icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk alles-in-1-providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.
Vergelijk providers

Internet only: hogere prijzen bij providers

Test
|
Elk kwartaal inventariseren we de prijzen van vast internet. In november deden we dat opnieuw. Bij wie kun je terecht voor voordelige 'internet only'-abonnementen?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 23 november 2022

05A_opzeggen-aanpassen-abonnement-1200x800

Goedkoopste provider: Youfone

Youfone is over het algemeen de goedkoopste provider. Budget-alles-in-een is ook zeer voordelig. De prijzen van de abonnementen van 50 Mbit/s en 100 Mbit/s zijn een kwart lager dan het gemiddelde. Ziggo heeft zijn Basic instapabonnement met €5 verhoogd. Daarmee kun je het aanbod in de categorie 50 Mbit/s niet voordelig meer noemen. Bij KPN zien we ook hogere prijzen dan bij de vorige peiling in juli. Deze keer kregen we namelijk geen korting op de postcodes waarop de prijzen zijn gecheckt. Voor het 1000 Mbit/s aanbod van Ziggo geldt hetzelfde. 

1000 Mbit/s abonnementen

Bij de gigabit (1000 Mbit/s) abonnementen is er de meeste keuze. Ook zijn de prijsverschillen het grootst. Nieuw is het aanbod van Budget-alles-in-1. Met €58,71 zijn ze bovengemiddeld geprijsd. Ook de andere budgetprovider Youfone is relatief duur met € 56,50 per maand. Freedom Internet vraagt maar liefst €77,13 per maand voor een abonnement. Tweak is het goedkoopst met €39 per maand. T-Mobile is met €42,50 redelijk goedkoop. Heb je T-Mobile via het KPN-glasvezelnetwerk? Dan betaal je in sommige gevallen hogere prijzen

Snel internet (50-99 Mbit/s)

Een abonnement met downloadsnelheid van 50 Mbit/s is voldoende voor een gezin om vlot te kunnen internetten. Je hebt dan geen last van elkaar als je tegelijkertijd aan het internetten bent. De gemiddelde maandprijs voor een abonnement is €38,09. 

Niet alle providers bieden 50 Mbit/s-abonnementen aan. Dat doen alleen:

 • Budget Alles-in-1
 • EDPNet
 • Freedom Internet
 • KPN
 • Solcon
 • Youfone
 • Ziggo

Het goedkoopste abonnement voor snel internet

In de categorie snel internet is Youfone het goedkoopst. Met €29,50 betaal je 25% minder dan de gemiddelde prijs. Freedom Internet zit 19% boven de gemiddelde maandprijs en is het duurst.

Ziggo Internet Basic
Het Ziggo Internet Basic aanbod van 50 Mbit/s is niet direct te vinden tussen het andere aanbod op de site van Ziggo. Ben je geïnteresseerd in dit abonnement? Gebruik dan de zoekfunctie op de website van Ziggo en zoek op 'Internet Basic'. Of gebruik onze vergelijker. Hierin vind je wel meteen het abonnement. 

Zeer snel (100-300 Mbit/s)

Een abonnement met downloadsnelheid tussen de 100 en 300 Mbit/s is meer dan veel consumenten nodig hebben. Het komt van pas als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten tegelijkertijd. Denk aan Netflix in de hoogste kwaliteit en gamen.

Een 100-300 Mbit/s-abonnement kost gemiddeld €40,23 per maand.

Het goedkoopste abonnement voor zeer snel internet

Deze keer is Youfone de goedkoopste provider. De maandprijs van €30 ligt een kwart onder het gemiddelde. Voor 50 cent meer dan het 50 Mbit/s abonnement verdubbel je de downloadsnelheid bij deze provider. Goede deal. Ook Budget-alles-in-1 is voordelig. 

Gigabit internet (1000 Mbit/s)

Gigabit-abonnementen zijn de meest snelle abonnementen die verkrijgbaar zijn. Hiermee download je een complete Netflix-serie in een paar minuten. Met een abonnement van 100 Mbit/s duurt dat al snel een half uur.

Gemiddeld kost een 1000 Mbit/s-abonnement €53,82 per maand. De prijzen wijken tot ongeveer een kwart af van het gemiddelde. Freedom Internet is een uitzondering. Bij hen betaal je bijna de helft meer dan gemiddeld. 

