icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pas op voor onveilige campingbedjes

Van de campingbedjes die wij onderzochten, kregen er 15 een (dikke) onvoldoende. Daarvan zijn 5 bedjes zelfs zo onveilig dat we ze afraden. De gebreken variëren van klein tot zeer ernstig.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert campingbedjesBijgewerkt op:20 september 2023

Afrader kinderbedje 1200x800

Gefaald bij de test

Bij 15 campingbedjes ging tijdens het testen iets zodanig mis dat ze een onvoldoende krijgen als testoordeel. Er gingen bijvoorbeeld onderdelen kapot, zoals het frame, de bedbodem of bodemverhoger. Bij sommige kampeerbedjes zijn de hoekpunten niet glad genoeg. En enkele bedjes voldoen niet aan brandveiligheidseisen. 

Titaniumbaby CompactOok kwamen we onvolledige gebruiksaanwijzingen en voorschriften tegen. Dat is kwalijk, want voor campingbedjes is tot in het kleinste details vastgelegd hoe de gebruikshandleiding eruit moet zien. Fabrikanten hoeven dat alleen maar over te nemen. Toch doen ze dit vaak niet goed.

Bekijk campingbedjes met een goed oordeel voor veiligheid (alleen voor leden)

Afrader of onvoldoende?

Een campingbedje met een laag testoordeel is niet automatisch onveilig. Een veiligheidswaarschuwing die ontbreekt is minder ernstig dan een bedbodem die kapot gaat. Ook het moment waarop iets kapot gaat, maakt verschil. Is dat direct aan het begin van de test? Dan is dat natuurlijk erger dan wanneer dat helemaal aan het einde gebeurt.

Dit zie je terug in het testoordeel. Hoe erger het gebrek, hoe lager het cijfer. 

Een reisbedje dat bij stabiliteitstesten een beetje los komt van de grond is minder gevaarlijk dan een bed dat in zijn geheel omvalt. Dat vinden wij zeer ernstig. Als een campingbedje echt onveilig is, dan krijgt het van ons het oordeel Afrader

Afraders

Wij raden 5 campingbedjes af omdat ze echt onveilig zijn. Afraders zijn producten met een testscore lager dan 3. In deze lijst staan ook bedjes die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. We laten ze in deze lijst staan omdat je ze nog wel tweedehands kunt kopen.

Onvoldoendes

In onze test kregen 10 campingbedjes een onvoldoende omdat ze kapot gingen of niet veilig genoeg waren. In deze lijst staan ook bedjes die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. We laten ze in deze lijst staan omdat je ze nog wel tweedehands kunt kopen.

NVWA gewaarschuwd

Wij hebben de lijst met onveilige campingbedjes gedeeld met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA ziet erop toe dat fabrikanten en importeurs de wetgeving op het gebied van productveiligheid naleven en consumenten op een juiste wijze informeren over het veilig gebruik van producten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.