2 kopjes koffie met koffiepads. Ze werken met een druk van 1 bar en zetten daarmee filterkoffie met een schuimlaagje. De standaard kop is zo’n 160/170 ml. Een flinke kop, in vergelijking met een standaard kopje filterkoffie. 

Test Senseo-apparaten

Begin 2022 hebben we vrijwel alle verkrijgbare Philips Senseo koffieapparaten getest. Je vindt de testresultaten en de recente prijs- en winkelinformatie in de vergelijker

Verschillen tussen de series Philips Senseo

Vormgeving Senseo Philips senseo HD6554_90

Het grootste, zichtbare verschil is het uiterlijk van de verschillende series. Het is een kwestie van smaak welk model het best op het aanrecht staat. De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in diverse kleurtjes. De vormgeving bepaalt ook hoe compact het apparaat is. 

Watertank

De grootte van de watertank verschilt tussen de verschillende series. De originele modellen hebben een capaciteit van 0,7 liter. Hiermee zet je standaard zo'n 4 koppen. Je kunt apart een grotere watertank van 1,2 liter aanschaffen. Hieruit kunnen zo’n 7 koppen. De Senseo Quadrante heeft de grootste watertank van 1,2 liter. 

'Intensity selector'

Met deze instelling zet je een kleiner en sterker kopje koffie. Het is een half kopje van zo’n 90 ml. Dat is groter dan een espresso van 40 à 50 ml. De bediening van deze instelling verschilt. Bij de meeste modellen moet je 2 keer op de extractieknop drukken. De Original Plus heeft een schuifknop. Vergelijk modellen met zo'n instelbaar koffievolume

Let op: Op elk Senseo apparaat kun je de watertoevoer voortijdig stoppen door nogmaals op de extractieknop te drukken. Zo kun je ook zelf de hoeveelheid en sterkte bepalen. 

In hoogte verstelbaar

Het is handig als je grotere koppen onder de koffieuitloop kunt plaatsen. Dat kan lang niet bij alle apparaten. Sommige modellen hebben een verstelbare koffietuit. Bij andere modellen kun je het kopplateau in hoogte verstellen. 

Onmiddelijke start    

De meeste Senseo machines hebben de functie ‘onmiddelijke start’. De koffie gaat dan meteen lopen zodra het apparaat is opgewarmd. Je hoeft zo maar 1 keer op de extractieknop te drukken. 

Uitschakeling

Het is wettelijk verplicht dat koffiezetapparaten na 40 minuten automatisch uitschakelen. De Senseo koffiezetapparaten verschillen echter in het moment dat ze uitschakelen. De originele modellen schakelen na 30 minuten uit, terwijl de nieuwste direct na het koffiezetten uitschakelen. Dat scheelt weer wat energie. 

Senseo Switch

Met de Senseo Switch serie kun je een enkel kopje koffie zetten met koffiepads of een hele kan koffie met gewone filterkoffie. 

Senseo schoonmaken en ontkalken

Schoonmaken en ontkalken gaat bij alle apparaten erg eenvoudig. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. Het is goed om het apparaat regelmatig door te spoelen door een ‘kopje koffie’ zónder koffiepad te zetten.

Enkele modellen hebben een waarschuwingslampje dat het tijd om te ontkalken. Handig, omdat dit stimuleert om te ontkalken. En dat komt de levensduur van het apparaat ten goede. 
 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.