icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

Welke internetprovider is het goedkoopst?

Test
|
In januari inventariseerden we de prijzen van internetabonnementen. Welke provider heeft het goedkoopste 'internet only'-abonnement?
Stefan Vrijdag_S

Stefan VrijdagExpert internet

Artikel voor leden
Bijgewerkt op:29 januari 2024
05A_opzeggen-aanpassen-abonnement-1200x800

Goedkoopste provider: Youfone

Youfone is over het algemeen de goedkoopste provider. Budget-alles-in-1 is ook zeer voordelig. De prijzen van de abonnementen van 50 Mbit/s en 100 Mbit/s zijn tot een kwart lager dan het gemiddelde.

Bij KPN en Ziggo is de laagst verkrijgbare snelheid 100 Mbit/s. In deze peiling kost dat bij Ziggo €39,84 per maand. Bij KPN betaal je €41,67. Bij beide bedragen zijn kortingen inbegrepen. 

Snel internet (50-99 Mbit/s)

Een abonnement met downloadsnelheid van 50 Mbit/s is voldoende voor een gezin om vlot te kunnen internetten. Je hebt dan geen last van elkaar als je tegelijkertijd aan het internetten bent. De gemiddelde maandprijs voor een abonnement is €40. 

Niet alle providers bieden 50 Mbit/s-abonnementen aan. Dat doen alleen:

 • Budget Alles-in-1
 • EDPNet
 • Freedom Internet
 • Solcon
 • Youfone

Het goedkoopste abonnement voor snel internet

In de categorie snel internet is Youfone het goedkoopst. Met €30,38 betaal je bijna een kwart minder dan de gemiddelde prijs. Freedom Internet zit 27% boven de gemiddelde maandprijs en is het duurst.

Zeer snel internet (100-150 Mbit/s)

Een abonnement met downloadsnelheid tussen de 100 en 150 Mbit/s is meer dan veel consumenten nodig hebben. Het komt van pas als je meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt. Denk aan Netflix in de hoogste kwaliteit en gamen.

Een 100-150 Mbit/s-abonnement kost gemiddeld €40 per maand.

Het goedkoopste abonnement voor zeer snel internet

Youfone en Budget-alles-in-1 zijn de goedkoopste provider. Hun maandprijs van rond de €31,25 ligt bijna een kwart onder het gemiddelde. 

Gigabit internet (1000 Mbit/s)

Gigabit-abonnementen zijn de meest snelle abonnementen die verkrijgbaar zijn. Hiermee download je een complete Netflix-serie in een paar minuten. Met een abonnement van 100 Mbit/s duurt dat al snel een half uur.

Gemiddeld kost een 1000 Mbit/s-abonnement €52 per maand. De prijzen wijken tot ongeveer een kwart af van het gemiddelde. Freedom Internet is een uitzondering. Bij hen betaal je bijna de helft meer dan gemiddeld. 

Het goedkoopste gigabit abonnement

Bij Jonaz betaal je €41,61 per maand. Dat is 20% goedkoper dan de andere providers. Odido zit 18% onder de gemiddelde prijs (prijs:  € 42,50). 

KPN is 6% goedkoper dan  het gemiddelde. Ziggo zit 6% boven het gemiddelde. 

Odido via netwerk van KPN

Bij glasvezelinternet levert T-Mobile meestal via netwerk van KPN. Bij glasvezel is dat volgens T-Mobile duurder als ze dat doet op een specifiek deel van het KPN-netwerk. Dat netwerk ligt op verschillende plaatsen in het land.

Hogere prijs

Als je in zo'n gebied woont, betaal je meer voor het T-Mobile aanbod. Voor 100 Mbits/s is de reguliere maandprijs bijvoorbeeld €10 hoger. Voor 1000 Mbit/s betaal je per maand €15 meer. In onze prijspeiling hanteren we de lagere prijzen. Dat doen we omdat die prijzen gelden voor de meeste postcodegebieden.

Glasvezel duurder dan DSL

Bij een aantal providers zijn de reguliere prijzen voor glasvezel internet hoger dan DSL met dezelfde downloadsnelheid. Dat heeft te maken met de prijsafspraken tussen KPN en de providers die gebruik maken van hun glasvezelnetwerk. Als je op jouw adres bij dezelfde provider overgaat van DSL naar glasvezel dan ben je duurder uit: 

 • Bij Budget-alles-in-1 betaal je per maand €8 meer voor 50 Mbps en €10 meer voor 100 Mbit/s.
 • Youfone vraagt €8 per maand meer voor glasvezelinternet van 50 Mbps en 100 Mbit/s.
 • Bij Online.nl betaal je €1 meer voor 100 Mbit/s
 • Bij Freedom Internet is het prijsverschil tussen DSL en glasvezel voor 100 Mbit/s €10. 

Hoe wij testen 

Bij een internetabonnement bepaalt de downloadsnelheid vaak de prijs. Hoe hoger de snelheid, hoe hoger de prijs. Providers verschillen in de downloadsnelheden die ze aanbieden. Voor een goede vergelijking verdelen we het aanbod in 3 categorieën:

 • 50-99 mbit/s
 • 100-300 mbit/s
 • 1000 mbit/s

Een aantal providers levert internet via meerdere soorten netwerken: bijvoorbeeld zowel via dsl als via glasvezel. Wanneer bij zo’n provider er een prijsverschil tussen de netwerken zit, kiezen we voor het abonnement met de laagste maandprijs.

Vergelijking providers

We vergelijken de prijzen van het internetaanbod van 18 providers. Hierbij gaan we uit van internet only-abonnementen met een looptijd van 2 jaar. In de maandprijzen zijn eventuele tijdelijke kortingen voor nieuwe klanten verrekend.

Ook kosten voor aansluiting en andere (eenmalige) kosten zitten hierin. Zo vragen sommige providers eenmalig of maandelijks ook een bedrag voor de benodigde router als je dit apparaat via deze provider afneemt. Ook deze kosten zitten er bij in. 

Testresultaten van providers 

Prijzen zijn belangrijk, maar de kwaliteit telt ook! Elke maand delen ruim 10.000 consumenten de ervaringen met hun provider met ons. Deze oordelen en ervaringen verwerken we tot een score voor de verschillende providers. En elk kwartaal publiceren we deze scores in de Providermonitor. Bekijk welke provider als Beste uit de Test komt

Prijzen vergelijken 

Met onze vergelijker kun je internetproviders vergelijken en overstappen. Zo kies je het beste abonnement dat op jouw adres beschikbaar is. De resultaten van het Providermonitor-onderzoek vind je daar ook in terug.

Voor het actueel houden van de producten en tarieven werkt de Consumentenbond samen met RISK. RISK is een onafhankelijke partij die internet-, telefonie- en digitale televisiebieders vergelijkt.