icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Glasvezel aansluiten in huis

Veel mensen weten niet dat glasvezel maar tot de meterkast wordt aangelegd, als je kiest voor een abonnement. Dat betekent dat je niet automatisch overal in je woning supersnel internet hebt. Hoe krijg je dit wel?
Machteld Velema

Machteld Velema , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 30 juni 2022

internet-regelen glasvezel

Aanleg glasvezel

Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.

Installeer provider modem

Installeer de providermodem met de meegeleverde instructies. Met een ethernetkabel kun je direct een of meerdere computers of laptops aansluiten op het modem. Dit zorgt voor een snelle verbinding. Handig als je vaak grote bestanden downloadt of veel online gamet.

De provider levert ook instructies mee om een draadloos netwerk (wifi) op te zetten. Bij een draadloos netwerk is de snelheid altijd verminderd. Dit komt door de afstand tussen de router en laptop of pc. Ook is het wifi-signaal niet altijd sterk genoeg om je hele huis te bereiken. Bijvoorbeeld als je een groot huis hebt of als de muren heel dik zijn.

Zie je op tegen de installatie? Meerdere providers hebben een installatieservice. In onze Internet en Televisie Vergelijker zie je welke dat zijn.

Vergroot het bereik

Geeft de providermodem geen dekking in je hele huis? Dan kun je het volgende doen om het bereik van je netwerk te vergroten:

Bekijk alle mogelijkheden op jouw adres in onze Internet- en Televisievergelijker. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.