icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste koffie

We drinken gemiddeld 4 kopjes koffie per dag. Bij welke winkel koop je het goedkoopst koffie van de bekende merken? En zijn de verschillen tussen de winkels groot? Wij onderzochten de prijzen van 12 supermarkten en 1 koffiespeciaalzaak. Koffie wordt duurder en de prijsverschillen kunnen voor een echte koffieleut aardig aantikken.
ferry ploeg

Ferry Ploeg   PrijzenonderzoekerBijgewerkt op:2 februari 2022

Koffie-drinken-bank-echtpaar-1200x800

Waar is koffie het goedkoopst?

Voor de bekende merken koffie zijn de supermarkten Dirk en Vomar het goedkoopst. Zij zijn beide 6% goedkoper dan het gemiddelde. De koffiespeciaalwinkel Koffievoordeel.nl is het duurst. Zij noemen zichzelf 'de voordeligste koffiewinkel van Nederland'. Maar zijn 12% duurder dan gemiddeld. Over het algemeen ben je in de supermarkt het voordeligst uit.

Voor een gemiddelde koffiedrinker zullen de prijsverschillen niet zo groot zijn. Het gaat dan per verpakking meestal om een paar dubbeltjes. Maar als je een echte koffieleut bent, dan kan de besparing wel flink oplopen. Onderaan de tabel geven wij extra tips voor een nog goedkoper bakkie.

 Winkel Prijsniveau koffie
 Dirk  6% goedkoper
 Vomar  6% goedkoper
 Deka  4% goedkoper
 Hoogvliet  4% goedkoper
 Picnic  3% goedkoper
 Jumbo  1% goedkoper
 Jan Linders  0%
 Coop  1% duurder
 Plus  1% duurder
 Poiesz  1% duurder
 Albert Heijn  2% duurder
 Spar  9% duurder
 Koffievoordeel.nl  12% duurder

Peildatum: februari 2022

Let op aanbiedingen en voordeelverpakkingen koffie

Supermarkten stunten vaak met aanbiedingen. Bekende merken zijn elke 2 of 3 maanden wel ergens in de aanbieding. Zoals Douwe Egberts, Senseo en Lavazza . Gemiddeld kun je met koffieaanbiedingen zo'n 25% besparen.

Online winkels zoals Amazon.nl en Bol.com verkopen ook koffie. Ze verkopen vooral voordeelverpakkingen waarbij je 4, 6 of 10 verpakkingen tegelijk moet kopen. In het algemeen geldt dan: hoe meer je koopt, hoe meer korting je krijgt. Bij Bol.com en Amazon.nl is het op een paar uitzonderingen na goedkoper dan de gemiddelde prijs. Koffievoordeel.nl biedt ook voordeelverpakkingen aan. Maar zelfs dan is Koffievoordeel.nl duurder dan het gemiddelde.

Prijzen koffie stijgen flink

De prijs van koffie stijgt flink, net als bij veel andere producten. De laatste week van januari stegen de prijzen het hardst. De stijging werd als eerste doorgevoerd door AH. De rest van de supermarkten volgden langzaam. De prijsstijging komt onder andere door droogte en onverwachte vorst in Brazilië. Maar ook door de hogere prijzen van brandstoffen. Koffie moet vanuit verre landen vervoerd worden. En in Nederland vindt het roosteren van de bonen vaak plaats in roosterinstallaties die op gas werken.

Tussen februari 2021 en februari 2022 stegen de prijzen van koffie in de supermarkt met 14%. Grote stijgingen zagen we bij Nescafe Dolce Gusto met 24%, Douwe Egberts Aroma Rood snelfilterkoffie met 20% en Senseo koffiepads met 15%. Kanis & Gunnink steeg met 13%. Koffie uit het buitenland zoals Lavazza en Segafredo stegen minder, met respectievelijk 8% en 5%.

Eerlijke koffie

Op koffie valt dus wel wat te besparen. Maar goedkope koffie heeft ook een andere kant. Want uit onderzoeken blijkt dat koffieboeren weinig verdienen. De precieze marktwerking is lastig te doorgronden. Net als de relatie tussen de prijs in de winkel en de prijs die een koffieboer krijgt.

Wil je met een gerust hart koffie drinken? Kies dan voor koffie met een keurmerk, zoals Fairtrade. Deze merken garanderen een minimumprijs voor koffie. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Fairtrade koffie is niet per se duurder dan koffie zonder keurmerk.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.