icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk alles-in-1-providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting. Vergelijk providers

koopadvies

Internetprovider kiezen: waar let je op?

Aanbieders van internet, televisie en vast bellen hebben verschillende pakketten. Welk pakket kun je waar krijgen? Kun je bij elke aanbieder programma's vanaf het begin terugkijken? En wat zijn de verschillen tussen dsl, kabel en glasvezel?

1

Doe de postcodecheck

Bekijk altijd eerst welke aanbieders op jouw adres internet, televisie en vast bellen aanbieden. Want glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar en de aanbieders van glasvezel zijn niet overal actief.

Let extra op bij dsl

Bij internet via dsl (de telefoonlijn) is het belangrijk dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Want hoe groter de afstand, hoe langzamer de verbinding. De postcodecheck in onze Internet en TV Vergelijker geeft je een indicatie van de te verwachten snelheden op jouw adres.

Doe de postcodecheck

Internet vergelijken laptop

2

Kies de juiste internetsnelheid

Sneller is duurder

Je kunt vaak kiezen uit 3 pakketten: instap, standaard en premium. Wat je nodig hebt, hangt af van je gebruik en het aantal apparaten:

  • 20 Mbit/s: voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en om beperkt video te streamen op 2 apparaten tegelijk.
  • 50 Mbit/s: meer 'comfort'. Voor een gezin, gemiddeld verbruik. Je hebt geen last van elkaar als je met meerdere mensen tegelijk aan het internetten bent. 
  • 100 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld Netflix kijken in de hoogste kwaliteit en gamen. 

Twijfel je?

Neem dan het goedkoopste abonnement. Met 1 telefoontje heb je vaak een sneller abonnement.

Let op bij dsl

De geadverteerde ‘tot’-snelheid (of pakketsnelheid) bij dsl-aanbieders is meestal niet de snelheid die je thuis hebt. Doe de postcodecheck voor de snelheid op jouw adres. Je kunt hier ook naar vragen bij de klantenservice van de provider.

Geen snel internet beschikbaar

Op een flink aantal adressen in buitengebieden en de Randstad is geen snel internet beschikbaar. Lees wat je zelf kunt doen en wat de alternatieven zijn.

Lees meer over een internetprovider kiezen.

Video: kooptips alles-in-1-aanbieders

3

Wel of geen tv-pakket

Het aanbod aan streamingsdiensten is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Bedenk voor je ‘automatisch’ een tv-pakket bij een provider kiest, of een streamingsabonnement niet beter bij je past. Er zijn volop alternatieven voor het tv-pakket van de provider. 

Tv-pakket via provider

Alle aanbieders hebben een basispakket met zo’n 60 zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket. Met alle tv-pakketten kun je HD-tv kijken.

Je kunt het basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten en betaalzenders. Vaak kun je gemiste programma’s terugkijken en films huren. De mogelijkheden zijn afhankelijk van je provider. Lees meer over interactieve televisie.

Lees meer over de alternatieven van een tv-pakket.

Alles in 1 overzicht iconen

4

Vaste telefoonlijn

Check of je de vaste telefoon nog wel nodig hebt. Gebruik je meestal je mobiele telefoon, dan kun je beter stoppen met de vaste telefoon. Dat scheelt, buiten eventuele gesprekskosten, zo’n €60 abonnementskosten per jaar.

Bel je juist veel via de vaste lijn? Kijk dan naar de ‘onbeperkt bellen’-bundels. Met starttarieven en gesprekskosten heb je dan niets te maken. Je betaalt een hoger maandbedrag voor al het belverkeer naar mobiele en vaste nummers.

Gratis bellen via internet

Je kunt ook gratis bellen via internet met programma's zoals Skype, Zoom of Jitsi Meet. Voor Apple-gebruikers is er Facetime.

Lees meer over vaste telefonie.

Vaste telefoonlijn

5

Apparatuur in bruikleen

Voor internet

Bij alle aanbieders krijg je een internetmodem in bruikleen. Meestal is dit ook een router voor wifi. Aan dit modem kun je nog een extra router aansluiten om het bereik te verbeteren.

Voor tv

Ook de tv-ontvanger (decoder) krijg je meestal in bruikleen. Bij verschillende providers kun je ook de ingebouwde tuner van je televisie gebruiken. Vaak heb je dan wel een CI+module nodig. Je kunt bij alle aanbieders een tweede tv aansluiten. 

Wil tv-programma's opnemen, terugkijken of films huren? Dat kan vaak ook met je tv, maar een losse ontvanger is meestal toch handiger.

Lees meer over apparatuur bij de provider.

cb-allin1-koopadvies-channel5-Image

6

Storingen en service

Een tv-storing of traag internet kan bij elke provider voorkomen. Maar uit ons onderzoek naar de beste provider blijkt dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders.

De service laat ook vaak te wensen over. De ene provider levert betere (klanten)service dan de andere. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm. 

Bekijk welke alles-in-1-providers het beste scoren. De resultaten staan ook in de Internet en TV Vergelijker.

Beste alles-in-1-provider

Storingen en service

7

Kabel, dsl of glasvezel?

Wanneer kies je voor welke techniek? Ze hebben elk hun voor- en nadelen.

Digitale televisie kun je ontvangen via kabel, dsl en glasvezel. Je kunt ook tv-kijken via de ether (kamerantenne) en satelliet (met een schotel). 

8

Betaal een goede prijs voor je abonnement

Alles-in-1-pakketten kosten ongeveer €35 tot €100 per maand. De goedkoopste pakketten vind je bij dsl-aanbieders. Deze hebben vaak lage internetsnelheden. Duurdere pakketten hebben een hogere internetsnelheid en een groter zenderpakket.

In onze Internet en TV Vergelijker kun je aangeven welke snelheid en tv-opties jij graag wilt. Je ziet dan welke aanbieder op jouw adres het goedkoopste is en je kunt meteen overstappen.

Combinatiekorting

Bij veel aanbieder kun je kiezen voor internet en tv in 1 pakket, met of zonder vaste telefonie. Bij een aantal grote providers kun je ook nog mobiele telefonie afnemen (quad play) of korting krijgen op je energierekening.

Bekijk in onze Internet en TV Vergelijker welke providers combinatiekoring bieden op jouw adres.

Alles in 1 prijs abonnement

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun provider? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum