icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat zegt de prijs van een matras?

Wat zegt de prijs van een matras nou eigenlijk? Wij testen matrassen van €100 tot meer dan €1500. Sommige goedkope matrassen krijgen hogere testoordelen dan dure matrassen. Hoe kan het dat een goedkoop matras beter uit de test komt dan één dat veel duurder is? 
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert boxspringsBijgewerkt op:12 april 2024

Artikel_matrasprijzen

De prijs van een matras zegt niets over de kwaliteit

Ligt een duur matras lekkerder dan een goedkopere? In 2013 namen we de proef op de som. We lieten 12 testpersonen een nacht in een hotel slapen op een matras van €200 en een nacht op een matras van €1600.

Gelijke score

De proefpersonen verschilden in geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en slaapvoorkeuren. De matrassen waarop ze sliepen scoorden in onze test ongeveer gelijk. De testslapers wisten niet op welk matras ze sliepen. Ze beantwoordden achteraf vragen over onder andere het ligcomfort en de hardheid van de matrassen.

De uitslag van onze kleine praktijkproef is duidelijk: 6 testslapers gaven de voorkeur aan het goedkope matras en 6 aan het dure matras. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon hetzelfde matras zacht en soepel.

Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras. De matrassentest die wij al jaren doen, bevestigt dit. Er zijn matrassen van dik boven de €1500 die heel matig scoren in onze test, en matrassen van minder dan €250 die prima zijn.

Waarom is een matras duur?

Als de prijs weinig zegt over hoe goed een matras bevalt, waarom zijn sommige matrassen dan zo duur?

Voor een deel is het antwoord: omdat dat altijd zo geweest is. De winst op matrassen is naar verhouding hoog, omdat mensen bereid zijn veel te betalen voor een matras. Je gebruikt hem elke dag, dus het mag wel wat kosten. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een goedkoop matras.

Bieden duurdere matrassen iets extra's?

Hebben dure matrassen dan echt niets extra's te bieden? Natuurlijk wel.

Dure matrassen zijn:

  • Gevuld met duurdere materialen, zoals latex of traagschuim.
  • Vaak te wassen op 60°C omdat ze meestal een afritsbare hoes hebben. Deze matrashoes kun je gemakkelijk van het matras af halen.
  • Gemaakt van meer en beter materiaal. En ze hebben meer stiknaden in de hoes. Daardoor slijten ze minder snel.
  • Vaker gemaakt van natuurlijke materialen, zoals latex en katoen, in plaats van (goedkoper) PU-schuim en polyester.

Sommige duurdere matrassen zijn zo gemaakt dat je ze makkelijker kunt recyclen. Bijvoorbeeld door geen lijm te gebruiken. 

matras-duurofgoedkoop

Waarom zijn matrassen goedkoop?

Dat een goed matras geen €1500 hoeft te kosten is duidelijk. Maar €100? Is dat niet heel goedkoop? Hoe kan een matras zo goedkoop zijn? 

Lagere productiekosten

Goedkope matrassen zijn vaak opgebouwd uit maar 1 laag (goedkoop) materiaal. Het is dus niet heel duur om ze te maken. Daarbij komen de schaalvoordelen. Aanbieders als IKEA en Lidl verkopen hun matrassen over de hele wereld. Door massaproductie kunnen ze de kosten laag houden.  

Lagere winstmarges

Er zijn veel (nieuwe) partijen actief op de matrassenmarkt. Als dat grote winkels zijn die winst maken op andere producten, dan vinden ze het prima om minder winst te maken op matrassen.

Minder extra kosten

Matrassen worden steeds vaker direct aan de consument verkocht via internet. Er wordt dan bespaard op kosten voor een winkel en op het winkelpersoneel.

Betaal je overal dezelfde prijs voor een matras?

Matrassen die in meer winkels te koop zijn, worden heel vaak voor dezelfde prijs in die winkels aangeboden. Dat kwam uit ons onderzoek van 2015.

We vroegen in 29 beddenspeciaalzaken in heel Nederland naar de verkoopprijs van 2 populaire modellen van 6 bekende matrasmerken. Op een paar afwijkingen na noemde elke winkel voor elk model matras, precies dezelfde prijs.

Het heeft dus niet veel nut om rond te shoppen voor de laagste prijzen of de goedkoopste matrassenwinkel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.