Het goedkoopste abonnement

Tweak is een kwart goedkoper dan de andere providers. Jonaz zit 21% onder de gemiddelde prijs. T-Mobile Thuis zit met €42,50 ook behoorlijk onder het gemiddelde. Het hangt wel af van je postcodegebied of je deze prijs kunt krijgen. Heb je pech dan betaal je €56,25 per maand. 

Naast Freedom Internet is Solcom met €70 aan de dure kant. KPN en Ziggo zijn bovengemiddeld duur. 

T-Mobile via netwerk van KPN

Bij glasvezelinternet levert T-Mobile meestal via netwerk van KPN. Bij glasvezel is dat volgens T-Mobile duurder als ze dat doet op een specifiek deel van het KPN-netwerk. Dat netwerk ligt op verschillende plaatsen in het land.

Hogere prijs

Als je in zo'n gebied woont, betaal je meer voor het T-Mobile aanbod. Voor 100 Mbits/s is de reguliere maandprijs bijvoorbeeld €10 hoger. Voor 1000 Mbit/s betaal je per maand €15 meer. In onze prijspeiling hanteren we de lagere prijzen. Dat doen we omdat die prijzen gelden voor de meeste postcodegebieden. 

Glasvezel duurder dan DSL

De reguliere prijzen voor glasvezel internet zijn soms hoger dan DSL met dezelfde downloadsnelheid. Dat heeft te maken met de prijsafspraken tussen KPN en de providers die gebruik maken van hun glasvezelnetwerk. Als je op jouw adres bij dezelfde provider overgaat van DSL naar glasvezel betaal je bij sommige providers tijdelijk de lagere DSL-prijzen. 

 • Bij Budget-alles-in-1 betaal je per maand €8 meer voor 50 Mbps en €10 meer voor 100 Mbps.
 • Youfone vraagt €8 per maand meer voor glasvezelinternet van 50 Mbps en €10,50 voor 100 Mbps.
 • Bij Online.nl betaal je €3 meer voor 100 Mbps
 • Bij Freedom Internet is het prijsverschil tussen DSL en glasvezel €12. 

Hoe wij testen 

Bij een internetabonnement bepaalt de downloadsnelheid vaak de prijs. Hoe hoger de snelheid, hoe hoger de prijs. Providers verschillen in de downloadsnelheden die ze aanbieden. Voor een goede vergelijking verdelen we het aanbod in 3 categorieën:

 • 50-99 mbit/s
 • 100-300 mbit/s
 • 1000 mbit/s

Een aantal providers levert internet via meerdere soorten netwerken: bijvoorbeeld zowel via dsl als via glasvezel. Wanneer bij zo’n provider er een prijsverschil tussen de netwerken zit, kiezen we voor het abonnement met de laagste maandprijs.

Vergelijking providers

We vergelijken de prijzen van het internetaanbod van 19 providers. Hierbij gaan we uit van internet only-abonnementen met een looptijd van 2 jaar. In de maandprijzen zijn eventuele tijdelijke kortingen voor nieuwe klanten verrekend.

Ook kosten voor aansluiting en andere (eenmalige) kosten zitten hierin. Zo vragen sommige providers eenmalig of maandelijks ook een bedrag voor de benodigde router als je dit apparaat via deze provider afneemt. Ook deze kosten zitten er bij in. 

Testresultaten van providers 

Prijzen zijn belangrijk, maar de kwaliteit telt ook! Elke maand delen ruim 7500 consumenten de ervaringen met hun provider met ons. Deze oordelen en ervaringen verwerken we tot een score voor de verschillende providers. En elk kwartaal publiceren we deze scores in de Providermonitor. Bekijk welke provider als Beste uit de Test komt

Prijzen vergelijken 

Met onze Vergelijker kun je internetproviders vergelijken en overstappen. Zo kies je het beste abonnement dat op jouw adres beschikbaar is. De resultaten van het Providermonitor-onderzoek vind je daar ook in terug.

Voor het actueel houden van de producten en tarieven werkt de Consumentenbond samen met RISK. RISK is een onafhankelijke partij die internet-, telefonie- en digitale televisiebieders vergelijkt.