icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra matras: extra risico

Campingbedjes hebben standaard een matras die bestaat uit een harde basis met een kussen. Veel ouders denken dat het te dun is. Ook winkels raden bij campingbedjes vaak een extra matras aan, al dan niet van hetzelfde merk als het bedje.

Wij raden het gebruik van zo’n extra matras af, zeker voor baby’s. Sommige fabrikanten raden ze ook af, maar er worden toch extra matrassen verkocht bij hun bedje.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:13 augustus 2018

cabino_campingbed_matras_zwart

Te ver in wegzakken

Een extra matras is vaak een centimeter of 5 dik en zacht. Vooral voor baby’s kan dit gevaarlijk zijn. Als ze er met hun gezichtje in komen te liggen, bijvoorbeeld omdat ze op hun buik rollen, kan dit verstikking tot gevolg hebben.

Tussen de matrassen komen

Een extra matras moet op het originele matras worden gelegd. Het originele matras met de harde basis is nodig voor de stevigheid. De 2 matrassen kunnen daardoor gaan schuiven, of een kind kan het extra matras optillen. Hij kan dan met zijn hoofdje tussen de 2 matrassen terechtkomen of tussen het matras en de wand van het bed.

Uit het bedje klimmen

Door een extra matras in het bedje te leggen wordt het bedje ondieper. Een kind kan hierdoor gemakkelijker uit het bedje klimmen met alle gevolgen vandien.

Kleine onderdelen inslikken

Uit onze test campingbedjes bleek dat er bij extra matrassen soms kleine onderdelen (bijvoorbeeld trekkers van ritsen) loslaten die kinderen in hun mond kunnen stoppen.

Toch kopen? Tips

Wil je toch een extra matras aanschaffen, let dan op het volgende:

  • Gebruik het extra matras niet tot je kind 1 jaar oud is.
  • Het extra matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
  • Koop het extra matras dat door de fabrikant van het bedje wordt geproduceerd. En uiteraard voor het juiste model bedje. De kans dat het goed past is dan het grootst. 
  • Een extra matras dat (bijvoorbeeld met klittenband) kan worden vastgemaakt aan de bedbodem verkleint de kans dat het kind tussen beide matrassen komt.
  • Koop een stevig matras dat niet kan worden vervormd.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het bedje en van het extra matras.

Matrassen voor in een babybed

Babymatrassen zijn niet geschikt om te gebruiken in een campingbed. Ze zijn te dik, waardoor een kind makkelijker uit het campingbed kan klimmen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter