icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Campingbedje kopen: waar let je op?

Een ideaal campingbed klap je simpel uit en neem je makkelijk mee. Maar het allerbelangrijkste is dat een campingbed veilig is voor je kind. Daarom doen wij strenge veiligheidstests.

1

Keuzehulp campingbedjes

Wil je weten welk campingbedje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste campingbedje.

Help mij kiezen

Campingbedjes

2

Veiligheid voorop

Veiligheid staat voorop als je een campingbedje koopt. Wij geven je tips om een veilig campingbedje te kopen. Op deze punten kun je zelf letten:

 • Is het bed diep genoeg? De afstand tussen de bovenkant van het matras en de bedrand moet tenminste 50 cm zijn.
 • Blijft het frame alleen staan als het vergrendeld is?
 • Heeft het inklapmechanisme een kindveilige sluiting?
 • Heeft het bed luchtdoorlatende zijkanten?
 • Kunnen de wielen geblokkeerd worden?
 • Zitten er geen gaten in de kuip waar kindervingers in passen?
 • Is het gaas sterk en fijnmazig genoeg?
 • Is de afwerking goed? Zijn er geen plekken waaraan een kind zich kan bezeren?

In de winkel kun je checken op onveilige eigenschappen. Toch kun je daar niet zien of een bedje écht veilig is. Daarom doen wij strenge veiligheidstests, zodat jij een veilig campingbed voor je kind kunt kopen. Ook wijzen we je graag op onveilige campingbedjes die niet goed uit onze test komen.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes met een goede score voor veiligheid (alleen voor leden)

Video: kooptips campingbedjes

3

Inklappen en uitklappen

Er zijn 3 methoden voor in- en uitklappen van campingbedjes:

 • Paraplu: je zet het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt dan het mechanisme in de bodem naar beneden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde. Deze methode vraagt de meeste oefening.
 • Campingtafel: je vouwt het pakket open en daarna de poten 1 voor 1 uit.
 • Pop-up: in 1 beweging draaien de buizen zich in de juiste positie.

Ingewikkelde mechanismes kunnen je als ouder tot wanhoop drijven. Het is dé eigenschap van campingbedjes waar gebruikers het meeste commentaar op hebben. Vooral de specifieke volgorde die soms nodig is bij campingbedjes opzetten en inklappen, levert problemen op. Gebruikers zijn het er in ieder geval over eens dat het oefening vergt en dat goede instructies daarbij belangrijk zijn.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes die je makkelijk kunt opzetten (alleen voor leden)
Campingbedjes die je makkelijk kunt inklappen (alleen voor leden)

campingbedje-paneltest

4

Vorm van het campingbedje

Rechthoekig campingbedje

De meeste bedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkantere varianten. Die zijn breder en korter en lijken meer op een box. Maar ruime rechthoekige campingbedjes kun je net zo goed als box gebruiken.

Brede onderkant

Campingbedjes met een brede onderkant kunnen stabieler zijn. Door die brede onderkant sta je als verzorger wel verder naar buiten toe. Het kan daardoor moeilijker zijn om in het bedje te reiken om het op te maken. Ook het kind erin leggen en eruit halen is lastiger. Als de onderkant veel uitsteekt loop je ook het risico erover te struikelen.

campingbedje-zwart-halfrond

5

Langer bedje, langer plezier

Lang matras

Een campingbedje met een lang matras kun je voor langere tijd gebruiken. We raden aan een bedje te kopen met een matras van 110 cm of langer. Dat is geen overbodige luxe als je bedenkt dat een hard groeiend kind van 3 jaar al 110 cm lang kan zijn.

Kort campingbed

Bij korte campingbedjes is er al gauw onvoldoende ruimte bij het hoofd- en het voeteneinde. Maar als je weinig ruimte hebt, kan een kort campingbedje juist een uitkomst zijn.

ST17264-0068-00_03

6

Compact formaat

Lang en smal of vierkant en dun

Rechthoekige bedjes vouw je op tot een lang en smal, maar vrij dik pakket. De vierkantere modellen vouw je op tot een vierkant en dun pakket. Bedenk wat je makkelijker vindt om te dragen en op te bergen.

Compacte campingbedjes

Als je op reis gaat, is het fijn als het campingbed niet al te veel ruimte inneemt. Daarom berekenen we in de test het volume van het opgevouwen bed. Compact betekent niet per se dat het bedje ook klein is. Gek genoeg zijn juist de bedjes die je compact kunt opvouwen ook van normale lengte.

Bekijk en vergelijk:
Compacte campingbedjes (40-60 liter)

campingbed-in-tas

7

Gewicht

Maximaal gewicht kind

In de meeste campingbedjes kan een kind van maximaal 15 kg slapen. Geeft de fabrikant geen maximumgewicht op? Ga dan uit van maximaal 15 kg. Dit is een gemiddeld gewicht voor kinderen van 2 tot 3 jaar. Maar een kind van 3 dat zwaarder is dan gemiddeld, kan gerust al 20 of 21 kilo zijn. Let hier dus op bij gebruik.

De meeste ouders stoppen met het gebruik van een campingbed als het kind 2,5 tot 3 jaar oud is. Vanaf die leeftijd kan een kind ook prima in een gewoon bed slapen. Toch blijkt uit ons panelonderzoek dat reisbedjes nog vaak gebruikt worden door oudere kinderen, terwijl dit eigenlijk qua gewicht niet kan. Helaas zijn campingbedjes voor zwaardere kinderen vrijwel niet te koop.

Lichtgewicht campingbedje

Zoek je een lichtgewicht campingbedje (<8 kg), dan moet je het stellen zonder extra's zoals wielen of een commodeblad. Een campingbedje van gemiddeld gewicht weegt 8 à 10 kg. Hoe meer accessoires, hoe zwaarder het bed. Het zwaarste campingbed in onze test weegt met alle accessoires zelfs bijna 18 kg!

Bekijk en vergelijk:
Lichtgewicht campingbedjes

campingbedje-baby

8

Gebruiksgemak en schoonmaken

Gebruiksgemak

In de meeste babywinkels kun je campingbedjes in uitgeklapte toestand bekijken. Vraag of je ze mag inklappen, in de tas mag doen en weer mag opzetten om te beoordelen hoe dat gaat. Probeer ook uit of het campingbedje makkelijk te dragen is wanneer het is ingeklapt. Een hoes met handvatten of schouderband maakt dragen makkelijker.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes met een goed gebruiksgemak (alleen voor leden)

Schoonmaken

Let op het schoonmaakgemak. Sommige matrasjes zijn van vuilafstotend materiaal, dat is handig. Let erop of de matrashoes in de wasmachine kan. De aanwezigheid van veel ritsen en naden in de kuip maakt schoonmaken lastiger.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden)

Video: hoe wij campingbedjes testen

9

Extra mogelijkheden

Campingbedjes kunnen verschillende extra mogelijkheden hebben. Sommige accessoires kun je later los bijkopen. Deze mogelijkheden komen vaak voor bij campingbedjes:

Lees meer over:
Extra mogelijkheden voor een campingbedje

Vergelijker Laptop Campingbedjes

10

Alternatief: slaaptentje

Er bestaan ook slaaptentjes, zoals die van Deryan en Nomad. Ze klappen uit (en weer in) volgens de pop-upmethode. Zo’n tentje is lichter, kleiner en dus makkelijker mee te nemen dan een campingbed. Een compact tentje past zelfs in een backpack voor een verre reis.

Een nadeel is dat je baby in feite op de grond ligt en niet zo goed te zien is. Let ook op tocht dichtbij de grond, bijvoorbeeld onder de deur door. Bovendien zijn deze tentjes minder robuust dan campingbedjes.

peuterbedje-deryan

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke campingbedjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Campingbedjes

Test campingbedjes