icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra matras in campingbed is risicovol

80% van de ouders gebruikt een campingbed met extra matras. Ouders vinden het basismatras van campingbedjes vaak te dun en te hard. Toch raden wij zo'n extra opvouwbaar matras af, zeker voor baby's.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert campingbedjesBijgewerkt op:6 september 2023

Cabino_campingbed_matras_zwart 2023

Campingbed met comfortabel matras

Ouders vinden een comfortabel matras belangrijk voor hun kind. Uit ons panelonderzoek blijkt dat ouders vaak ontevreden zijn over het basismatras van het campingbed. Ze vinden het te dun, te hard en ongeschikt om op te liggen. 80% van de ouders kiest daarom voor een campingbed met extra matras. Maar een campingbed met een dik matras kan onveilig zijn. Wij raden een extra matras daarom af.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes die goed scoren op veiligheid (alleen voor leden)

Waarom is een extra matras voor campingbedjes gevaarlijk?

Een campingbed met extra matras kan om verschillende redenen onveilig zijn.

Verstikking

Een extra matras voor een campingbedje is vaak zacht en zo'n 5 centimeter dik. Dit kan gevaarlijk zijn voor baby's. Een baby die op de buik rolt kan met het gezicht in het matras komen te liggen. Dat kan verstikking tot gevolg hebben.

Beknelling tussen de matrassen

Het originele matras met de harde basis is nodig voor de stevigheid. Een extra matras moet op het originele matras worden gelegd. Maar 2 matrassen op elkaar kunnen gaan schuiven. Of het kind kan het extra matras optillen. Het kind kan dan met het hoofd tussen de 2 matrassen terechtkomen. Of tussen het matras en de zijkant van het bed.

Uit het bedje klimmen

Met een extra matras in het campingbed wordt het bed ondieper. Vooral peuters kunnen hierdoor gemakkelijker uit het reisbed klimmen. Voor grotere kinderen wordt een kampeerbedje met een extra matras dus ook onveiliger.

Babymatrassen die je in een ledikant gebruikt, zijn niet geschikt voor in een campingbed. Ze zijn te dik, waardoor een kind makkelijker uit het bed kan klimmen.

Kleine onderdelen inslikken

Uit onze test campingbedjes bleek dat er bij extra matrassen soms kleine onderdelen loslaten die kinderen in hun mond kunnen stoppen. Bijvoorbeeld trekkers van ritsen. Ook dat kan een onveilige situatie opleveren.

Kooptips reisbed met extra matras

Wil je toch een matrasje voor een campingbedje aanschaffen, let dan op het volgende:

  • Gebruik het extra matras niet voor kinderen jonger dan 1 jaar oud.
  • Een extra matras dat kan worden vastgemaakt aan de bedbodem is veiliger. Het kan bijvoorbeeld worden vastgezet met klittenband. Hierdoor is de kans kleiner dat het kind tussen beide matrassen terechtkomt.
  • Koop een stevig matras dat niet kan worden vervormd.
  • Volg de gebruiksaanwijzingen van het bedje en van het extra matras.

Let op de matrasdikte

65% van de ouders let bij aanschaf van een campingbed matrasje niet op de dikte van het matras. Terwijl een dikker matras de afstand tot de rand van het bedje kleiner kan maken. Een peuter klimt dan makkelijker uit bed. Een dik ledikantmatras is daarom ook niet geschikt voor in een campingbed.

  • De afstand van de bovenkant van het matras tot de bovenrand van het bed moet ten minste 50 cm zijn.

Let op de afmetingen

  • Let goed op de afmetingen. Het matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
  • Koop een extra matras dat past bij het model bedje. Bij voorkeur koop je het matras bij de fabrikant van het bedje. De kans dat het goed past, is dan het grootst.

Variant: hoes om de 2 matrassen

Er bestaan varianten waarbij het extra matras geleverd wordt met een hoes. In die hoes moet het extra matras samen met het originele matras. Een van die varianten is Sam van Topmark voor het campingbed Charlie van hetzelfde merk. Wij lieten dit matras door experts bekijken.

matras-in-tas-sam-3

De oplossing van 2 matrassen in 1 hoes is op zich veiliger dan 2 matrassen los op elkaar, omdat de matrassen dan niet kunnen gaan schuiven. Ook is dit matras niet te zacht en dik, en wordt het bedje er niet te ondiep door.

Toch is de Topmark Sam niet 100% veilig. De ruimte tussen de zijkanten van het matras en het campingbedje is op sommige punten namelijk groter dan 3 cm, en dat mag volgens de veiligheidsnorm niet. Een kind zou met het hoofd in deze ruimte kunnen komen te liggen. Bij gebruik in andere campingbedjes dan Charlie is de ruimte mogelijk nog groter.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.