icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra matras: extra risico

Campingbedjes hebben standaard een matras die bestaat uit een harde basis met een kussen. Dat kussen is een paar centimeter dik. Veel ouders denken dat het te dun is. Ook winkels raden bij campingbedjes vaak een extra matras aan, al dan niet van hetzelfde merk als het bedje.

Wij raden het gebruik van zo’n extra matras af, zeker voor baby’s. Sommige fabrikanten raden ze ook af, maar er worden toch extra matrassen verkocht bij hun bedje.

Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  16 februari 2018

cabino_campingbed_matras_zwart

Te ver in wegzakken

Een extra matras is vaak een centimeter of 5 dik en zacht. Vooral voor baby’s kan dit gevaarlijk zijn. Als ze er met hun gezichtje in komen te liggen, bijvoorbeeld omdat ze op hun buik rollen, kan dit verstikking tot gevolg hebben.

Tussen de matrassen komen

Een extra matras moet op de originele matras worden gelegd. De originele matras met de harde basis is nodig voor de stevigheid. De 2 matrassen kunnen daardoor gaan schuiven, of een kind kan het extra matras optillen. Hij kan dan met zijn hoofdje tussen de 2 matrassen terecht komen of tussen de matras en de wand van het bed.

Uit het bedje klimmen

Door een extra matras in het bedje te leggen wordt het bedje ondieper. Een kind kan hierdoor gemakkelijker uit het bedje klimmen met alle gevolgen vandien.

Kleine onderdelen inslikken

Uit onze test campingbedjes bleek dat er bij extra matrassen soms kleine onderdelen (bijvoorbeeld trekkers van ritsen) loslaten die kinderen in hun mond kunnen stoppen.

Toch kopen? Tips

Wil je desondanks een extra matras aanschaffen, let dan op het volgende:

  • Gebruik de extra matras niet tot je kind 1 jaar oud is.
  • Het extra matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
  • Koop de extra matras voor het juiste model bedje die door de fabrikant van het bedje wordt geproduceerd. De kans dat hij goed past is dan het grootst. 
  • Een extra matras die (bijvoorbeeld met klittenband) goed kan worden vastgemaakt aan de bedbodem verkleint de kans dat het kind tussen beide matrassen komt.
  • Koop een stevige matras die niet kan worden vervormd.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het bedje en van de extra matras.

Matrassen voor in een kinderbed

Kindermatrassen zijn niet geschikt om te gebruiken in een campingbed. Ze zijn te dik, waardoor een kindje makkelijker uit het campingbed kan klimmen.

Zoek je een matras voor in een kinderbed, lees dan meer over kindermatrassen.